Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení zemniciho pásku

Od: rik odpovědí: 16 změna:
Ahoj, je lepší připojit zemnící pásek k hromosvodů pod zemí nebo nad zemí.
Samozřejmostí je očištění spojovacích ploch. Říkám si že nad zemí to bude méně korodovat?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x
To je zemnici pasek pro hromosvod samostatný zemnic? Na připojení existuji predpisy, specielni svorky, také ošetření mista orechodu mezi padkem a drátem, neni to jen o propojeni. Také krabice pro mereni atd.

111®
hodnocení

2x
Tak to je presne to co se nesmí. Elektroinstalace ma svoje zjemnění a hromosvod svoje. Pokud to propojte koledujete si o zavleceni vyboje do elektroinszalace a zničení spotřebičů.
Na to jsi přišel jak? Spojuje se to poměrně běžně a pokud jsou zemniče oddělené a od sebe méně než pět metrů, tak se dokonce spojit musí.
Společný zemnič pro elektroinstalaci a hromosvod není ničím neobvyklým.

Vždy po Vaší odpovědi znejistím, tak se opět zeptám stejně

V základech je zemnící pásek, v rozích je vývod drátů pro hromosvod, uprostřed domu je pásek napojený k zemnícímu pásku v základu, tento pásek vede do technické místnosti do místa HOP?

Připojení zemniciho pásku
rik
hodnocení

asi je to se mnou jak s Maďarem:) omlouvám se a zkusím popsat stav ještě jednou.
Dům z roku 1970 má ve dvou rozích svedeny hromosvody ( revizní zprávu k prvotní revizi z roku 1970 sice mám , ale už v ní je uvedeno že projektová dokumentace elektroinstalace nebyla předložena)
Delam si v přízemí (sklep, garáž, dílna atd ) novou elektroinstalaci a při prohlídce eletrikarem který řekl co kudy tahat za kabely mi řekl, abych si udělal i ekvipotenciální svorkovnici(nutné pro revizi), ze které vyvedu žlutozelené vodiče ke kotlům, plynu, měděným trubkám podlahového topení, akumulačním nádržím atd. a hlavně pro rozvaděč v přízemí. Tuto svorkovnici že mám připojit k ocelovému pozinkovanemu drátu/pásku a ten vést v zemi k jednomu z hromosvodů a na něj napojit.
Vzal jsem tedy nový pozinkovaný pásek, ten z jednoho konce napojil ke svorkovnici a v zemi ho vedu asi 5m k nejbližšímu hromosvodu.
A teď si říkám jestli není lepší vyvést tento pásek ze země opět na "vzduch" a spojit s hromosvodem nad úrovní terénu z důvodu koroze. Sice i v zemi bych spoj přetřel ale stejně si říkám že na vzduchu bude spoj méně "trpět"
111, četl jste někdy normy 62305 a 2000 5 54?
sasa*

Ano souhlas s raz20 ! Chtěl pro 111 říci: Uzemnění silových zařízení do 1000V a hromosvodu se spojuje VŽDY .

Výjimka je , pokud jsou zemniče vzdáleny více jak 5metrů!

Zvolil jsi, ty a elektrikář, trochu nestandardní řešení. Svorky jsou tam jen pro případ, že někde pásek zrovna vystupuje ze zemniče. Nevidím jediný důvod, proč si železnou pásovinou komplikovat práci v interiéru. Ze svorkovnice hop natáhni zž drát ke svodu a připoj ho svorkou. Jak už se tu píše, raději prověř a oprav stávající zemnič, tam je místo pro tvůj pásek.

hodnocení

0x

Zemnící pásek máte v zemi, od něj vede drát nahoru, k reviznímu a měřícímu bodu, odtud pak na střechu.

nebo jsem Vás nepochopil?

rik
hodnocení

zemnící pásek jsem dodělával pro novou elektroinstalací ve sklepě + pospojeni Aku nádrží kotle atd. Elektrikář mi říkal, že ho mám vést ze sklepa v zemi a připojit k současnému hromosvodu.

Pásek asi ne, ale jen drát. Nebo jste snad někde viděl na baráku, že jde ze země pásek ař na hromosvod?

K hromosvodu myslíte tu jímací tyč na střeše, nebo vedení od jímače do země?

rik
hodnocení

ano tak. Od ekvipotenciální svorkovnice vedu pásek a ten připojuji k zemnicimu drátu, respektive k drátu na který je přes tu tyč připojen hromosvod.
A je mi líto jestli to spojit klasicky v zemi nebo bude lepší spojit to nad úrovní terénu nebo je to fuk.

rik
hodnocení

koukám se mi nenahrála fotka v úvodním prispevku
Připojení zemniciho pásku #2
olinl

Připoj to co nejhlouběji v zemi, je to větší jistota, že pokud se stane něco ve spoji v nadzemní části či dále v podzemní části, bude po úderu blesku malér. Sice výboj trvá desetinu vteřiny, ale pokud se nemůže dostat do země určenou cestou, vybere si jinou cestu.. Materiál v zemi, který se bude spojovat s novým páskem pořádně očisti(co nejméně poškodit zinek na železném jádře v případě že máš FeZn drát!, použi smirkový papír nebo ocelový/nerezový kartáč), spoj/ky potom důkladně natři gumoasfaltem, třeba dvakrát.. Doplním ještě informaci, že existují i hromosvodové části z nemagnetického nerezu, ale jsou dražší a je zde problém se stejnosměrnými proudy/napětím/nábojem v zemi, ty ho pomalu rozkládají elektrolýzou, takže použití je částečně omezené(více normy).

olinl

Nevím jak máš provedenu podzemní část hromosvodu a jaké je podloží, pokud je to jen kousek zemn. pásku(5m+zemnící tyč/e) můžeš v blízkosti k tomu spoji zatlouct do země i kulatinovou zemnící tyč se svorkou jako "vylepšení".

hodnocení

0x
V prvé řadě nechte přeměřit zemní přechodový odpor jestli stávající zemnič vyhovuje.
Stávajicí vývod je vidět kororoze, bylo by dobré vyměnit přívod.
Spojovat samozřejmě v zemi v nezámrzné hloubce, 2 svorky, spoj je nutné ošetřit antikorozní ochranou stejně tak přechod ze země na povrch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]