Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda v IBC pres zimu

Od: vikos* odpovědí: 19 změna:
Ahoj, na zahrade, ktera je dal od civilizace, mam v 1000l IBC kontejneru cca 300l vody, kterou uz nejspise letos nespotrebuju. Vzhledem k tomu, ze v miste voda neni, je mi lito vylevat.
Kdyz v nem voda zmrzne, vydrzi to kontejner? Nebo da se nejak zajistit, aby vydrzel? Videl jsem nekde, ze treba do bazenu se davaji polonapustene PET lahve. Pomuze to?
Kontejner je volne postaveny, tak neni nijak zatepleny.
Mate s tim pls nekdo zkusenost?
Dekuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Plastová nádrž to vydrží, ale ventil to roztrhne.

jawacek350

Ve 4 nádržích jsem nechal asi 500-600 litrů vody přes zimu a plastové ventily to neroztrhlo. Mosazné pákové ovšem ano.

hodnocení

1x

Nevím, nemám s tím zkušenost, ale bál bych se. Hlavně o kohout. Tam je největší šance na prasknutí.

hodnocení

1x

Mate na výber,že čoho je vám menej ľúto. Vody alebo nádrže?

asd1
hodnocení

0x
Buď tam nalejes 50L lihu nebo to rupne.
= vypustit.
jawacek350

Nerupne to... nesmíte je mít narvané po okraj a vydrží... i plastový ventil.

hodnocení

0x

Dle fyzikální úvahy: pokud byste rozbíjel led na hladině vždy když dosáhne tloušťky max. cca 3 cm, tak by se nejspíš nádrž nijak nepoškodila, rozbitím ledu na kusy uvolníte tlak ledu vzniklý rozpínáním, nicméně při dlouhodobém mrazu a promrznutí celého objemu bych se obával o hrdlo s ventilem.

doplněno 10.10.23 21:24:

Přemýšlím, že kulový ventil mráz asi nepřežije, muselo by se vymyslet, jak do něj před zimou vpravit trochu nemrznoucí kapaliny.

kondom
hodnocení

0x

Co zkusit nafouknout do ventilu kondom? Zkousel nekdo?

To si nějak neumím představit *zmateny*

vikos*
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpovědi, byť mě moc nepotěšily. Hlavně prasknutí ventilu, na který jsem prvně zapomněl :-/

jawacek350

Mně ventily na 4 nádržích nepraskly. Měl jsem v každé asi 600 litrů vody. Praskl mi mosazný pákový, ale plastové nikoliv.

že by ty kovové nepružily jako plastové? Nebo čím si to vysvětlujetete, že plast vydrží, ale kovový praskne?

Díky.

jawacek350

Zřejmě je v mrazu plast stále více pružnější než kov, který je křehký. A mosaz, co si budeme povídat, křehká je.

Ale abych to z mé strany uzavřel, letos vodu zřejmě pro klid duše vypustím. Loni vyhrála lenost a možná jsem měl akorát štěstí a nebyly tak tuhé mrazy, kdo ví. :)

Po prasknutém hrdlu vypouštím i plastové nádoby.

hodnocení

0x
300 litrů vody? Mohl byste nádrž položit na bok, výtokem nahoru a zajistit, aby do něho nenapršelo; případně lze kohout demontovat, bývá tam převlečná matice..

Převracet přes 300kg na bok? To zvládnete?

I když demontuje kohout, praskne to pod tou zátkou, v zúženém místě, v hrdle.

Ano, jeden s fošnou zvedá dno, druhý pomalu pokládá přes fošnu... těžiště nádrže s vodou se přesouvá...

Jako převrátit na bok na zemi, nikoliv na zvýšeném místě. Proč ne, já to vypustím a hotovo.

hodnocení

0x

Kdybych se bál o ventil...

Nejde ho vyjmout a rychle místo něj našroubit zátku?

Ta voda snad nemá takový tlak, aby to nešlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]