Nejste přihlášen/a.
Souhlasím s kolegou, že je lepší převod vlastnictví svěřit právníkovi. Jedná se o větší částku a tak bych neriskovala případná pochybení a zdržování celé dispozice s majetkem. I když se podle vašeho vyjádření zdá, že jste se solidně dohodli, je tam i otázka vyplacení "odstupného"- kupní ceny - to znamená v souladu s přepisem nemovitosti na KN (notářská úschova apod). To musíte sama zvážit, jestli je možné stoprocentně důvěřovat. Podle mého názoru bych se přikláněla ke klasické kupní smlouvě poloviny bytu. Zde je daň z převodu ve výši 3 % - viz: business.center.cz/...
Pokud jste v bytě trvale bydlela alespoň 2 roky bezprostředně před převodem nemovitosti, nemusíte ani řešit daň z příjmu - viz:
zdroj: business.center.cz/...
§ 4 Osvobození od daně(1) Od daně jsou osvobozeny
U darování mohou nastat problémy, ale to spíš z hlediska vašeho přítele, např. vrácení daru - i když by to bylo asi dost absurdní.
Myslím, že v takovém případě bude lepší kontaktovat pro sepsání takové smlouvy právníka nebo realitní kancelář a domluvit se přímo, co bude v takovém případě nejlepší.Zjistěte si i reference! Z vlastní zkušenosti vím, že ne každý, kdo sepíše smlouvu je odborník...Nám trvalo "Vypořádání podílového vlastnictví" díky nekompetentní osobě, která dohodu sepisovala, skoro 5 měsíců
Pokud bude ještě platit Váš odhad, který jste při zařizování "hypo" jistě potřebovali, tak si připravte, tuším, 3% na zaplacení daně z odhadní částky děleno 2 = Váš podíl.
linlin, dávat radu po lidce je bytečné, určitě radí dobře.
Omlouvám se, že píši mimo vaši otázku.Jen jsem neodolala vám napstat, že svým dotazem jste mě osobně mile překvapila.
Jakmile jde o majetek, dost lidí chce radu protože je, bohužel ,někdo oklamal .Nebo naopak. Což je snad ještě horší varianta.
Váš přístup je vzorem na to , jak by to mezi lidmi mělo chodit. Díky za vzor a posilnění víry, že rozumní a slušní lidé ještě existují. Přeji vám hodně štěstí v osobním životě, karina
Díky karin za projev důvěry. Ale nejsem právník, tak jsem ráda, že svůj názor řeknou i další - potvrdí, doplní a nebo i vyvrátí.
Jsou to jenom životní a profesní znalosti. Ovšem předpisy se mění takovým tempem, že je dobře, když je nás na dobrou radu víc. Přeji všem konečně krásný den - hlavně ale na Moravu hodně sluníčka!
souhlasím s ostatními, ale já bych ještě došel na katastr a tam se zeptal, ajk to udělat nejjednodušeji bez právníka. Dají Vám formulář a radu. Zdarma. Právníka musíte platit.
doplněno 20.05.10 13:48:@gotrekzagary ?
Na katastr nemusíte chodit... já tam pracuji, tak klidně odpovím.
Krom dědictví a dalších několika soudních rozhodnutí se majetkové poměry do katastru zapisují na základě vkladové listiny. Ve Vašem případě se jedná o smlouvu darovací, či kupní, jak již psali kolegové přede mnou.
Co se výhodnosti týká - zjistěte si aktuální daňové sazby na příslušném finančním úřadu či na internetu. obecně platilo, že kupní smlouva vychází lépe u cizích lidí, darovací u rodiny.
Co se smlouvy týká, do realitky bych nechodil, právník či notář jsou lepší. A není problém si napsat smlouvu i sama. Za vzor si vezměte třeba tu, kterou jste byt nabyla spolu s přítelem. Jak říkají naše právničky - nejlepší smlouva je ta nejjednodušší - co , kdo, komu a za kolik.
Na katastru Vám určitě dáme radu, ale zcela jistě ne formulář. Na vkladové listiny formuláře nejsou. Máme jen na některé záznamové listiny, ale to není Váš případ.
Je možné mi odpovědět?Dali jsme návrh na vklad do katastru nemovitostí,abych byla zapsána s manželem jako spoluvlastník domu,bohužel nám při braní hypotéky poradili,aby si ji vzal manžel těsně před svatbou sám a nyní jde jeho plat na hypo a já hradím všechny další výdaje domácnosti,ale na katastru je samozřejmě napsán vzhledem k hypotéce jen manžel.Vyčetli jsme že ale dům na hypotéku vzatou před manželství nepatří do společného jmění manželů.Nyní chci investovat nemalé prostředky do nové střechy +vybudování patra,tak bych ráda aby měla dcera po mě nárok na dům-dceru mám z předešlého partnerství tudíž kdybych tu již já nebyla,ona by pak už po manželovi nedědila,že?manžel říkal,že i pro případ kdyby se během těch 30 let cokoliv s ním stalo,abych měla na dům právo(.Nebylo nám ale na katastru vyhověno-něco bylo napsáno špatně-musíme platit kvůli smlouvě právníka nebo je někde vzor?
Na koho je zapsána hypotéka nesouvisí s tím, na koho je zapsána nemovitost. Sami máme hypotéku na manželku, ale dům jen na nás oba.
Důležité je, jak byl napsán nabývací titul - tzn. kupní či darovací smlouva, na základě kterého jste si bydlení pořídili. Právě na základě těchto smluv katastr zapisuje vlastnictví. Kdo je psán na smlouvě o hypotéce je katastru celkem jedno, pokud je na smlouvě podpisem vyjádřen souhlas majitele se zápisem zástavního práva. Klidně můžete mít na svém domě hypotéku, která bude psána třeba na Vašeho sourozence.
Bohužel nevím, jak jste měli psánu tu nabývací smlouvu, takže neposoudím kde se stala chyba. Ale určitě to nebylo tak, že jste s manželem byli ve smlouvě psáni jako podíloví spoluvlastníci a katastr napsal jen jednoho z vás.
Manžel napsat že mi chce darovat půl domu místo toho že chce aby jsme byli spoluvlastníci stejným dílem-proto to odmítli,nevěděl ještě jak se to má napsat,ale propadlo nám 500 za kolky,protože jsme to nestihli opravit do 14 dnů.Napsat tedy znovu s touto opravou a mělo by to být v pořádku?
Ano, je to tak. Napíšete si smlouvu a návrh na vklad. Všechno podepíšete a skočíte si na jedné smlouvě nechat ověřit podpisy. Na katastr pak donesete 2x návrh na vklad (jeden s podacím razítkem zůstává Vám) a smlouvy v počtu (počet účastníků + 2 navíc - tzn. když je jeden prodejce a jeden kupec, tak celkem 4, v případě jednoho manželského páru 5, dva páry 6, atd.) Jedna z těchto smluv musí mít ověřené podpisy účastníků.
Váš dotaz je takhle ráno milé čtení. Dokázali jste se "rozumně" rozejít, dohodnout a snažíte se to i rozumně realizovat .
Z vlastní zkušenosti bych doporučil sepsat smlouvu NOTÁŘSKÝM ZÁPISEM.
Jinak když jsme darovali část domu v hodnotě cca 1,3M tak s veškerým servisem od notáře nás to stálo do 14k.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.