Ahoj, na zahrade, ktera je dal od civilizace, mam v 1000l IBC kontejneru cca 300l vody, kterou uz nejspise letos nespotrebuju. Vzhledem k tomu, ze v miste voda neni, je mi lito vylevat. Kdyz v nem voda zmrzne, vydrzi to kontejner? Nebo da se nejak zajistit, aby vydrzel? Videl jsem nekde, ze treba do bazenu se davaji polonapustene PET lahve. Pomuze to? Kontejner je volne postaveny, tak neni nijak zatepleny. Mate s tim pls nekdo zkusenost? Dekuji
Dle fyzikální úvahy: pokud byste rozbíjel led na hladině vždy když dosáhne tloušťky max. cca 3 cm, tak by se nejspíš nádrž nijak nepoškodila, rozbitím ledu na kusy uvolníte tlak ledu vzniklý rozpínáním, nicméně při dlouhodobém mrazu a promrznutí celého objemu bych se obával o hrdlo s ventilem.
doplněno 10.10.23 21:24:
Přemýšlím, že kulový ventil mráz asi nepřežije, muselo by se vymyslet, jak do něj před zimou vpravit trochu nemrznoucí kapaliny.
že by ty kovové nepružily jako plastové? Nebo čím si to vysvětlujetete, že plast vydrží, ale kovový praskne?
Díky.
jawacek350
Zřejmě je v mrazu plast stále více pružnější než kov, který je křehký. A mosaz, co si budeme povídat, křehká je.
Ale abych to z mé strany uzavřel, letos vodu zřejmě pro klid duše vypustím. Loni vyhrála lenost a možná jsem měl akorát štěstí a nebyly tak tuhé mrazy, kdo ví.
300 litrů vody? Mohl byste nádrž položit na bok, výtokem nahoru a zajistit, aby do něho nenapršelo; případně lze kohout demontovat, bývá tam převlečná matice..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.