Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přizdění příčky ytongem ke zvýšení její únosnosti - zavěšení kuchyňské linky

Od: malina odpovědí: 22 změna:

Zdravím,

dělám rekonstrukci RD. Na stávající příčku (štorcku) z plných cihel (šíře i s omítkou 10 cm) potřebuji zavěsit kuchyňskou linku - uchycení horních i dolních skříněk. Linka bude délky asi 3,5 m a přibližně třetina té délky uprostřed je v příčce vestavěný velmi široký komín (5 průduchů). Místnost je poměrně vysoká asi 2,9 m. Z hlediska statiky mám ale obavu z těch míst, kde je jen ta 10 cm příčka, protože malta cihel po 80 letech už není úplně v pořádku... Stejně tak na jiném místě na podobnou příčku, mezi předsíní a koupelnou, potřebuji zavěsit velký 200 l bojler. Je jasné, že pro bojler budu muset vymyslet nějaké extra uchycení - mám vymyšlenou ocelovou konstrukci z vinglů, která se připevní do stěny a rozepře o boční příčky v předsíni, případně i opře o podlahu. Dále je jasné, že v obou případech bude příčka přesíťkována a to z obou jejích stran. Přemýšlím, zda přesíťkování ke zvýšení stability stačí k zavěšení linky a nebo, jestli bych měl ještě příčku přizdít 5 cm ytongem – jestli by takové řešení vůbec zlepšilo únosnost té příčky. Co myslíte?

Děkuji.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Připevněte jedno "uchycení" které bude OK, pak si opatřete správný závěs, pak si zkuste na ten závěs sednout, postavit a podobně...

Že Vás to udrží?

Milane, samozřejmě, že udrží. Dokonce v klasických červených cihlách drží hmoždinky podstatně lépe, nežli v Itongu. Tedy pokud se jako na potvoru nechytne malta.
malinovka
hodnocení

Děkuji. Já ani tak nemám strach že by se to neudrželo v bodech, jako jednotlivé hmoždinky, ale aby se celá příčka nevyvalila. Každopádně otázka zněla "jestli by přizdění ytongem 5 cm zlepšilo únosnost té příčky". Děkuji.

V bytě kde bydlím, je docela malá linka zavěšena na ytong příčku a ve vnějšírohu rohu té příčky (příčka je do L kolem jádra) se začínají postupem času objevovat praskliny. To je jeden z důvodů proč to řeším.

celá příčka nevyvalila...

Tak udělejte jiný pokus, dejte tam 4-5ks hmoždinek, zavěste na lanko polici, či prkno a sedněte si s kámošen na polici, dejte si řízkovou pochoutku, pivo, kafe.

Udrží Vás to?

spu

Pokusy nedělat,rovnou přizdít ytongem máte po starostech.

krtek6

@spu: jasně, nejjednodušší řešení není nejlepší...na co si dobrovolně zmenšovat kuchyň o dalších 11cm...

-------------

oklepat omítku na cihlu, ošpricovat betonem případně když hlava nedovolí tak ještě zaomítat rabicovo pletivo...a pak zavěšovat co chceš...cihla to vydrží...

spu

A já si ji třeba dobrovolně zmenšil. A nemusím furt myslet na to, jestli se to nevyvalí

...A já si ji třeba dobrovolně zmenšil...

a vynaložil nemalé nákldy. Každý se nějak rozhodne...

spu

pane Cukráři, cca 50 ytongů a pár pytlů lepidla jsou nemalé náklady? Mně to za ten klid stojí. Vy si klidně dělejte vaše pokusy

Spu takových už pár bylo, co si myslelo, že příčku z CP nebo dokonce z dvouduťáků zboří-dokonce druhý den po vyzdění! Víte jakk to dopadlo v tom horším případu štíplý loket a zhmoždně celá ruka-reps paže včetně ramenního kloubu. Naštěstí to nezkoušel jen pěstí -to by asi bylo dost špatné!

Příčka na "kand" z cp udrží víc než je jen obyčejná kuchyňská linka! zbytečně přizdívat ytongy , pokud bych chtěl jistotu tak přizdit ještě další z CP

krtek6

@spu: dobrovolně si ji zmenší jen ten, kdo neví co dělá...tohle udělá jen amatér...

@diesel: je to "kant" ne kand ;)

ccc
“ příčku a ve vnějšírohu rohu té příčky (příčka je do L kolem jádra) se začínají postupem času objevovat praskliny. To je jeden z důvodů proč to řeším”
Což je úplně běžné, když spojujete dva nesourodé materiály, se zatížením to nemá co společného
P. Krtku u nás to byla "kandka", ale to je jedno, hlavně, že víme oč jde

Ve východních Čechách je to kantka. Na Moravě je prkno deska...

Milane, u nás to je štorcka.

U nás obojí, štorcka, kantka...vždyť jsme kousek od sebe...

ccc
hodnocení

2x
Mám to stejně, kuchyňskou linku na takové příčce, s tím rozdílem, že to nejsou plné cihly, ale duté dvoukomorové cihly. takové co měli ty dvě duté komory…
A to ještě byla prasklá a dole vykotlaná kvůli odpadu a rozvodu vody a elektřiny.
Takže se to zpevnilo z druhé strany je koupelna obkladem, a ze strany kuchyně je taky částečně obklad, za skříňka ma obklad není, tak pro vyrovnání ty skříňky jsou na prkně…
Váha skříněk vzhledem k únosnosti příčky je zanedbatelná…
Ale to musíte posoudit na místě, v jakém to je stavu a jak se vaše kuchyň kotví…
Ty moje skříňky byly vždycky jenom na dva vruty skříňka… jedno jestli byla široká 40 60 nebo 100 cm :) třeba ikea kuchyně má vzadu kovovou lištu, tak se to lépe roznese…
Co se týče iTongu, tak něco to pomůže zase v tom blbě drží hmoždinky

hodnocení

0x

Nevím, ale vím, že kuchyňská linka, to nejsou jen skříňky. Jen tak pro orientaci, naskládejte všechny talíře na osobní váhu. A pak hrnky a sklo. Schválně, kolik to váží? A to je jen jedna dvě skříňky.

hodnocení

0x

Milanovy pokusy s mejdanem při zavěšení s kámošema na zdi bych asi tak nějak nedoporučoval. OK, ke zjištění únosnosti dojde, ale výsledkem může být pohřbení sebe a kámošů pod tunou suti.

No, TADY je stručné vyjádření statičky, ale záleží na rozměrech zdi, na typu a brutto hmotnosti linky a podobně. Z toho mi vychází, že nastavnením zdi by problém být neměl. Ostatně, viděl jsem linku zavěšenou na umakartovém (zřejmě voštinovém) jádru jak to dělali komunisti, a drží to dodnes.

Další katastrofický scénář? Příčka to vydrží. Určitě na ně nemůže spadnout tuna matroše...

Ale klidně, ať si pozve odborníky, kteří to spočítají, ať klidně přistaví další příčku, ale snad každý šikula pozná, že hmoždina drží, či nikoliv...

Sám znáte i horší zavěšení...

Milane amatér nevěří a odborník ví, že to ta příčka udrží,

06.10.23 20:25

*pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]