Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení jističů

Od: anlou odpovědí: 26 změna:

Syn se stěhuje do starého bytu, ale může si navýšit jednofázové jističe, teď jsou A16 v celém bytě, o kolik si má zažádat do kuchyně, která by měla mít myčku, mikrovlnku, sporák plynový s elektrickou troubou a varnou konvicí, je jasné, že vše najednou nebude pouštět. Stačí A20 nebo A 25? Nebo je to málo? Vaření na indukci by už nešlo, že ne? Děkuji moc

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinac123
hodnocení

0x
Elektrikář bude lepší, nevíte nic píšete A 20 A25... Jestli je myšleno B16/1 B20/1 atd... A nevíte, tak radši nic
...
Nesmí zvýšit okruhy, může jen hlavní u elektroměru což bude max 1x25A

Tazatelka se ptá, zdali navýšit hlavní jistič na 20 či 25A.

OK?

hodnocení

0x
Stejně budete muset pozvat firmu protože distributor pro navýšení jističe požaduje revizi. Pravděpodobně bude nutná alespoň částečná rekonstrukce.
Jdnofázově 25.
Koukněte také na ceník vašeho distributora elektřiny, jestli je minimální rozdíl 25 a 25 je lepší vyšší rezervovaný příkon.

kkk
hodnocení

0x
Všude kde mám elektrický sporák, tak mám přívod do celé kuchyně resp. přívod pro el. sporák 1 x 16 A
Ale oficiálně to nejde, elektrikář vám řekne že to nejde, každý vám řekne že to nejde :)
Já rád dělám věci, které nejdou víte?

Pokud se nedostanete přes hodnotu zvanou "soudobost" a žádný prvek v rozvodu není přetěžován, pak super. Ale bohužel dnes je komfortní činitel tak dramaticky velký, že je legitimní očekávání uživatele mít indukci, k tomu zapnutou pračku, myčku a rychlovarku. Což vystřeluje okamžitý reálný příkon do nebes.

anlou
hodnocení

Děkuji za rady. Syn se stěhuje do bytu, v domě bude probíhat rekonstrukce elektřiny a každý si může zažádat o navýšení jističů, visí to na nástěnce i s cenou, rekonstrukci dělá nějaká firma od PRE, takže odborně to je zabezpečené, ale rozhodnutí je na nás... Je pravda, že tomu moc nerozumím, ale rozhodnout se musíme. Prosím tedy o odpověď...

děkuji moc

hodnocení

0x

Kdysi pro dvougenereční byt byl jistič 25A. Při rekonstrukci vedení v obci jsem změnil, mám jen 20A. Užíváme dům 4 dospělí a 4 vnuci. Celkem dvě domácnosti a bez problémů-

Dejte 3x20A.

anlou
hodnocení

Děkuji za odpověď. Ten byt měl před 4 lety rekonstruovanou elektriku, barák ale ne, tak jim nepovolili víc než 16A, teď se situace s rekonstrukcí elektriky v domě mění a můžou si navýšit jističe. Syn by rád měl myčku, mikrovlnku, sporák s elektrickou troubou a elektrickou konvici. Co tam měli ty majitelé předtím nevíme, bylo to vyklizené.

Tak snad 20A bude stačit. děkuji moc

Vždy ale záleží na odborníkovi, který posoudí na místě stav elektriky, ČEZ distribuce zase přívod do baráku...

Pokud se před čtyřmi lety dělala nová EL v bytě, je reálný předpoklad, že rozměr rozvaděče, jeho výstroj a přívod od Elměru bude designován jako 1f. Takže je nutné udělat místní šetření a dle toho rozhodnout, jinak bude platit paušál za 3f, ale bez investice (nemalé, 3f jističochránič je za raketu plus případně nový RE) do vnitřní části ji nevyužije. Takže sebevědomě plácnout "dejte tam 3x20A" je nezodpovědné.

ale kuš...vždyť píšu:

záleží na odborníkovi, který posoudí na místě stav elektriky

ladinac123
hodnocení

0x
A nějak nevidím jestli je přívod 3F nebo 1F a co je tam teď.
Vy pišete co má doma v bedně, ale důležité je co je u elmeru
anlou
hodnocení

Dobrý den, našla jsem raději revizní zprávu po poslední rekonstrukci elektriky v bytě , píšou tam jistič 16A/1B - zás. 230V/16A kuchyň, to samé pračka, stejné lednice , to samé pokoje, to samé chodba a to samé trouba, poslední jistič 10A/1B - světla. a vždy je tam 3x - 50.

Děkuji moc.

Takže jednofáze...a asi i dost minimalizovaná verze. Pozvěte si tam fundovaného elektrikáře, pokud chcete indukci (a i další komfortní spotřebiče) na plnotučný výkon. Ten to projde a navrhne řešení a také nacení.

olinl
hodnocení

0x

Osobně bych dal 25Ampér(u jednofázové přípojky určitě), máte jistotu, že jistič přetížením/zapnutím více spotřebičů nespadne, nemusíte přemýšlet nad souběhem odběru spotřebičů, ale počátečí investice je vyšší. Málokdy se dává slabší, ten 20Ampér je spíš pro ty, kdo chtějí pár stovek měsíčně ušetřit "za jistič" , jsou více doma a pouští méně spotřebičů naráz.

vibe2*
hodnocení

0x

Ještě je tady otázka dimenzování hlavního stoupacího vedení v domě / vchodě a kapacita přípojky ...

anlou
hodnocení

Děkuji, ale firma od PRE, která tu rekonstrukci v domě provádí nás právě vyzvala, že bude možné si ty jističe navýšit, tak doufám, že ví, co dělají.

ladinac123
Vy nebudete ale navyšovat jističe! A už vůbec ne doma v rozvaděči, ale venku nebo na chodbě u elmeru jeden jediný jistič.
A to všechny tady zajímá, co máte teď u elektroměru a ne co doma na chodbě, protože pokud tam máte 25/1f tak toho moc nenavysite pochybuju že to utáhne vedení do bytu
anlou
Díky.
Šlo by to najít v té revizní zprávě?
max
Optimální je mít HL jistič 1x25A na byt.
I na elektrický plotýnky to v poho stačí.
Pokud ani nevíte co máte na přívodu, tak se podívejte do faktury, tam to na 100% najdete.
Já mám v jednom starým bytě 1x 20 A, měsíční paušál je stejný i do 1x25A ,proto jsem si říkal, že to navýším, Ale vykašlal jsem se na to, je to zbytečný (stojí to jednorázový poplatek 5 x 200 Kč, takže by to vyšlo na 1000 Kč poplatek ČEZu a navýšit si to můžu sám, u pre nemůžete,musíte přes jejich firmy) a to je tam i bojler.
Lidé obecně v Čechách mají předimenzovaný hlavní jistič, často stačí jenom vyměnit vyhřátý HL Jistič za nový, pokud padá, druhá věci je rozvod v bytě a správné jištění větví…
ladinac123
Max
1x25 určitě není pro 4 plotýnku dobře, ono to jede, ale taky pravdou je, že různě cykluje jedna po druhé na střídačku.

hodnocení

0x
Je to zbytečné. Jestli pustí sporák, pračku a myčku ve stejné době, tak nepomůže ani 25A, jen bude měsíčně víc platit. Pokud nebude silné spotřebiče využívat současně, stačí bohatě 16A.
max
Ale notak…, Že jí pustí ještě nic neznamená, pračka i myčka mohou ohřívat vodu v jiné chvilce
A i kdyby pustil troubu pračku myčku, a všechny jeli 10 min. na plný výkon současně jakože to se nestane, tedy 3 x 2 kW = 6 kW, tak to jistič 25 A na 1000% neschodí…
A pravděpodobně ani kdyby naplno najednou zapnul všechny 4 plotny, k myčce i pračve - to by se musel hodně snažit = Hodně studený vody v hrncích, aby to běželo dost dlouho Maximálním výkonem na přehřátí jističe
Pravděpodobnost je malá…

No ono taky nezáleží na tom hlavním jističi, ale na kabelech doma. Hlavní jistič muže mít klidně 50A , ale průřez kabelu v kuchyni muže mít jištění 10A nebo max 16A a 16A v bytě mu už troubu a myčku současně neunese.

hodnocení

0x

Napište kolik a jaké jističe má v bytě, ty jsou nadimenzinovane na stávající kabely. Pak se muzeme bavit o tom, jestli dává navýšení hlavního jističe smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma příkon pračky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]