Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jističe na 1,5mm^2 hliník

Od: miroslava* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, prarodiče mají doma rozvody kompletně natáhané hliníkovou dvojlinkou, o průřezu drátu 1,5mm^2. Ke vší radosti jsou na všem jističe C 25A. Je mi jasné že jističe musí být B, ale se zde ještě zeptat jaký maximálně by na tom mohl být? Zkoušel jsem už samozřejmě na internetu hledat, ale nic jsem nenašel.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dost divne. To ako vsetky okruhy maju 25A, charakteristiku C? Co je potom pred elektromerom?

Navyse hlinik sa prevazne montoval v priereze 2.5. Mate to zmerane sublerou a spocitany prierez?

Vymena isticov je len docasne riesenie, instalacia je zastarana, odporucam komplexnu rekonstrukciu. Zatial max 10A, char B, podotahovat spoje v krabickach, svorky v zasuvkach, zmerat impedanciu slucky.

halamus

1,78 mm průměr je 2,5 mm2 průřez. To jen, aby tazatel nemusel počítat.

spu
30.09.23 10:38
hodnocení

2x

10 A max.

sasa*

Ano- jestli si neděláš srandu , tak věz, že 10A je maximum jištění Al vodiče 1,5mm2. Pokud ještě nevyhořeli, tak je to čeká-ale zase co shořet má , ať shoří... Jinak jsi špatně hledal! Když zadáš dotaz na G objeví se přehršel tabulek , proud, zatížitelnosti i s jištění, To také záleží, zda je vodič sám, nebo v kabelu, zda je zahříván dalšími kabely - hlavně u rozvaděče

apod. Max 10A !

30.09.23 12:44
hodnocení

1x
6a.

hodnocení

1x

Na staré 1,5mm2 AL bych dal 6A.

I ta 10A nevyloučí vyhoření na propojovacích věnečkách či průchozích zásuvkách při přetížení okruhu.

Souhlas s gumajsem. Samotny vodic by snesl i daleko vic ,ale spoje byvaj mizerny. Zvlast,kdyz dostanou majitele radu DOTAHNOUT SPOJE a rozplacnou tlakem sroubku mekky vodič, kdy i treba kus vodice pod sroubkem "utika" mimo hlavicku sroubku. Pak byvajbnekde schovany krabicky jako napojeni. Pekne schovane za nabytkem atd...
Snad nemaj zapojenou varnou desku do zasuvky ci neco podobnyho.

kenav
hodnocení

0x

Máš tam 25A a chceš ještě silnější?

hodnocení

0x

Pomohlo by aj foto rozvadzaca bez krytu, tam kde su istice a nejakej zasuvky, tiez bez krytu.

halamus
hodnocení

0x

Vím o starém paneláku, kde před rekonstrukcí byly zásuvky tahané hliníkem 2,5 mm2 , pojistka 10 A a světla také 2,5 mm2, aje pojistka pojistka 6 A.

Hliník 2,5 mm2 může být jištěn jističem 15 A

Mám dojem, že už hezky dlouho se 1,5 mm2 v hliníku ani nedělá.

kenav

Ani se nikdy nedělal

sasa*

Jak to ,že ne! Dělal se jak samotný vodič AY , tak můstkový plochý kabel až 3x1,5! A myslím, že mám doma 4x1,5 AYKY.

olinl

Hliník v Čechách jsem viděl pouze 2,5mm², možná je záměna za pocínovanou měď 1,5mm² v gumovém a hadrovém(hedvábném) opředení-tkzv. hadráky.

sasa*

Tak jsi toho viděl asi hodně málo. Kolik ti je? Říká tě něco AGY 3x1,5? Můstkový plochý kabel?

olinl

sasa-máš pravdu, byl použit v panelácích když se začaly stavět a to ve světlech, strašně rádo se to lámalo při výměně svítidel a pod bakelitovýma světlama i dovedla krásně ztvrdnout izolace vodiče. V kopexách byly jen vodiče, ale z rozvaděče do krabičky/věnečku nad linkou byl přitažen zmiňovaný můstkový kabel.

V panelákách se dalo potkat kolem 90tek i CYR měděná plochá dvoužíla jako kšanda.

sasa*

Ano a byly i hodně ploché, ale to byly Cu a byly z licen a dovedly krásně probíjet do omítky, když byla vlhká, krásně na ní svítila doutnavka...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]