Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tenhle kotouč do flexy? Díra by i seděla…

Od: xxx odpovědí: 32 změna:
32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
To bude spíš do mafla ... Do flexy bych to nedal ani kdyby to tam sedělo tam by to dal jen sebevrah ..

hodnocení

3x

Kotouč snese maximální otáčky 12 000 ot./min. Úhlové brusky 125 mají otáčky 11 000 ot./min., takže to by šlo. Kdyby se ale měla držet v ruce, tak si troufám pochybovat o bezpečnosti.

hodnocení

2x
Jak zde již bylo řečeno , do flexy bych to nedal . Zde cituji popis výrobce " Kotouče jsou určeny pro použití všemi typy univerzálních stacionárních a přenosných pil " , takže flexa neee. Navíc si ani nedovedu představit , jak byste tou flexou řezal dřevo , aby to bylo alespoň trochu rovné :)
lmgify

Do flex se to nedává pro rovné řezy, ale pro odříznutí materiálu v místech, kam se kotoučová pila nevejde.

Zrovna asi před 3 týdny jsem takovou situaci měl. Bohužel jsem neměl takovýto kotouč zrovna po ruce.

Mám řezný kotouč na flexu pro řezání dřeva, ale ten vypadá úplně jinak...

lmgify

To není na řezání, ale vyřezávání. Je to na tom disku i napsané (wood carving blade). Má to zuby jak řetěz z motorové pily *sok*

lmgify

Aha, měl jsem číst ten popis celý. Píšou tam o těch zubech z řetězu motorovky.

Nicméně je to kotouč na vyřezávání ze dřeva a tvarování dřeva (sochy apod.)

A lze s ním uříznou fošnu? A co trámek?

Já to pořídil kvůli tomu, že jsem potřeboval uříznou dřevěnou podlahu těsně u zdi. Průměr 230mm, práce na několik minut.

lmgify

Mělo by s tím jít i řezat. Píše se to na tom kotouči (carve, cut or shape). Stejně jako řetěz motorovky slouží k řezání.

hodnocení

2x

Pokiaľ sedí diera,tak sa dá použiť do flexi,no pri práci je potreba dávať veľký pozor a použiť to len nevyhnutne. Dosť zle sa stým robí a dosť to vibruje a treba dávať pozor na spätné vyhodenie kotúča z rezu.

hodnocení

1x

Průměr upínání 22,2 mm má jen flexa, čili je to evidentně do flexy. Je samozřejmě nutná opatrnost, to ale přece s flexou vždy. Netřeba se toho bát, dělám s tím (hobby) běžně a je to naprosto skvělá věc, řeže to velmi rychle a čistě, kousne se to málokdy a když se to kousne, žádné zuby nelítají, a s flexou zásadně děláme s brýlemi či štítem, že ano? Samozřejmě to není na řezání deskového matroše, ale na krácení latí či prken.

@orion
Verim,ze ty jsi na to sikovnej a vis co delas,mas praxi. Ja uz videl na stavbach hromadu lidi co i s kotoucem do flexy rezali hrozne...

kutil
hodnocení

0x

Navzdory radám předemnou, já pilové kotouče do úhlové brusky (flešky) běžně používám.

nikdo neříká že to třeba nejde .. ale hádejte proč to nikdo na flexi nevyrábí ... Třeba vám to při "hlubším" zamyšlení dojde ...
Mě by to zajímalo. Moje flexa má nastavitelné otáčky v docela širokém rozmezí.
asd1
Zub kotouče se o něco kousne a skočí ti to do ksichtu. Regulace umí ubrat tak na 3000 což je pořád moc,nehledě na to že malý otáčky = už to bere blbě.
Navíc těžko má max.otacky 11000 což flexa točí běžné...
= tohle na flexe je hodně vo držku.
lmgify

Píšou tam max. obvodová rychlost 80 m/s. To mi vychází 12220 ot./min. *nevi*

asd1
To pak jo.
Bral jsem kotouče obecně, ty maj max.otacky menší.. zakousnuti zubu a skok z ruky platí.
lmgify

> Zub kotouče se o něco kousne a skočí ti to do ksichtu

Proto mají flexy držák a kryt. Jenže to by je lidi nesměli držet jen v jedné ruce za tělo té brusky.

Připouštím, že lepší je ten kotouč použít v malém maflu (kotoučové pile). Teď jsem s jednou, která je na tyto malé disky dělal a oproti kotoučovce běžné velikosti to byl pro daný účel ideál. Malá, lehká, skladná, ...

I do flexy to lze namontovat, ale není to pro ten účel dodáváno.

Flexa se umí kousnout i s řezným kotoučem...

kmet
hodnocení

0x

Když to rozebereme na ne příliš složitý základ, vyjde z toho, že za prvé, musíme dodržet pokyny výrobce stroje, tedy pokud má karboflexka ve specifikaci povoleno použít takový účel / kotouč, tzn. i rozměry musí být podporované, limituje nás jen kotouč samotný. U kotouče se uvádí jako limitující vlastnost maximální povolená obvodová rychlost, která je v tomhle případě 80m/s. Porovnejte tedy (maximální) otáčky kotouče, pokud by se umístil do konktrétního stroje a pokud je to v limitu, je možné kotouč použít. Výpočet maximální obvodové rychlosti v m/s z ot/min je možné udělat online třeba zde: plastum.cz/.... U průměru 125mm je 80m/s 12230 ot/min

hodnocení

0x

Není to určeno do flexy, ale namontovat to můžete kamkoliv, i do stolní cirkulárky.

hodnocení

0x

Já jsem pro kdejakou šílenost, ale tohle bych do flexy neupínal. I kdyby to nakrásně výrobce povolil.

Už jsem měl taky v ruce nástroj - miniaturní pilku, kde při dosažení cca 90% povolených otáček došlo vlivem nevývahy k ohnutí upínací stopky nástroje. A to byl šum svistu to vypnout dřív, než mi to zláme ruce nebo to uletí úplně a vydá se to napříč dílnou... Co by dělal tenhle kotouč, kdyby se to kouslo? Lhostejno, jestli to člověk drží v ruce nebo má flexu upnutou do stojanu. Ona v těch upínkách zrovna moc nedrží...

hodnocení

0x
Jako u všeho je potřeba u toho přemýšlet. Já bych to do flexy s regulací otáček na nějaké výjimečné použití dal a moc bych to nehonil. Dával bych si sakra pozor, co dělám a jak to držím. Rozhodně bych to ale nepoužíval jako běžnou náhradu malé pilky, nebo mafla, opravdu jen na něco výjimečného, tvarování něčeho z masivu, podobně, jak se používají rašple do flexy.

hodnocení

0x
Do flexy v žádným případě.
To je další dotaz kdy to snad nemyslí tazatel vážně.
xxx
hodnocení

A proto to je dělané na cca 12000 otáček za minutu, to dá která pila?

Prakticky každý malý mafl.

Xxx
Tady nejde jen o otacky,ten kotouc je na flexu PRILIS HRUBY,prilis velke zuby a je jich relativne malo na pouziti do flexy. Pri velmi optatrne praci to pujde, ale staci zajet rychlejc do materialu a pekne te to nakope. To je logicka uvaha

Zubů má dost. Koukněte třeba sem: kotouč na dřevo

Kotouč falontech však nemá omezovač třísky, nesmí se tedy do řezu moc tlačit. Ale s pevnou rukou se použít dá. Přinejhorším se kotouč kousne, jaké nakopání máte na mysli?

@orion
Ononto bude kopat, když to bude řezat "horní" stranou kotouče.
Podobné jako kope motorovka , když se řeže špičkou lišty, tou části, která je blíž horní straně lišty. To je bez debat
. Jak už jsem psal. Ty tomu evidentně rozumíš a máš zkušenosti. Tohle není absolutně pro kazdyho beznyho uživatele.

kimbert*
hodnocení

0x

V popisu tohoto pilového kotouče je jasně uvedeno:

Kotouče jsou určeny pro použití všemi typy univerzálních stacionárních a přenosných pil.

O flexe nic a i kdyby za 29 korun to musí být fakt ,,kvalita."..

el
hodnocení

0x
Do flexy se dávají spíš Jine nástroje, které mají jemnější zrnitost či počet zubů, tohle bude dost vibrovat a bude třeba s tím pracovat hodně opatrně.
Kdo nemá moc zkušenosti a neumí pořádně chytnout naradi do ruky, pro toho je tenhle kotouč ve flexe vztupenka na chirurgii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]