Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tramovy strop - odstranění

Od: kovarik odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
Koupil jsem starší dům v “započaté” rekonstrukci. Dům je převážně z veprovic.
Spodní patro opravené k bydlení, další nepoužívané a pak půda. Střecha je zde nová plechová vč novych krovu a pod ni nový betonový věnec. Nepoužívané patro se chystáme opravit k bydlení. Jelikož stropní trámy v tomto patře jsou nízko od podlahy cca 180 - 190cm tak se chci zeptat jestli je možné je úplně odstranit/odřezat. Na cca co třetím trámu je vidět železná klestina která prochází přes obvodovou zeď ven a tak asi zpevnuje či zpevňovala dům než byl udělán věnec pod novou střechou. Otázka zní jeslti je to takto možné odstranit a nenaruší se pevnost domu. Věnec je nad trámy cca 30 Cm. Je přímo pod pozednicí. Jeho vyska je cca 25 Cm a hloubka cca 30cm.
Děkuji za odpovědi/rady.
Kovařík

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gg*
hodnocení

0x
Jaké jsou rozměry domu? Jaká je konstrukce krovu? Jsou tam i nějaké nosné příčky nad kterými je nově ten věnec? Jaká železná výztuž je ve věnci?

kovarik
hodnocení

Dům je cca 9x13m
Střecha je klasické A střecha. S výškou cca 4m. kdy po obou stranách každého krovu je klestina cca ve 2metrech.
Železo ve věnci by mělo být 4x roxor prý 12tka nebo 14 plus armovaciikoš podle původního majitele.
Ve spodním patre je nosná zeď po té delší straně domu. h
Horní patro otevřené zde žádné nejsou.
Takže věnec je pouze po obvodu domu.
Ta kotva v trámu je vidět jen ve dvou tramech vždy tak třetina délky domu. Takže ve 4 a pak 8 metrech.
Vím ze posoudit to asi není lehké jen mě zajímá názor jak to muže dům svazovat a případné odstranění narušit. Než byl věnec to bylo asi jediné zpevnění. Jinak dům je suchý a bez prasklin
gg*
Jestli to správné chápu, tak 1. Patro je otevřený prostor na celé ploše domu. Jak vysoko bude nový strop? Já bych asi do nového stopu v místech původních kotev doplnil něco podobného. Pro můj dobrý pocit.

hodnocení

0x

Bez místního šetření a počítání Vám na dálku nelze sdělit správnou radu. Nebo si vyberte.

Ano, můžete, ne nemůžete...

kovarik
hodnocení

Děkuji. Šlo mi vlastně asi spíše o radu jestli věnec měl nahradit to původní zpevnění. Když je to kousek pod vencem. Je mi jasné ze takto na dálku…
Takže se raději obrátit na? Statika?

Ideálně kdyby to viděl statik, nicméně i on bude vařit z vody, když přesně nezná konstrukci věnce.
Píšete, že svorníky obsahují jen dva trámy, no tak ty nechte a ostatní odstraňte. Místnosti se holt musí vyprojektovat podle těch zbylých trámů, projít se snad dá.

Nemusí to být nutně statik, ale někdo, kdo rozumí těmto prostorům.

Dejte foto, třeba lépe pochopíme...

Věnec nenahrazuje žádné původní zpevnění! Věnec "váže"-zpevňuje obvodové zdivo, aby se hmotností sřechy, zejména v zimě se sněhem, "nerozkvetlo", Dříve se želbet věnec nedělal ale byly jiné prvky krovů, které tuto funkci plnily a které se již mnohdy nedělají!

hodnocení

0x
Alespoň fotka by nebyla?
Ale nejlépe dostat na místo někoho, kdo to dělá, třeba tesaře.
Dá se vyřezat hodně věcí, ale musí se vědět co a jak. Případně se to musí někde nějak nahradit.

kovarik
hodnocení

Tesař i střechař co to dělali tak prý říkali ze to nahrazuje teď ten věnec.
Ale pravdou je ze nějaká dodatečná vystuž nebo zpevnění pro klid není na škodu. Zustat jak jsou nemůžou. Protože by byla výška fakt nízká i na průchod. Přece jen se trosku ještě zvedne podlaha. Cele toto patro bylo uděláno divně, ne na bydlení. Vyska stropu dva metry, takže trámy začínají někde okolo 180cm.
Ještě mi bylo řečeno ze byl věnec vylitý pumpou tak aspoň beton snad bude kvalitní. A ještě, že jsou ve stropu přízemí protaženy roxory na konci se zavitvou tyči a roznaseci deskou.
Jen si pořad říkám… lidi toho nakecají. Jim to na hlavu nespadne.
Tramovy strop - odstranění
výtka
Upozornění od sys milancukrar 05. 10. 2023 12:18:27
fotku jsem otočil, aby byla vidět lépa výztuha ze železa.
Fotka hezká, ale o ničem.
Fotky krovu, nebyly by?
Čím víc, tím líp.

Pane Kovaříku, chcete nás pobavit, nebo chcete poradit?

Mnoho lidí ukáže i fotku pejska. na trošku obecnou radu musíte vyfotit krov půdu, uložení krovu a podobně.

hodnocení

0x
Kdybych byl na pustém ostrově a nemohl pozvat statika, tak bych před demontáží trámů těsně nad každým, nebo každý druhým trámem provrtal věnec durch a zdi spojil železem. Ono přece jen patrový dům z kotovic.. a provedení střechy taky nevidíme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]