Ahoj, je lepší připojit zemnící pásek k hromosvodů pod zemí nebo nad zemí. Samozřejmostí je očištění spojovacích ploch. Říkám si že nad zemí to bude méně korodovat?
To je zemnici pasek pro hromosvod samostatný zemnic? Na připojení existuji predpisy, specielni svorky, také ošetření mista orechodu mezi padkem a drátem, neni to jen o propojeni. Také krabice pro mereni atd.
Tak to je presne to co se nesmí. Elektroinstalace ma svoje zjemnění a hromosvod svoje. Pokud to propojte koledujete si o zavleceni vyboje do elektroinszalace a zničení spotřebičů.
Na to jsi přišel jak? Spojuje se to poměrně běžně a pokud jsou zemniče oddělené a od sebe méně než pět metrů, tak se dokonce spojit musí. Společný zemnič pro elektroinstalaci a hromosvod není ničím neobvyklým.
Vždy po Vaší odpovědi znejistím, tak se opět zeptám stejně
V základech je zemnící pásek, v rozích je vývod drátů pro hromosvod, uprostřed domu je pásek napojený k zemnícímu pásku v základu, tento pásek vede do technické místnosti do místa HOP?
rik
asi je to se mnou jak s Maďarem omlouvám se a zkusím popsat stav ještě jednou. Dům z roku 1970 má ve dvou rozích svedeny hromosvody ( revizní zprávu k prvotní revizi z roku 1970 sice mám , ale už v ní je uvedeno že projektová dokumentace elektroinstalace nebyla předložena) Delam si v přízemí (sklep, garáž, dílna atd ) novou elektroinstalaci a při prohlídce eletrikarem který řekl co kudy tahat za kabely mi řekl, abych si udělal i ekvipotenciální svorkovnici(nutné pro revizi), ze které vyvedu žlutozelené vodiče ke kotlům, plynu, měděným trubkám podlahového topení, akumulačním nádržím atd. a hlavně pro rozvaděč v přízemí. Tuto svorkovnici že mám připojit k ocelovému pozinkovanemu drátu/pásku a ten vést v zemi k jednomu z hromosvodů a na něj napojit. Vzal jsem tedy nový pozinkovaný pásek, ten z jednoho konce napojil ke svorkovnici a v zemi ho vedu asi 5m k nejbližšímu hromosvodu. A teď si říkám jestli není lepší vyvést tento pásek ze země opět na "vzduch" a spojit s hromosvodem nad úrovní terénu z důvodu koroze. Sice i v zemi bych spoj přetřel ale stejně si říkám že na vzduchu bude spoj méně "trpět"
Zvolil jsi, ty a elektrikář, trochu nestandardní řešení. Svorky jsou tam jen pro případ, že někde pásek zrovna vystupuje ze zemniče. Nevidím jediný důvod, proč si železnou pásovinou komplikovat práci v interiéru. Ze svorkovnice hop natáhni zž drát ke svodu a připoj ho svorkou. Jak už se tu píše, raději prověř a oprav stávající zemnič, tam je místo pro tvůj pásek.
zemnící pásek jsem dodělával pro novou elektroinstalací ve sklepě + pospojeni Aku nádrží kotle atd. Elektrikář mi říkal, že ho mám vést ze sklepa v zemi a připojit k současnému hromosvodu.
Pásek asi ne, ale jen drát. Nebo jste snad někde viděl na baráku, že jde ze země pásek ař na hromosvod?
K hromosvodu myslíte tu jímací tyč na střeše, nebo vedení od jímače do země?
rik
ano tak. Od ekvipotenciální svorkovnice vedu pásek a ten připojuji k zemnicimu drátu, respektive k drátu na který je přes tu tyč připojen hromosvod. A je mi líto jestli to spojit klasicky v zemi nebo bude lepší spojit to nad úrovní terénu nebo je to fuk.
rik
koukám se mi nenahrála fotka v úvodním prispevku
olinl
Připoj to co nejhlouběji v zemi, je to větší jistota, že pokud se stane něco ve spoji v nadzemní části či dále v podzemní části, bude po úderu blesku malér. Sice výboj trvá desetinu vteřiny, ale pokud se nemůže dostat do země určenou cestou, vybere si jinou cestu.. Materiál v zemi, který se bude spojovat s novým páskem pořádně očisti(co nejméně poškodit zinek na železném jádře v případě že máš FeZn drát!, použi smirkový papír nebo ocelový/nerezový kartáč), spoj/ky potom důkladně natři gumoasfaltem, třeba dvakrát.. Doplním ještě informaci, že existují i hromosvodové části z nemagnetického nerezu, ale jsou dražší a je zde problém se stejnosměrnými proudy/napětím/nábojem v zemi, ty ho pomalu rozkládají elektrolýzou, takže použití je částečně omezené(více normy).
olinl
Nevím jak máš provedenu podzemní část hromosvodu a jaké je podloží, pokud je to jen kousek zemn. pásku(5m+zemnící tyč/e) můžeš v blízkosti k tomu spoji zatlouct do země i kulatinovou zemnící tyč se svorkou jako "vylepšení".
V prvé řadě nechte přeměřit zemní přechodový odpor jestli stávající zemnič vyhovuje. Stávajicí vývod je vidět kororoze, bylo by dobré vyměnit přívod. Spojovat samozřejmě v zemi v nezámrzné hloubce, 2 svorky, spoj je nutné ošetřit antikorozní ochranou stejně tak přechod ze země na povrch.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.