Kotouč snese maximální otáčky 12 000 ot./min. Úhlové brusky 125 mají otáčky 11 000 ot./min., takže to by šlo. Kdyby se ale měla držet v ruce, tak si troufám pochybovat o bezpečnosti.
Jak zde již bylo řečeno , do flexy bych to nedal . Zde cituji popis výrobce " Kotouče jsou určeny pro použití všemi typy univerzálních stacionárních a přenosných pil " , takže flexa neee. Navíc si ani nedovedu představit , jak byste tou flexou řezal dřevo , aby to bylo alespoň trochu rovné
lmgify
Do flex se to nedává pro rovné řezy, ale pro odříznutí materiálu v místech, kam se kotoučová pila nevejde.
Zrovna asi před 3 týdny jsem takovou situaci měl. Bohužel jsem neměl takovýto kotouč zrovna po ruce.
Pokiaľ sedí diera,tak sa dá použiť do flexi,no pri práci je potreba dávať veľký pozor a použiť to len nevyhnutne. Dosť zle sa stým robí a dosť to vibruje a treba dávať pozor na spätné vyhodenie kotúča z rezu.
Průměr upínání 22,2 mm má jen flexa, čili je to evidentně do flexy. Je samozřejmě nutná opatrnost, to ale přece s flexou vždy. Netřeba se toho bát, dělám s tím (hobby) běžně a je to naprosto skvělá věc, řeže to velmi rychle a čistě, kousne se to málokdy a když se to kousne, žádné zuby nelítají, a s flexou zásadně děláme s brýlemi či štítem, že ano? Samozřejmě to není na řezání deskového matroše, ale na krácení latí či prken.
Mě by to zajímalo. Moje flexa má nastavitelné otáčky v docela širokém rozmezí.
asd1
Zub kotouče se o něco kousne a skočí ti to do ksichtu. Regulace umí ubrat tak na 3000 což je pořád moc,nehledě na to že malý otáčky = už to bere blbě. Navíc těžko má max.otacky 11000 což flexa točí běžné... = tohle na flexe je hodně vo držku.
lmgify
Píšou tam max. obvodová rychlost 80 m/s. To mi vychází 12220 ot./min.
asd1
To pak jo. Bral jsem kotouče obecně, ty maj max.otacky menší.. zakousnuti zubu a skok z ruky platí.
lmgify
> Zub kotouče se o něco kousne a skočí ti to do ksichtu
Proto mají flexy držák a kryt. Jenže to by je lidi nesměli držet jen v jedné ruce za tělo té brusky.
Připouštím, že lepší je ten kotouč použít v malém maflu (kotoučové pile). Teď jsem s jednou, která je na tyto malé disky dělal a oproti kotoučovce běžné velikosti to byl pro daný účel ideál. Malá, lehká, skladná, ...
Když to rozebereme na ne příliš složitý základ, vyjde z toho, že za prvé, musíme dodržet pokyny výrobce stroje, tedy pokud má karboflexka ve specifikaci povoleno použít takový účel / kotouč, tzn. i rozměry musí být podporované, limituje nás jen kotouč samotný. U kotouče se uvádí jako limitující vlastnost maximální povolená obvodová rychlost, která je v tomhle případě 80m/s. Porovnejte tedy (maximální) otáčky kotouče, pokud by se umístil do konktrétního stroje a pokud je to v limitu, je možné kotouč použít. Výpočet maximální obvodové rychlosti v m/s z ot/min je možné udělat online třeba zde: plastum.cz/.... U průměru 125mm je 80m/s 12230 ot/min
Já jsem pro kdejakou šílenost, ale tohle bych do flexy neupínal. I kdyby to nakrásně výrobce povolil.
Už jsem měl taky v ruce nástroj - miniaturní pilku, kde při dosažení cca 90% povolených otáček došlo vlivem nevývahy k ohnutí upínací stopky nástroje. A to byl šum svistu to vypnout dřív, než mi to zláme ruce nebo to uletí úplně a vydá se to napříč dílnou... Co by dělal tenhle kotouč, kdyby se to kouslo? Lhostejno, jestli to člověk drží v ruce nebo má flexu upnutou do stojanu. Ona v těch upínkách zrovna moc nedrží...
Jako u všeho je potřeba u toho přemýšlet. Já bych to do flexy s regulací otáček na nějaké výjimečné použití dal a moc bych to nehonil. Dával bych si sakra pozor, co dělám a jak to držím. Rozhodně bych to ale nepoužíval jako běžnou náhradu malé pilky, nebo mafla, opravdu jen na něco výjimečného, tvarování něčeho z masivu, podobně, jak se používají rašple do flexy.
Xxx Tady nejde jen o otacky,ten kotouc je na flexu PRILIS HRUBY,prilis velke zuby a je jich relativne malo na pouziti do flexy. Pri velmi optatrne praci to pujde, ale staci zajet rychlejc do materialu a pekne te to nakope. To je logicka uvaha
Kotouč falontech však nemá omezovač třísky, nesmí se tedy do řezu moc tlačit. Ale s pevnou rukou se použít dá. Přinejhorším se kotouč kousne, jaké nakopání máte na mysli?
@orion Ononto bude kopat, když to bude řezat "horní" stranou kotouče. Podobné jako kope motorovka , když se řeže špičkou lišty, tou části, která je blíž horní straně lišty. To je bez debat . Jak už jsem psal. Ty tomu evidentně rozumíš a máš zkušenosti. Tohle není absolutně pro kazdyho beznyho uživatele.
Do flexy se dávají spíš Jine nástroje, které mají jemnější zrnitost či počet zubů, tohle bude dost vibrovat a bude třeba s tím pracovat hodně opatrně. Kdo nemá moc zkušenosti a neumí pořádně chytnout naradi do ruky, pro toho je tenhle kotouč ve flexe vztupenka na chirurgii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.