Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění vodoměru

Od: stovi odpovědí: 9 změna:
Rekonstrujeme koupelnu kde byl vodoměr nevhodně umístěný v podlaze. Je lepší umístit vodoměr do venkovní šachty nebo spíš zasekat do vnitřní stěny kde bude kazit vzhled koupelny? Jaký je minimální předepsaný rozměr otvoru pro vodoměr? Ideální by bylo umístit ho v technické místnosti, ale prý musí být umístěn za první obvodovou zdí domu a to tech. místnost nesplňuje.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Kontaktujte provozovatele vodovodní sítě. Ten vám sdělí jaké podmínky musí mít nové umístění.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, předpokládám, že jde o hlavní vodoměr v majetku VaK a pro odběr vody pro celý dům. Měl by být umístěn tak, aby k němu byl co nejlepší přístup pracovníků VaK při odečtu a jeho výměně. Ideální je sklep, kde nemrzne. Šachta by také měla být dostatečně velká a vodoměr v nezámrzné hloubce. A snad stále platí, že hl. vodoměr má být umístěn do 15ti metrů od řadu v ulici. Pokud jde o podružný vodoměr pro jeden byt, tak je jeho umístění jen na Vás (ten VaK nezajímá). Zdravím!
doplněno 04.10.23 09:16: Na hlavním vodoměru (na maticí) je plomba, tak stejně jeho přemístění musíte ohlásit VaK a potom ho zase nechat zaplombovat (ať nemáte problém s černým odběrem vody).
doplněno 04.10.23 09:40: Nechtěl jsem porušovat pravidlo poradny Z4, tak jsem se dosti rozepsal .

hodnocení

0x

To je fakturacny vodomer a patri vodarenskej firme?

stovi
hodnocení

0x

Napsal jsem provozovateli vodovodu, tak uvidíme co odpoví.

Možná Vám odpoví, abyste si z jejich webových stránek stáhl podmínky pro osazení vodoměru. Většina (všichni co znám) provozovatelů vodovodních sítí má toto ve svých manuálech zpracováno.

stovi
hodnocení

0x

Odpověď našeho provozovatele na požadavky na umístění vodměru je:

Vodoměrná sestava měří až 70 cm. Zaleží na tom, co vše se před a za vodoměr osadí (filtr, zpětná klapka, ...).

Prostor kolem samotného vodoměru musí být 20 cm za vodoměrem (směrem ke stěně) a 20 cm nad a pod vodoměrem.

Umístím ho tedy do technické místnosti to výklenku o rozměrech 80x40x30cm.

Mám za vodoměr namontovat zpětnou klapku? Pokud to dobře chápu tak bez ní by mohlo dojít k zpětnému toku vody a k odečítání vodoměru? Provozovatel ji výslovně nevyžaduje, má to pro mne nějaké výhody když ji tam dám?

Ano, zpětnou klapku za vodoměr dejte.
Dříve bývala v ČSN naprosto standardně, dnes je ale jiná doba.

Zpětná klapka je zbytečnost. Ale ničemu to nevadí.

zaseja

V Praze je zpětná klapka ve vodoměrné soustavě povinná

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]