Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístřešek pro stání na dvě auta.

Od: denny1610® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chtěl bych postavit přístřešek s pultovou střechou pro stání na dvě auta, přívěsný vozík a obytný vůz.

Máme elektrickou bránu 5m.

Potřeboval bych délku 7,5m a 5,5m šiřka. Přiložil jsem odkaz kde jsem něco málo předkreslil.

Na levé straně u plotu můžu dát dřevěných trámu kolik by byla potřeba ale na pravé straně bych potřeboval (pokud to půjde) pouze dva dřevěné trámy. Máte někdo zkušenost jaké rozměry sloupkových trámů a pozednice by byla potřeba? Pokud by to bylo vůbec možné... Pokud by to nebylo možné, kolik na tu délku musí být dřevěných trámů?

Předem děkuji za odpověď.. Denny1610

doplněno 05.10.23 19:15:

Výška cca 3m

Přístřešek pro stání na dvě auta.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sto
hodnocení

5x
To bude záležet od zatížení střechy, jaká bude krytina, jaká to je oblast kvůli zatížení sněhem, v podhůří už se počítá klidně 400 kg na m2 pro sichr…
Trámy a fošny se dělají šestimetrové, stejně tak i konstrukční ocel, můžeš použít Íčko… A svisle standardně 10 x 10 nebo 12x12 jak chceš…
Jako krytinu bych považoval 3 udělat fotovoltaických panelů, pokud tam je dobrý svit…
Jinak nejlevnější vychází asi guta PES, vydrží to tak 15 let tipuju
hodnocení

Takže nezáleží na délce pozednice při volbě počtu dřevěných sloupu... Velmi užitečná informace je že jsem si neuvědomil max.délku trámu, děkuji za vaši reakci.

Krytina by byla trapezový plech...

Denny1610@seznam.cz

sto
Nejprve spočítat zatížení střechy
Až pak můžeš počítat pruhyb a použít na pozednici hranol který bude třeba 180 mm vysoký, 100 mm široký, říká se tomu Fošna tuším, má to pak vyšší únosnost, menší pruhyb.
Kalkulačka toho průhybu je na TZB
Taky záleží na sklonu té střechy kde bude okap a tak…
Já když dělal, tak jednu stranu jsem jenom přišrouboval na zeď vodorovně pozednici par zavittyčema, a druhou stranou podepřel 5 m jsem dal 4 stojky jen do zatloukacích patek, zatím bez zavětrování a jenom hala bála… :) ani se to nehne
Vždyť mě, z čeho to chceš poskládat, jak to bude dlouhý, jak říkám, když nevyjde průhyb, tak můžeš použít fošnu nastojato, když vyjde moc velká, no tak můžeš použít ocelový ičko
Viděl jsem přístřešky komplet zo železa… no to bude dnes asi hodně drahý :)

riva
hodnocení

5x

Jen inspirace jak to jde splácat v jedné osobě bez použití techniky. Tady to je 12 x 5.5 m (původně to bylo kratší a tady je vidět, jak se to rozšiřuje). U pultové je komplikací, že je potřeba dodržet dle krytiny určitý spád a na těch 5m to udělá už docela dost velký rozdíl mezi spodní a horní hranou.

Přístřešek pro stání na dvě auta. #2

už docela dost velký rozdíl

kolik je to u Vás?

Děkuji

riva

Počítáno to bylo na převýšení 0,9 m. Latě jsou přes EPS 10 mm aby od rozpálené plechové střechy nebylo vedro i pod střechou. Velikosti EPS 1x0,5m jsou uzpůsobeny rozestupy mezi krokvemi (0,5 m) aby byly okraje EPS na krokvích.

Na 5 metrů spád 90cm? Víte kolik je to % na plechovou krytinu?

riva

Samozřejmě že vím. A vím i kolik výrobce doporučuje. Zásada je vědět, jak se to má správně udělat a pak to udělat po svém (a nést následky). Kdyby to bylo nad obývanou částí, tak by byl sklon větší. Tady mi to stačí, protože jinak by to vypadalo divně. Podstatné je, že ani teď tam nezatéká.

hodnocení

5x

Udělat se dá takřka cokoliv. Samozřejmě, nejlepší by bylo, nechat to spočítat. Rozpon 7,5 metru je už na dřevo vcelku dost. To může klidně vyjít trám 20x30. Trochu se nechá vynést zavětrováním, ale stejně to je díra jako blázen.

7,5 metru přístřešek, k tomu nějaký přesah a rázem jsi na 8,5 délky trámu. Na pile uříznou, to není sebemenší problém.

jendad

Na tuhle délku by to chtělo sbíjený vazník . Lehčí manipulace než nějaký obludný trám 40cm vysoký.

id
hodnocení

0x
Co na vaši stavbu stavební úřad? Vy jste nemusel předkládat projekt?

Za mne, kdo se ptá, moc se dozví..

Milane, přesně tak. Od jisté doby se na takovýhle drobný věci vůbec neptám.
Kdysi jsem se zeptal, jestli mohu u baráku porazit dva smrky. Kdybych věděl co mě čeká...

Je to smutné, nemělo by to tak asi být, ale je to bohužel tak. Občas je jednodušší řešit až případné následky, pokud vůbec nějaké nastanou.

jirib
Jenže 38m² už z fotky poznat lze...
Na vozík není potřeba přístřešek...

Z fotky se pozná i menší prostor...

asd1
Jo,nová doba a letecky snímek s katastrální mapou přináší nudiciho se úředníka hledajiciho černé stavby nikoli obchuzkou v terénu ale u kaficka. Ani nečeká na udání souseda.
Podobný jsem viděl,6m díra a přes to trám ca 300x200, na horách kde je běžně přes metr sněhu a ani po letech to prohly nebylo.
Jako krytina s malým sklonem trapez plech s vyšším trapezem a délka v kuse,pak i s malým sklonem nezateka ani když prší a fouká "proti srsti"

Mám mnoho let hliníkový trapéz, v délece 6 metrů se sklonem asi jen 3 cm na celou délku. Spíše rovina. Nemá kudy zatéci.

asd1
Sníh umí udělat přehradu,pak tam vznikne louže a protece to. Záleží na konkrétním miste. A nad autem jednou za několik let to nevadí, častěji to zmokne ve větru deštěm skrz bok.

Sníh, co to je?. Asi ta bílá hmota, co spadně několikrát za rok a do druhého dne to je roztáté? Za 25 let mi tam nezateklo ani jednou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]