Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matný hrubý povrch vany

Od: tomkk® odpovědí: 11 změna:

Zdravím,
tchán má v koupelně starou plechovou vanu, která není oprýskaná, ale její povrch je matný, drsný, strukturou velmi podobný sádře. Nevím, co jiného než smalt by na povrchu mohlo být, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že by smalt mohl být drsný. Máte nějakou zkušenost, jestli to lze renovovat? Barva by na tom asi držela dobře, ale to by asi nebylo na dlouho. Nebo to lze rozleštit?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Před mnoha lety se mi takhle podařilo "vyčistit" vanu čistícím prostředkem obsahujícík kyselinu fosforečnou (po doporučení "odborníka" z drogerie!). Smalt je v podstatě sklovina a jako takový je velmi tvrdý. Pokud je povrch poškozený rozleštit to nepůjde. Nátěr čímkoliv je jen dočasné řešení. Pomůže jen výměna vany.

doplněno 02.10.23 09:49:

Tak jestli je na povrchu vodní kámen, pomohl by nějaký odstraňovač. Ale pozor - v žádném případě nic, co by obsahovalo agresivnější kyselinu, než kyselinucitronovou, nebo octovou (nad 8%)!

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, použít přípravek na odstranění vodního kamene a pokud to pomůže, tak tchána naučit po použití vany tuto vždy vytřít do sucha, aby tam voda (hlavně na dně) neuschla. Zdravím!
doplněno 02.10.23 13:03: Jsou jen dvě možnosti - poškozený/rozežrany smalt vlivem špatné údržby či mechanicky nebo vodní kámen, t.j. "krupička" na povrchu, kterou způsobí tvrdá voda a neudržba, resp. včasné nevysušení vany po použití. Myslím, že pokud to je velkého rozsahu, tak prosté čištění čímkoliv nepomůže, "necháte na tom ruce" a výsledek je nejistý. Takže, buď to neřešit (vydrželo to bez řešení léta a povrch nyní už neklouže, což je +) nebo novou vanu (dnes už asi v plastu).
hodnocení

Pravda je, že ta vana má tento divný povrch minimálně 30 let, co jsem ji prvně u manželčiných rodičů viděl. Vadí to vlastně jen čištění. Výhodou naopak může být, že se v ní prakticky nedá uklouznout. :)
Já si dřív myslel, že je fakt snad keramická, ale teď jsem tam musel řešit tekoucí bojler z roku 1988, tak jsem v rožku viděl, že je ocelová. Mimochodem ten bojler vydržel 35 let, a to ani nemá hořčíkovou anodu..
ben®
tomkk - jestli to není spíše vana litinová, než plechová. Svého času jsem se litinové vany zbavil, protože právě už byla ošklivá a dodnes toho lituji, že jsem se málo snažil ji zachránit - byla velká, neprohýbala se a držela dlouho teplou vodu.

hodnocení

Nemyslím, že je to vodní kámen, je to všude úplně stejné. Vana prostě působí jako sádrová. Jestli to kdysi někdo nečistil něčím agresivním se zeptám, to by tak odpovídalo.

hodnocení

0x

Je to vodný kámeň, očistiť octom a hubkou.

hodnocení

0x

Akrylátová vložka by nepomohla? Osobní zkušenost nemám, ale soused si takto nechal "opravit" vaničku sprchového koutu a byl spokojen.

hodnocení

Za 10 litrů umělou hmotu? To to radši vybourám.

Tolik? Máte pravdu, to je hodně.

aladar
hodnocení

0x

Povrch je opotřebovaný dlouhým používáním. Sem tam pískem na nohách, čisicím pískem nebo i čisticím mlékem. Sice údajně "vyčistí a nepoškrábe", ale "stokrát nic umořilo osla". Jak navrhuje Patrika akrylátovou vložku, mohu doporučit. Je to sice asi nákladnější, než byste chtěl, ale povrch vany je super a naní "jak nová", v podstatě je nová. Jen se musí uživatel smířit s tím, že nesmí použít na čištění nic abrasivního, jen čistý saponát. Vanu jsme si nechali vyvložkovat od této firmy:

vlozkovani-van.cz/...

hodnocení

Nezdá se mi to. To by byla jinak ošoupaná na dně a po obvodu, kde se člověk vany vůbec nedotýká. Tohle je absolutně stejné po celém povrchu. Buď to tedy kdysi vzali nějakou blbou chemikálií, nebo to tchýně denně dřela pískem. Ale jí se už nezeptám..
Asi to prvně v nějakém skrytějším místě zkusím vzít jemnou pastou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]