Dobrý den, mám dotaz k podzednici hambalkoveho krovu, která za 1. není na železobet. věnci ale co mě trápí je, že mi přijde jako by byla v celé délce nakloněná a tím vznikla mezera mezi zdivem a podzednicí při pohledu zevnitř jak je na obrázku. Navíc nesedí na zdivu úplně rovnoměrně. Na některých místech je "ve vzduchu" nad zdivem. Mám to nějak řešit vzhledem k bocnim silam na ni působícím? Podzednice je kotvena na 3 místech v délce cca 10m ocelovym pásem - nemělo by jich tam být vic? Krokve jsou ještě podepřený sloupky v blízkosti okapu. Díky.
Jelikož, alespoň podle fotek ten krov již něco pamatuje a stále v pohodě drží, tak bych to vůbec neprožíval. Že místy pozednice neleží přímo na zdi je normální. Dřevo prostě pracuje a tram se trochu ohne. Jak jsou ty sloupky, tak někde nad nimi budou kleštiny a ty to drží, aby se střecha nerozjela.
Teď je otázka, jestli jsou tam kleštiny, nebo hambalky.pokud jen hambalek, tak ty zachycovaly někdy jen tlakovou sílu. Pokud byly zacepovany "na volno". Pokud nějakým rybinovym spojem, tak ten zas takovou odolnost nemá, ale to záleží na konkrétním provedení. Tahle otázka od tazatele je těžko k posouzení, z těch jeho fotek se nedá nic pořádnýho vyčíst. Leda že by dal dokumentaci.
Podle fotek je ten dům někdy ze začátku minulého století (do 1910, i když ty tašky vypadají novější) a tehdy si na projektovou dokumentaci nikdo moc nehrál.
paaulooss*
Podle dokumentace to je. Je to typový dům iz 26 od DRUPOS BRNO někdy okolo roku 1985 a dokumentaci jsem hledal všude možně ale to už nikdy nikdo nenajde.. Sníh nikdy moc nebyl ale je možné, že jsou krovy namáhaný teplem? V létě je pod půdou třeba 50st a ta nakloněná podzednice mě trápí, jelikož pod střechou je obytný prostor.
Nebylo by na škodu dát ještě pár fotek. Má druhý a třetí fotce jsou vidět nějaké stojiny. Jak jsou spojený s krokví? Je tam vaznice? Někde tam taky musí být kleštiny, tady tedy hambalka. Dej fotky.
paaulooss*
Nahoru se nyní bohužel na fotku nedostanu a tak přikládám alespoň náčrtek krovu. Ty stojiny jsou pod každým trámem uchyceny prknem a hřebíky z každé strany (jestli jsou prošroubovaný zhora nevim). Všechny pak leží na dlouhé fošně na stropě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.