Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojování KG, HT a litinového odpadního potrubí, jeho sklon a úhel napojení

Od: malina odpovědí: 16 změna:

Zdravím,

dělám rekonstrukci RD (třípodlažní - sklep, přízemí, patro). Nyní se chystám na rekonstrukci odpadního potrubí - stávající litinové vyměnit za HT. Mám několik volných komínových průduchů a tak bych rád HT odpadní potrubí DN 100 vložil do jednoho z nich, vedl ho z prostoru nad střechou až do sklepa a ve sklepě napojil na stávající horizontálně uložené svodné potrubí, které by zůstalo v litině.

Dotazy:

1.) Je HT trubka UV a mrazu odolná a může trčet nad střechu jako větrací potrubí, nebo mám raději použít v této části jiný materiál např. KG? (Použil bych KG, ale zkoušel jsem HT a KG spojit a lze to tedy značně stuha (jiná síla stěny) a já to budu muset dělat v tom průduchu, tak se bojím, že to nepůjde.)

2.) Jak se spojuje potrubí v případě, že nemohu začít vkládat postupně od hrdla (litina ve sklepě), ale musím začít z druhého konce (na střeše), takže ve výsledku jsem nucený řešit spoj, kdy nemohu ani jednu část spojit posuvem a zaklapnutím do hrdla. (Snad jsem srozumitelný...) Na to jsou nějaké speciální díly? Neřeším teď napojení HT na litinu, to vím, že na to jsou speciální spojky.

3.) Dočetl jsem se na TZB, že u potrubí DN 50 a 40 od zařizovacích předmětů nesmí být tzv. "spádová výška", což je úhel potrubí strmější něž 45 st. Explicitně ale neuvádí proč, předpokládám ale, že jde o možné odsávání vody ze sifonu a nebo o hlučný odtok. Potřeboval bych na několik místech udělat připojovací potrubí od umyvadla a pračky kolmo dolů (jsou velmi slabé příčky, takže je nechci oslabovat horizontálně loženým potrubím), zkrz podlahu/strop a pak až v podhledu stropu spádovat na pozvolný spád. Rád bych se zeptal, jestli s mnou navrženým řešením máte někdo zkušenosti a jaká rizika hrozí.

4.) Na svislé odpadní potrubí bych rád napojoval pouze připojovací potrubí DN 100 od záchodů a na něj bych napojil potrubí od dalších zařizovacích předmětů DN 50 nebo 70 (např. od umyvadel). Je to možné, aniž by hrozilo riziko odsávání vody ze sifonů při spláchnutí? Je nutné v tomto případě připojovat tak že odbočka DN 50 či 70 je napojená shora nebo může být i do boku?

5.) Když bych chtěl nechat na svislém odpadním potrubí v jednom místě přípravu na možné budoucí napojení, mám použít čistící T kus s kruhovým šroubovacím uzávěrem a nebo klasickou T odbočku, která se opatří zaklapávacím víčkem?

Bylo by skvělé, kdyby mi poradil nějaký instalatér a nebo jen ti, kteří máte zkušenosti.
Děkuji!

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

HT ani KG nie je UV stabilne, KG rura zmeni farbu zo syto oranzovej na skoro bielu, povrch zacne mat drobne trhlinky, potom to skrehne a rado sa to lame. HT je na vnutorne pouzitie, KG patri do zeme, ale tiez na vnutorne pouzitie.

Tahanie vody zo sifonov sa nekona, ked je kanalizacia odvetrana na streche.

Ako priprava na mozne rozsirenie systemu je vhodny bezny T-kus, vrazite do toho zatku.

vibe2*

"Tahanie vody zo sifonov sa nekona, ked je kanalizacia odvetrana na streche."
Přijde na to, kde přesně je odvětrání a jaký podtlak se v kanalizačním systému vyvodí.

Máme doma kanalizaci odvětranou na střechu (na dvou místech, 5 m za připojením do veřejné kanalizace a na konci).

Přesto při čištění kanalizační stoky v ulici (500 m, výškový rozdíl 30m) byly vycucnuty malé sifonky/* ve sprchových koutech, umístěné ještě před prvním místem odvětrání.

/* Jsou to miniaturní nádržky se zhruba 0,15 l vody a jsou schopné za týden letního horka vyschnout ...

malina
hodnocení

Děkuji. Pokud HT ani KG není UV stabilní, můžete mi doporučit jiný materiál, kterým bych mohl trubku nad střechou nahradit? Existuje vůbec něco, co by zaklaplo do hrdla HT? Děkuji.

Z vlastní zkušenosti, dávám již jen HT, páč barevně zůstává stejné, kdežto KG vypadá vzhledově po dvou letech na sluníčku katastrofálně.

malina
hodnocení

Tomu rozumím, ale přecejen je pro mě důležitější, jestli se to třeba po 10 letech na slunci a mrazu nerozpadne. A pokud tyhle dva materiály mají k tomu sklony, potřebuji najít něco, co vydrží. Děkuji.

Plastik vydrzi vela, len nesmie byt na slnku. Byt vami, spravim HT rozvod a na ten kus namahany UV lucmi volne navleciem dalsiu hrubsiu ruru, ktoru vymenite, ked ju slnko znici.

řeba po 10 letech na slunci a mrazu nerozpadne.
nerozpadne, stavte se kouoknut po 15 letech...

To samé, jak polyš na sluníčku, po 20 letech.

malina
hodnocení

K tomu bodu 2. Pokud bych nespojoval litinu a HT, ale HT + HT, asi k tomu slouží přesuvka, pokud nemohu spojit klasicky do hrdla?

Použijete toto potřebného průměru eshop-koupelny-topeni.cz/...
A na druhý konec na střechu eshop-koupelny-topeni.cz/...
Podívejte i na Soubory ke stažení...

Pozor, nepoplést s velmi podobnou spojkou HT, ta má vevnitř doraz.

jeje
hodnocení

0x
Buďto natři nebo zakrej, mráz tomu nevadí…
ale přímé slunce může, záleží na konkrétním složení, nikde není garantováno, že to bude ÚV stabilní

jeje, prosím, jakou barvou natřít, nebo čím zakrýt?

Pripajam sa, HT sa natriet neda z principu, kvoli materialu. Moj navrh je na kus rury, kvoli ktory vetraniu trci zo strechy, navliect dalsiu ruru a tu po opotrebovani vymenit. Napr na 110 navliect 125.

Peter, 1* a *palec*.

Ani kvalitní hliníková páska to nevydžela na slunci.

Podívejte na odkaz výše, navrhuji PVC odvětrací hlavici, ta bez problémů vydrží dlouhé roky...bez nějakých nátěrů a dalších trubek větších průměrů... funguje od roku 2006 bez známek působení UV záření... Podívejte na závěsné kabely, taky PVC izolace...a je problém?
eshop-koupelny-topeni.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odpad na vanu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]