Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota TUV

Od: sandra® odpovědí: 15 změna:

Zdravím, je bezpečné vzhledem k legionelóze ohřívat TUV na 42°C s tím, že dvakrát týdně se jednorázově ohřeje na 52°C? Tedy ve středu a v neděli v 11 hodin se ohřev zapne na 52°C, v ostatní dobu je to na 42°C. Máme i aktivní nucený oběh, protože od bojleru k bateriím je to docela daleko, nucený oběh je od 7 ráno do 10 večer. Díky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jednou za 3 dny musí voda v celém objemu překročit 60st.
hodnocení

Tak to nepřekročí, 60°C je maximum, na které je možné ohřívat.

hodnocení

2x

Vodu ohřívejte klidně trvale jen na 37°C, pokud máte zajištěnu nějakou formu desinfekce (tedy UV lampa, nebo chemická desinfekce).

U TČ jsou tyto dotazy poměrně časté...

Na druhou stranu, neznám nikoho, kdo by pravidelně a systematicky ohříval TV nad 70°C (u nás doma tak nečiníme celých mých 51 let a zatím všichni žijeme). Už při teplotách nad cca 55°C Legionella umírá (jen to trvá delší dobu než při vyšších teplotách).

hodnocení

Děkuji, ta desinfekce, jakým způsobem se to používá? Asi nějak na výstupu? Neměl byste konkrétní tip/odkaz? Děkuji.

Desinfekci dávám pouze na přání investora a do velkých aplikací (např. nemocnice), navrhuje mi je specializovaná firma a stojí to dost peněz (nikoliv návrh, ale dodávka).

Tudíž kdybych už měl tak velký strach, řešil bych to spíše UV lampou (ale ani ta není úplně levná) a zářivku je nutno pravidelně měnit a čistit..

hodnocení

Aha, takže když to dvakrát týdně nahřeju na vyšší teplotu, nemusím mít obavy? Těch 52°C 2x týdně stačí nebo bych to měla radši navýšit třeba na 55°C? Díky.

Lepší je těch 55stC. Většina TČ termickou desinfekci má přímo v programu TV nastavenou. Nevím samozřejmě jak to máte Vy.
hodnocení

To nevím, máme Viessmann Vitocal 100-S AWB-E-AC 101.A16. V aplikaci jsem nic takového nenašla a jestli se to nastavuje nějak přes vnitřní jednotku, tak nevím jak, tu jsem snad nikdy ještě nepoužila :)

Zatím teda jsem nastavila na těch 55°C. Jestli víte, jak to u toho našeho TČ nastavit nebo jestli je to nastavené a ani o tom nevím, tak prosím, řekněte mi to :)

Musel bych studovat konkrétní typ TČ, na to bohužel nemám čas (ale toto měl nastavit servisní technik při spouštění TČ).
Viessmann je ale renomovaný výrobce a termickou desinfekci jistě umí.
hodnocení

No jasný, to chápu a i tak děkuji. Napíšu dotaz přímo do Viessmanna a zatím to teda nechám na těch 55°C 2x týdně.

hodnocení

0x

Nejsem odborník, ale tohle se mi nezdá jako dobrý provoz z hlediska bakteriální nezávadnosti TUV. Ve vodě 52°C umí legionela nějaký čas přežít. Pokud chcete TUV s nízkými teplotami, tak bych popřemýšlel o dávkování desinfekce nebo možná použít UV průtokový desinfikátor - lépe poradit se s odbornou firmou.

re4zon
hodnocení

0x
Klidne na 42, ale dvakrat tydne na 70.
hodnocení

Na 70°C topit nemůžu, maximum je 60°C, hřejeme vodu tepelným čerpadlem.

kenav

60`je na legionelu malo neohrivejte

re4zon
Tak klidne na 60, ale chce to v dobe nahrati protocit par minut vodu celym okruhem. Tzn. otevrit vsude kohoutky, aspon slabym proudem, aby horka dotekla az na konec a chvili tam proudila. To staci jednou za cas, treba za mesic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]