Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s pozemkem?

Od: karel44® odpovědí: 1 změna:

Ahoj, dobrý den všem.

Rád bych se zeptal na zásadní věc. Vlastníme byt v bytovce o 4 bytech v jedné části u Brna. Byt se kompletně po dřívejší rodině rekonstruoval. Od té rodiny jsem si ho řádně koupil v lednu 2023.

Teď řešíme, že každý z bytovky má nárok na 1/4 pozemku okolo bytovky. Se sousedama se dohodlo zda jim nevadí, že tady a tady si umístíme svoji menší 1/4 jako zahrdáku pro využití. Souhlasil každý. Pro jistotu se vše zakreslilo a ještě se sousedama podepsalo. Nebyl problém.

Teď po 9 měsících přišla sousedka, že nám chce z té menší 1/4 vzít cca 100 cm z celé té části a postavit si tam nějakou boudu, že prý to má povolené. Tak jsem chtěl vidět papír a na papíře z roku 2019 má podepsané od 50% obyvatel, že souhlasí s tím, že tam a tam si udělá boudu. No jo, ale ten podpis je za dřívejšího majitele což nás jako nové vlastníky nemusí zájímat protože tehdy při nastěhování nám bylo slovně a písemně odouhlaseno, že tento prostor můžeme využívat a že to nikomu nevadí. Teď přišla, že prostě boudu postaví a že potřebuje cca 100 cm do našeho již zakresleného společného prostoru. Nic ale nám na začátku roku 2023 písemně nikdy neukázala, že jí někdo něco podepisoval (v roce 2019) a myslím si, že jako nový majitel nás o tom měla písemně vyrozumět. A já s tím mohu nebo nemusím souhlasit. Poradíte mi prosím?

Děkuji. K

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoi
hodnocení

0x
Souhlas předchozího majitele že si může postavit na “jeho” ji již není k ničemu, pokud nemá postaveno.
Ledaže byste souhlasil vy. Každopádně i tak je to na vodě, správně by měla souhlasit nadpoloviční většina spoluvlastníků a ten co bude vyloučen z užívání, by měl dostat kompenzaci (pokud si to umí vydupat)…
Právně to řešte na PortalSVJ.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]