Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojovani palubkoveho obkladu

Od: paboz® odpovědí: 8 změna:

kolega me pozadal o pomoc pri okladu fasady a podhledu.Resim s nim tedkom napojovani.snazim se mu vysvetlit ze spoje (na delku) by mely byt na podkladove liste.Kolega z duvodu uspory chce spoje provadet proste kde to vyjde ,aby eliminoval odpad.

co myslite bude to met na vysledek po nejakem case vliv.Zkousel to uz nekdo takhle napojovat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Obě metody mají své výhody a nevýhody.

Napojování na liště, tam to je jasný, spoj drží. U větších ploch se stává, že jsou spoje pořád v jednom místě, když nejsou všechny spoje fakt přesně v jedný rovině, vypadá to hodně škaredě.

Napojení jak to vyjde, odpadá hlídání roviny spojů, ale je třeba každý spoj zezadu přeplátovat, třeba zbytkem palubky.

U nás na horách se palubky přibíjejí skrz, do každý palubky dva 63 mm kolářský hřebíky, jinak to je na jaře na zemi.

Ctít vodu, tedy palubky perem nahoru, přemýšlet kam voda poteče, vše fázovat, svislý části přetáhnout centimetr přes vodorovný.

Palubky poprvé natřít kolem dokola, podruhé jen pohledovou stranu, pak přitlouci na barák a potřetí matřít už přibitý na baráku.

hodnocení

Tak spoje budou vazany neco jako cihly. Palubky budou kolmo k zemi. S poctem nateru souhlasil hned.Vagnerky skrz na horach se to asi ztrati,tak jsem to delali v 80 letech na rekreacnich strediscich..Kotveni rozhodnul pro plisky,stim jsem jeste nedelal,nevim jak festovne to bude drzet.

Jediny problem co snim mam je z jedny strany sice to je castecne pod strechou chce palubky oprene do zamkove dlazby*zed*nechci se snim hadat.je to jeho stavba.Aspon se mi podarilo prosadit 5 cm dilatacni mezera ,kdy by mraz prizvedl dlazbu.Ale proti desti snehu to nepomuze.Navrhoval jsem mu at da aspon 30 - 40 cm nejaky kamenny obklad,ale to neproslo.Zene se to nelibi.

lmgify

Dal bych na spodek nějakou obětovací plechovou odkapávací hranu, na kterou steče voda z palubek a z ní odkape. Jestli bude voda odkapávat z konce palubek, tak ty tak za 1-2 roky začnou odhnívat odspodu.

Natřít i konce palubek. Když nebudou vlákna uzavřena, začne to nasávat vzdušnou vlhkost a bobtnat.

Jestli žena trvá na palubkách až na (skoro) zem, tak možná udělat spodních cca. 30-50 cm jako samostatnou, vyměnitelnou část, protože to za pár let odejde a bude se to muset vyměnit.

Palubky, resp. libovolný vnější dřevěný obklad, se musí natírat (někdy i brousit) každý rok, což prakticky nikdo nedělá a pak ty obklady podle toho i vypadají.

Tak dej dolů jenu lištu nad zem a druhou půl metru nad zem. Až to dole uhnije, tak to jen 40 nad zemí uřízneš maflem a bude opraveno.

lmgify

@jenyk: Ano buď lištu 40cm nad zem nebo bez lišty a mít v každém sloupci palubek 40cm na zemí šikmý, ne kolmý, řez/spojení. Ty krátké, 40cm palubky na spodku mít našroubované, ať to jde lehce vyměnit a nemusí se to páčit z podkladového rámu kladivem a masakrovat rám.

hodnocení

Imgifi stim poslednim odstavcem s vama souhlasim. Vidim to i v realu jak vypadaji drevene obklady po letech. Ale cerstvi vlastnici domku jsou nataseni a na dobre rady neslisi. Jeste ze ten kousek ma na sirku do 2 m.

A pohledovy stit tam je 2 m presah strechy a bude navazovat na drevenou terasu.to neznamena ze palubky bez udrzby nebudou chatrat. Kdy by bylo na me ani ten dreveny podhled bych nedelal.OSB a omitnout a bez budoucich starosti

hodnocení

jenyku mel bych na vas dotaz,tedkom jsem si vsimnul ze uvadis

perem na horu to je jasne,ale budem davat svisle tam vodu neovlivnim,ale dalsimu slovnimu obratu nerozumim ,co je stim zamysleno?

Vse fazovat,svisly casit pretahnout centak pres vodorovny.*nevi*

lmgify

> svisly casit pretahnout centak pres vodorovny

Asi myslí dělat přechod horizontálních a vertikálních ploch jako na obrázku vlevo a ne vpravo, aby voda odkapávala na přední stranu palubek a ne za ně.

> perem na horu to je jasne,ale budem davat svisle tam vodu neovlivnim

Také mě to zarazilo, že to nebudete mít přirozeně vodotěsné. Takhle musíte mít za palubkami velký větrací prostor, aby zateklá voda mohla vyschnout. Při instalaci běžných prken svisle se v normálním případě přebije přes každý spoj úzká lať.

Napojovani palubkoveho obkladu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]