Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvysit tlak v kotli Protherm Ray

Od: vojta odpovědí: 10 změna:
Dobry den,
mam doma elektrokotel Protherm Ray a hlasi chybu F22 - nizky tlak vody. Nevim ale, kterym ventilem vodu dopustit a jak potom tlak zkontrolovat - na trubkach neni tlakomer. Prikladam fotky - poradi nekdo, prosim? Doplnim, ze kotel je uzivan na ohrev vody a podlahove vytapeni.
Dekuji!

Jak zvysit tlak v kotli Protherm Ray
Jak zvysit tlak v kotli Protherm Ray #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na kotli druhá kontrolka zprava by měla být označená BAR. Mslm, že tlačítkem Mode se na ni proklikáte, ukáže tlak v kotli. Jinak na fotkách dopouštění vody nevidím, buď se to tlakuje hadicí na jednom z těch vypoušťáků dole, tipoval bych ten vlevo anebo někde na trase najdete napojení na vodu s tlakoměrem, těžko říct...

doplněno 01.10.23 21:03:

Netvrdím, že to je správně, ale šel jsem se podívat a podle ESBE ventilu dopouštím do té trubky, která je VPRAVO ( na rozdíl od mého předchozího tvrzení, do té vzdálenější od koutu. Podotýkám, že topení jsem si bastlil sám a pár chyb jsem udělal ( např. filtry vzhůru nohama *hi**smich*)

doplněno 01.10.23 22:01:

Chlapi, asi blbnu, znovu a opatrně a kontrolujte mě - F22 blikne při poklesu pod asi 0,5 baru, při nárustu ukáže tlak. Dále - voda se dopouští na vstupu do kotle. Podle fotky - pokud jde studená do vstupu levou, blíže koutu, pravou jde ohřátá do esbe, ten je zavřený a vrací ji bypassem zpět do levé a kotle. Po ohřátí to esbe pustí do okruhu, takže levá, blíž koutu, je studená vracečka a teplá je pravá. Pokud jsem to zase nezkonil, platí verze jedna, dopouštět do levé, blíž koutu. Nunici, souhlasíte? I když si myslím, že pokud to není kombinace třeba s krbem, nejsou ZK a mohlo by to být jedno?

vojta
hodnocení

Diky za reakci! Tam jsem se proklikal a bary to neukazuje, blika tam misto toho ta chyba F22. Dal se proklikm uz jen na teplotu.
Mam o kus dal v te mistnosti ze zdi kohout na vodu - na ktery vypoustak bych mel pripadne pripojit hadici, na ten spodni od studene vody? Ale jak potom kontrolovat ten tlak, abych to nepretlakoval?

Mám dojem že po odblokování F22 začne ukazovat tlak. Dopouštění vody konzultovat s topenářem,který to dělal

Nesouhlasím,elkotel obvykle nemá ESBE apokud má jen 2 přívodní trubky,musí být dopouštění někde jinde .Viz podobný dotaz nedávno u Junkersu.

Pokud myslíte dopouštění u topného systému,je ti úplně jedno protože přes topný okruh se tlak v celém systému srovná.Nechípu ty elektronické tlakoměry - nedopustíte vodu při vyplém zařízení

To je jedno do ktere trubky budete dopoustet. Trubky jsou propojene pres kotel a v kotli neni zpetna klapka.

Obvykle ne, ale on tam má to oběhové čerpadlo, proto asi ten esbe a bypass, ne? Proč ho tam má, když elkotel má své? Tazateli, co na tom okruhu ještě visí? Další zdroj tepla?

To druhe cerpadlo s esbe je jen pro okruhy podlahovky a nastaveni nizsi teploty do podlahovky. Hlavni primarni cerpadlo je kotli. Vodu muze do systemu dopustit jednim nebo druhym vypoustakem pod kotlem.
vojta
hodnocení

Diky za tipy a diskuzi! Dopoustet se da podle me jen jednou z tech vypusti na druhe fotce - jsou nad sebou na dvou trubkach (jedna s cervenymi kohouty, druha s modrymi). K tem se da připojit hadice nejspis. Pripojena je k tomu jen podlahovka (tu jsem jeste zatim nikdy nezapinal) a bojler na ohrev vody. V dome neni plyn, jedeme jen na ten elektrokotel.
Tak ted nevim, pustit se do dopousteni? Prepne se pak na displeji chyba ja ukazatel baru, az zacnu dopoustet? Nebo radsi volat technika/topenare?
Diky!

Na druhé fotce pod kotlem je vidět ještě další 2 napouštěcí/vypouštěcí kohouty, napouštěl bych spíš tam. Po zvýšení tlaku začne displej ukazovat tlak v systému . Připojený bojler - zkuste dát foto, není náhodou dopouštěcí ventil u bojleru? Někteří topenáři to tak dělají, je to jednodušší než tahat hadici

hodnocení

0x

Dopustiť vodu môžete cez jeden z tých guľových ventilov dole v rohu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma protherm
Otázky na téma tlak v kotli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]