Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dostala jsem jako dárek k nové kuchyni nový dřevěný vál. Z jakého konkrétního dřeva je to ale nevím.
Asi po dvou měsících se však vál začal prohýbat do U (vypadá to jako ležící závorka).
Čím by to mohlo být? Jak to opravit? Bohužel se na tom nedá nic dělat, aniž bych s tím musela zápasit...
Přiznám se, že sem občas posedlá přílišnou čistotou, a často jsem to prkno myla pod tekoucí vodou, a nechala sem to sušit tak, že byl opřený a zeď. V úhlu asi 70°.
Moc děkuji za rady.
Nevím, jaký máte vál, ale pokud máte možnosti a materiál, namočte vál opět, pak mezi velké desky ho stáhněte svěrkami.
Nebo pak jen přes fošny, vypodložit a ohnout na druhou stranu.
Máte foto?
Namoit, na jiném místě,nežli je fotka, podložit a truhlářskými svěrkami stáhnou, malinko přešponovat, nechat někoílik dní vyschnout.
Nebo odnést k truhláři, ten má přípravky na ohýbání.
Především - dnešní vál je často dělaný naprosto bez ohledu na orientaci prken ve spárovce - střídání pravá levá a pod, často je tam i střeďák. Takový vál se pak ohne i při sebelepší péči. Ovšem mýt to pod tekoucí vodou skutečně sebelepší péče není, tim se taky spolehlivě zničí.
Ve Vašem případě by asi bylo skutečně lepší pořídit si ten silikonový ´- ten můžete máchat do alelůja
Ano, dřevo je dřevo Má to svůj půvab, ale i zápory. Já jsem už ,,pár´´ válů udělal, manželce ještě před svatbou, takže ho používá přes 30 let. Troufám si tedy tvrdit, že o dřevu dost vím. Tím chci říct, že ty různé rady na rovnání přetahováním a namáčením jsou k ničemu, pokud tedy hodláte vál používat k původnímu účelu. U válu je totiž hodně podstatná jeho rovinnost, jinak na něm prostě nic kloudně nevyválíte - už z toho důvodu, že váleček je rovný, vál prohnutý - dál je to snad jasné. A věřte, že je nereálné jednou zkroucené dřevo znovu dostat do původního tvaru a navíc zajistit, aby v rovném tvaru i nadále zůstalo.
Pokud má pro vás vál nějakou citovou hodnotu, můžete jej použít jako dekoraci, nebo na podobný účel, nicméně na práci v kuchyni si kupte nový. A nemáchat - jen otřít.
Já bych vál obalil mokrým ručníkem, na to igelit a nechal přes noc, aby celý nasákl vodou. Pak bych ho na potřebných místech podložil, na vyboulení naskládal něco těžkého a nechal 3 dny schnout, možná se srovná. Nesmí se to přehnat, aby se nevyboulil opačně.
Vyžehlit vnitřní stranu vyboulení napařovací žehličkou s vydatným upouštěním páry by též mohlo pomoci, ale první řešení by mělo mít delší trvanlivost.
Foceno dost potmě. U fotky světlo neškodí.
Tipnu si, že to je možná, javor, možná bříza, potmě těžko říci.
Jak zde již zaznělo, zásadní chyba je mytí pod tekoucí vodou.
Pokud trváš na dřevěném válu, a to já chválím, o milion procent lepší nežli silikon, nech si ho udělat někde u truhláře. Nejlépe z javoru, ten ze všech dřev nejméně pracuje. Stejná konstrukce co je, jen ten svlak by mohl být širší a hlavně to udělat silnější. Tenhle vál je slabý jako papír. A čím slabší, tím více se ohýbá.
Mám plastový a jsem spokojená - umyji a smotám a nezabere skoro žádné místo- velikost 60x45cm...pro vás jak dělaný. když jste posedlá čistotou stojí cca 100kč.Ten dřevěný vyhodte
ne plastový-ale silikonový
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.