Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký lak pro smrkový stůl?

Od: victorio odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit s výběrem laku pro smrkový jídelní stůl.

Koupil jsem si smrkový stůl, který bude pouze v interiéru. Stůl je již natřen 1 vrstvou lazury, konkrétně Karbolineum Extra. Bohužel až pozdě jsem zjistil, že tato lazura není příliš vhodná pro použití pro jídelní stůl, navíc i po několika dnech stůl trochu barví a stále kvůli lazuře zapáchá.

Rád bych tedy stůl nalakoval, ale potřeboval bych poradit, jaký vhodný lak vybrat, tak, aby;

- lak byl odolný a nepraskal, zřejmě nějaký pružný a vhodný pro měkké dřevo

- šlo přelakovat původní lazurový nátěr, který tam již je

- lak byl vhodný pro jídelní, smrkový stůl

Děkuji za rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Podle toho jak to popisujete, tak to ještě dlouho dlouho ničím přetřít nepůjde.
Jinak, budu se opakovat, ale nábytek z měkkého dřeva do normální domácnosti nepovažuji za šťastnou volbu. V mládí jsme šetřili a měli jsme z měkkého dřeva židle, stůl a dětské postele a už to doma nechci. Velmi brzy to vypadá ošklivě, nic to nevydrži a uvolňuje se to.

hodnocení

1x
Těžká rada.
Nejlepší by bylo vše obrousit až na čisté dřevo. Rozebrat co jde a brousit. Pak nalakovat.
Na stůl třeba nějaký tvrdý olejovosk, nejlépe Osmo.

vibe2*
hodnocení

0x

Aroma karbolinea se jen tak lehce nezbavíte.

Zkuste jej vymýt terpentýnem a přelakovat damarovým lakem (terpentýn + damarová pryskyřice).

victorio
hodnocení

Popravdě, něco "zkoušet" se mi opravdu nechce.

Když se do něčeho pustím, musím si být jistý. Rozhodně nechci riskovat poškození stolu.

vibe2*

V tom případě aplikujte karbolineum na odpadní kousek smrkového dřeva, nechte jej zaschnout a na něm zkoušejte ...

detecha.cz/...

Karbolineum extra obsahuje v porovnání s ostatními lazurami na dřevo poměrně vysoký obsah sušiny.Sušina je neodpařitelný zbytek látky, který zbývá v podkladu po odpaření rozpouštědel a dodává nátěru konečné vlastnosti.

Po zaschnutí bez zápachu. /*

/* O tomto tvrzení výrobce bych si s úspěchem troufl pochybovat. Šest let po natření poliček se na nich nedaly skladovat jablka ...

hodnocení

0x

Používám už roky Osmo laky.Jsou sice dražší ale vynikající.

victorio
hodnocení

Nic ve zlém, ale taková rada je mi naprosto k ničemu, zní to spíše jako reklama a to ještě nicneříkající.

Pokud vím,tak ses ptal jaký dobrý lak.Barvy laky neprodávám,tak si to napatlej čím chceš.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, sice to asi nebude chtít slyšet, ale vzhledem ke "znehodnocení" stolu nátěrem Karbolineum od Detechy už z toho nikdy čistě jídelní stůl bez rizik neuděláte. Stačí si přečíst technické a bezpečnostní listy, co vše to v sobě má. Je to tak trochu obdoba položit si chleba na železniční dřevěný pražec - stůl je vhodný max do dílny, nebo na květiny.

victorio
hodnocení

Detecha nepíše, že se Karbolineum nesmí použít na stoly, pouze že to není určené pro styk s potravinami, ale i tak.

Nicméně právě proto jsem chtěl dřevo uzavřít s pomocí nějakého laku. Koupil jsem dnes tedy jeden polyuretanový lak na parkety (vhodný i na dětské hračky, pro jistotu), zkusmo natřel a zdá se, že lak bez problémů drží a mohlo by to být ideálním řešením situace, protože původní lazura zůstane uzavřená pod lakem a tudíž nebude cítit a nebude potenciální hrozbou.

Co vy na to?

Asi to řešení je. Pak bych dal stůl někam na zahradu do pergoly a domů si koupil nějaký pořádný stůl. Rozhodně ne smrkový a tipnu si, že je i dělaný z nekonečného vlysu. Pak se nehodí snad ani na zahradu.
victorio
hodnocení

Řeším jen a pouze zdravotní nezávadnost, při postupu co jsem popsal v předchozích zprávách.

Neřešte jestli se vám smrk líbí, nebo ne. Stůl se používá zřídka a je v bytě v nájmu, nebudu tam kupovat nic drahého, nemá to smysl a nestojím o to.

Pro moje účely je materiál jako takový dostatečný až až. Spousta lidí používá dřevotřísku, nebo MDF desky, či co to je, sám tu mám několik takových stolů a fungují bez problémů roky. Neočekávám, že smrk na tom bude hůř.

Tak to dvakrát natří lakem co na tom drží a více to neřeš.
"nebudu tam kupovat nic drahého"
No, při troše hledání slušnější stůl z tvrdšího dřeva nemusí být o moc dražší, než vrazíte do do těch smrdutých natíracích hmot. A bude vám sloužit o dost dýl. Osobní zkušenost.

hodnocení

0x

Kupovat stůl ze smrku je nesmysl, natož ho vyrábět. Stůl má být vyroben vždy z tvrdého dřeva, pokud ne tak aspoň z borovice. Určitě ne ze smrku, který je měký.

O kolik je borovice tvrdší než smrk?
Odpovím ti. Jsou to stejně tvrdá dřeva.
Z měkkých, jehličnatých dřevin je nejtvrdší modřín.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]