Rekonstrujeme koupelnu kde byl vodoměr nevhodně umístěný v podlaze. Je lepší umístit vodoměr do venkovní šachty nebo spíš zasekat do vnitřní stěny kde bude kazit vzhled koupelny? Jaký je minimální předepsaný rozměr otvoru pro vodoměr? Ideální by bylo umístit ho v technické místnosti, ale prý musí být umístěn za první obvodovou zdí domu a to tech. místnost nesplňuje.
Dobrý den, předpokládám, že jde o hlavní vodoměr v majetku VaK a pro odběr vody pro celý dům. Měl by být umístěn tak, aby k němu byl co nejlepší přístup pracovníků VaK při odečtu a jeho výměně. Ideální je sklep, kde nemrzne. Šachta by také měla být dostatečně velká a vodoměr v nezámrzné hloubce. A snad stále platí, že hl. vodoměr má být umístěn do 15ti metrů od řadu v ulici. Pokud jde o podružný vodoměr pro jeden byt, tak je jeho umístění jen na Vás (ten VaK nezajímá). Zdravím! doplněno 04.10.23 09:16: Na hlavním vodoměru (na maticí) je plomba, tak stejně jeho přemístění musíte ohlásit VaK a potom ho zase nechat zaplombovat (ať nemáte problém s černým odběrem vody). doplněno 04.10.23 09:40: Nechtěl jsem porušovat pravidlo poradny Z4, tak jsem se dosti rozepsal .
Možná Vám odpoví, abyste si z jejich webových stránek stáhl podmínky pro osazení vodoměru. Většina (všichni co znám) provozovatelů vodovodních sítí má toto ve svých manuálech zpracováno.
Odpověď našeho provozovatele na požadavky na umístění vodměru je:
Vodoměrná sestava měří až 70 cm. Zaleží na tom, co vše se před a za vodoměr osadí (filtr, zpětná klapka, ...).
Prostor kolem samotného vodoměru musí být 20 cm za vodoměrem (směrem ke stěně) a 20 cm nad a pod vodoměrem.
Umístím ho tedy do technické místnosti to výklenku o rozměrech 80x40x30cm.
Mám za vodoměr namontovat zpětnou klapku? Pokud to dobře chápu tak bez ní by mohlo dojít k zpětnému toku vody a k odečítání vodoměru? Provozovatel ji výslovně nevyžaduje, má to pro mne nějaké výhody když ji tam dám?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.