Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěná zahradní chatka / domek

Od: rdimir odpovědí: 7 změna:

Chystám se stavět dřevěný zahradní domek 3x4m na betonových patkách konstukce jako na foto. Je lepší posadit základový rám přímo na patky, nebo lze použít ocelové stavitelné patky (foto)? Sy stavitelné patky mi příjdou lepší na srovnání výšky, 12 patek do roviny asi nedám a taky z hlediska vlhkosti od země. Nevím ale jestli to nebude stabilnější a trvalejší, když rám položím přímo na patky, hlavně tam, kde se budou spojovat hranoly a budou se dělat platy a frézování, tam je podle mě lepší, když to celé bude ležet na betonu. Dále jak vysoko má být základový rám nad terénem? Chatka bude sloužít jako sklad nářadí, kol, atd. Max malinká dílnička. žádné extra zatížení.

Dřevěná zahradní chatka / domek

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rdimir
hodnocení

Pardon blbě se nahrála fotka patky

Dřevěná zahradní chatka / domek #2

hodnocení

0x

Pevnou patkou nesrovnéte nerovnost, šroubovací, co máte na obrázku ANO.

Já jsem sehnal plastové podstavce na přenosné značky, na ně položit trám, vyrovnal do roviny podložením pruhem překližky různé tloušťky, na to postavil kůlnu na vše potřebné.-...

hodnocení

0x
Přes patky nesmí vzlínat vlhkost. Betonové můžou být, ale musí tam být vložená hydroizolace.
Dřevěná konstrukce musi být cca 20cm nad terénem a prostor musí byt provětráván.
Jestli ty peníze za ty stavitelné patky chcete dát tak je tam klidně dejte.
rdimir
hodnocení

No jde o to, že jsem ty betonové patky vybetonoval již na výšku při použití patek (tj. cca 10 cm níž). Znovu jsem si ale projížděl fotky a návody a příjde mi, že minimálně tam kde se budou spojovat hranoly, je lepší, když to bude ležet celé pološe, protože patka by podpírala jen plat, tj polovinu tlošťky z každého hranolu. To znamená, že řeším, zda ty patky dobetonovat (samozřejmě spojit roxory se stávající patkou)

asd1
hodnocení

0x

Ležící na betonu shnije, na patky lepší. Mezera 10 cm, pokud to bude na hlíně tak 20

rad
hodnocení

samozřejmě by tam byla ipa a i trám bych klidně zespod natřel asfaltovým lakem. Dřevostavby se tak dělají, když jsou přímo na desku přece.

asd1

Muselo by být obložení tak aby beton byl trvale suchej a to i v zimě kdy zafoukne sníh.. Pokud ne, tak dlouhodobě vydrží leda tak pražec (dubovej a napuštěnej karbolkou)

Natřít jen zespoda je málo.. I když i tak to 20 let vydrží ;) Dobře udělaná bouda ale má životnost 100 let +

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]