Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

RD zateplený 5cm - jak to opravit?

Od: rtx odpovědí: 27 změna:

Ahoj vespolek,

dostal jsem darem (možná je to i dar za "trest") RD po babičce. V roce 2005 tam proběhlo zateplení polystyrenem 5cm. Nějak to funguje, ale je znát, že na to, jak je rd malinkatý, tak má velkou spotřebu energie. Máme 3+1, 75m2, za zimu protopíme asi 12-16 MWh ve dřevu. Tepelné ztráty podle spotřeby dřeva jsou +- autobus 7kW.
Problém nastává v rozích vstupní chodby a vlastně v celé chodbě, kde jsou vstupní dveře, neskutečně se rosí zdi, stropy, podlaha, v zimě je tam stále 15°C. Tam uniká teplo nejvíc, je tam totiž tenká zeď z 15cm cihly a na tom 5cm polystyren.

Ostatní místnosti se nerosí, ale je prostě znát chlad z okolních stěn. Topíme kotlem, večer v baráku 23-24°C, ráno v 6 je tam 18-19°C.

Jinak další zateplení: stropy vata 10cm v sdk, na půdě volně ložená vata 40cm, podlaha zespodu sklepa 8-10cm polystyren, zdi bohužel 5cm (a někde i 3cm) polystyren, okna plast dvojskla Polský šmejd (jsou prohnutá).

Takže co s tím?
Servat polyš všechno pryč a natáhnout nový 15cm? Nebo jde nějak kotvit další vrstvu polystyrenu na už hotovou silikonovou fasádu? Hledám způsob jak ušetřit.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Klidně rovnou EPS70F-tl 20cm a ne jen 15cm. nemusí se staré zateplení trhat ale lze na to nevé zateplení-tedy pokud je původní bezchybně provedené! Maximálně bych pak kotvil třeba jen 2X desku PTH příslušné délky do zdiva (5+20cm + min 6cm do zdiva=31cmPTH a do "závrtu a víčkovat) ! Samozřejmě s výměnou oken. tedy jen fasáda!o dalším? snad jen strop ve sklepě přidat!

hodnocení

2x

Já bych pěnou nalepil 12-15cm nového polyše na tuto stěnu, jen samozřejmě dobře připravit podklad.

Plus tanierove hmozdinky samozrejme.

Nevidím důvod pro talířovky, pokud to není nad 8 metrů, návětrná strana kopce a podobně. Tak jak stanový ETAG004 a Etics

hodnocení

1x

přes internet těžko říct - ale pokud bych dostal takový RD zdarma, neváhal bych investovat a celé zrekonstruoval...

Takže - nová okna 3sklo, vata 10cm (polystyren mám 22cm a nejsem spokojen!), rekuperační jednotku a strojní větrání.

vata 10cm (polystyren mám 22cm a nejsem spokojen!
Proč nejste spokojen? Vata 10 cm je málo, podle lambdy...

polystyren má možná izolační vlastnosti co do teplot, ale 10-15 cm by stačilo a nemusely by tam být železné hroty - drahé! - Vata co jsem slyšel má izolaci i zvukovou, což mi hodně chybí, když v blízkosti na hřišti někdo slaví nebo jsou diskotéky

Ano, polyš na zvuk není dobrý, vata je opravdu lepší na hluk. Ale pak je třeba spočítat, kolik decibelů projde stěnou, kolik okny a dveřmi.

Rád bych ten výpočet viděl, páč nevěřím, že to bude tak velký útlum.

nevím, školy nemám, na internetu jsou různé informace bez podpory studií...

mimo to je minerální vata více odolná vůči UV záření...

Ale našel jsem třeba toto:

Zvukové vlastnostiNapříklad při tloušťce izolace kolem 200 mm minerální vaty zvyšujete vzduchovou neprůvzdušnost o zhruba 2 dB. Při použití polystyrenu naopak zhoršujete akustické vlastnosti stavby. Rozdíly v tomto směru mohou být z pohledu bytového komfortu znatelné.

Na otázku zdali je lepší použít fasádní polystyren nebo fasádní vatu mohu jen říci, že pokud Vám nezáleží na finanční stránce, chcete izolant s větší životností a lepšími difuzními vlastnostmi, zateplujte fasádní vatou.

Důvodem je velmi dobrá paropropustnost, dobré tepelněizolační vlastnosti, nehořlavost a akustický útlum

JMLC, v pořádku, na hluk jedině vatu, ale...

mimo to je minerální vata více odolná vůči UV záření... ***to je k ničemu, páč vatu stejně zakryjete lepidlem, stejně jako polyš, takže UV záření nehraje roli, pokud to není na půl roku nezatažené do lepidla.

Zvukové vlastnostiNapříklad při tloušťce izolace kolem 200 mm minerální vaty zvyšujete vzduchovou neprůvzdušnost o zhruba 2 dB. ****Opravdu tak málo? Kdo si dá 20cm vaty, která je 2,5x dražší jako polyš?

Při použití polystyrenu naopak zhoršujete akustické vlastnosti stavby. ****Jako, že polyš zvýší dosavadní hluk? To asi těžko...

...chcete izolant s větší životností a lepšími difuzními vlastnostmi, zateplujte fasádní vatou.*****větší životnost, to asi ne...

Důvodem je velmi dobrá paropropustnost, ****Ano, říkají to, pak lepidlo natřou neprodyšnou penetrací

dobré tepelněizolační vlastnosti,***většinou horší jak u polyše

nehořlavost***ANO, je to pravda, ale když shoří dům, rozpadne se i pojivo, co drží vatu

akustický útlum***neznám lepší útlum hluku, nežli má čedičová fasádní vata na fasádě.

Je na každém, čemu uvěří, co si pořídí a co si koupí za kolik...

Jako, že polyš zvýší dosavadní hluk? To asi těžko...- pocitově ten polystyren na mém RD rozvádí hluk do celého domu - tj. zadní místnosti slyší téměř stejný hluk jako přední. Nemůžu tvrdit - nemám ověřeno - že by s vatou bylo jinak... ale když ťuknu na polystyrenovou desku, ten hluk je větší a "nese se" - takže v tomto bych to rád zkusil někdy v budoucnu, až vyhraju... :D

jmlc, přiznám se, že za ty léta ve stavebnictví jsem neslyšel, že by polyš zvyšoval hluk.

Milane, souhlas s @jmlc
Drive jsem byl velký zastánce polystyrenu, že je NENASÁKAVÝ, narozdil od minerálních izolací, které však nejsou tak blbuvzdorne a už jsem se setkal, že v nich kondenzovala vlhkost.
Bohužel se NĚKDY chová polystyren, všechny desky DOHROMADY JAKO JEDNA velká rezonujici deska. Není to nějak extrémní. Ale je to znát.
Ale furt má tu výhodu, že je NENASÁKAVÝ

bobane, v pořádku, ale já bych chtěl nějaké měření, nějakou informaci od odborníků, kteří se tímto problémem zabývali. Páč si nepamatuji ze žádného školení, že by se někdo tímto zaobíral.

hodnocení

0x

V tej chodbe, kde "sa vsetko rosi" je vykurovacie teleso? Ak nie, tak pochopitelne vsetka vlhkost z dychania, varenia, sprchovania kondenzuje tam, kde je najnizia teplota. Vykurovat musite cely objekt.

rtx
hodnocení

Je tam malý radiátor, ale nestačí to vytápět. Rosí se hlavně a nejvíc obvodové zdi a rohy u podlahy (ty jsou mokré od podzimu do jara pořád). Ale podobný radiátor máme v koupelně a tam se toto neděje. Myslím si, že je to tím, že 15cm cihla +5cm ps v chodbě oproti 40cm cihla +5cm ps v koupelně. Jinak jak zjistím, jestli to nekondenzuje a naplesniví ve zdivu (kdekoliv v baráku)? Jen odříznutím kusu izolace?

sim

Také by mě zajímalo jestli může něco kondenzovat a vytvářet plísně mezi stěnou a polyšem. Bohužel mám také dům který má 45 cm zdivo a 5 cm polyše.

Zjistit jedině sondou, která umí měřit vlhkost a teplotu.

vili
hodnocení

0x
Já bych to serval, zkontroloval hydroizolace, vyměnil okna a zateplil pořádně. Možná bych zkusil i nějakou dotaci.
Sám mám barák s 10 cm a po čase jsem chtěl víc, ale bál jsem se soudržnosti vrstev, protože jak jsem zjistil, polystyren je lepený na buchty a i když to teď drží, při kotvení další vrstvy by to tak být nemuselo. Taky bych pořád přemýšlel nad tím, jestli nebude nějaký problém, například s rosným bodem, v té původní omítce. Jenže mých 10 cm je už na hranici toho, co bych vydal při znovu provedené práci jednorázově navíc a kolik by mi to ušetřilo.
Vy navíc můžete s prací od začátku vyřešit detaily, takže nebudete muset dělat kompromisy a nakonec podle mě spíš ušetříte čas i peníze.

...ale bál jsem se soudržnosti vrstev, ...

pokud se to udělá dobře, není čeho se bát. Zkuste udělat pokus, desku polyše opatřit fasádou a po zaschnutí přilepit další polyš.

Vsadím řízkovou pochoutku, že to bez poničení neoddělíte.

hodnocení

0x
Ono mezi izolační schopností 5 a 15 cm polyše až takový propastný rozdíl není, spíš jde o rosný bod. Asi to budou ta okna + dveře.
Ale tohle by chtělo seriózně v zimě prohlédnout a ideálně půjčit infrakameru (ona teda s nízkým rozlišením není už tak drahá a v zásadě se dá použít i infrateploměr za pár stovek).

ale rozdíl mezi 5 a 15 polyšem je dosti velký...

Příklad, má stěnu 45cm cihla, + 5 cm polyše a odpor stěny bude +/- R=1,7

Příklad, má stěnu 45cm cihla, + 15+5 cm polyše a odpor stěny bude +/- R=5,52

To je skoro slušné...

rtx
hodnocení

Borci, dík za rady.

Ten polyš je lepený na buchty, párkrát jsem byl u toho, když to parta ožralých zedníků lepila. Tenkrát to nebylo moje a babička si to řídila sama. Chci říct, že kvalita kotvení izolace asi nebude nic moc - třeba dole na konci je zakládací lišta, ale jde tam zespodu normálně strčit ruka = čili minimálně dole tam není kontakt se zdí. Asi to borci takto mysleli, že to bude "provětrávané". Prostě není to lepené kontaktně. Dole u zakládací lišty je 5cm, nahoře ve výšce půdy je to 2cm (asi to zbrousili, aby to bylo rovné).

V té chodbě topení je, ale malinkaté, uniká tam nejvíc tepla, rohy této místnosti jsou v zimě pořád mokré.

Taková blbost, mělo by smysl přejít z topení kotlem na tepelné čerpadlo? Spotřebu elektřiny jsem si dopočítal a budu s cenou na 25-30 tis za sezónu. Jenže co to udělá, když radiátory pojedou jen na 35°C? Máme staré Alu s velkou plochou = v každé místosti jsou pod okny radiátory dlouhé (3m, 2m, 2m, 1m), takže velká výměnná plocha by byla. V trubkách a radiátorech dohromady 50l vody, tlusté železné trubky, rozvody jsou dělané na samotíž...

Tak v podstatě je to skoro jedno zda jen na buchty nebo rámeček a buchty. Neznám pdrobnosti, ale nějak při všech školeních vyznělo, že jedna z příčin šíření požáru, to bylo před hoodně roky paneláku tuším v Ostravě, byla to že se lepilo na buchty. Díky tomu pak může právě mezi izolantem a zdivem vzniknout komínový efekt a navíc to snižuje účinnost zateplení. Toto by asi možná lépe věděl zde odpovídající p.Cakl nebo p.Krtek. Z tohoto důvodu se dnes lepí (pokud lepidlem) na rámeček a divnitř pak dvě tři buchty (hoodně se to ojeb... páč na buchty je o něco menší spotřeba lepidla) na jednu desku.

Doporučím v první řadě kupte pistoli a pistolovou pěnu a dutinu celou zespodu zapěnujte, S Citem nenarvat ji tam příliš.Po vytrvzení přebytek odřízněte a při další )pravě pak zatáhněte lepidlem. Ke zbytku mimo rozvodu topení nevím ale trubky bych určitě (a radiátory a další dle stavu) vyměnil za tenší měděné nebo plastové=sníží se objem ohřívané vody a to mělo přinést opět ušetření ale to chce zase jiné odborníky.

S tím lepením desek bez rámečku souhlasím, je to kravina. Komínovej efekt je obrovskej při požáru , zvlášť když jsou ty buchty docela malý a krásně to zdola nasává. Buchty malý aby ušetřili na lepidle

Diesel, taky pamatuji že školení, o šíření požáru mezi polyšel a stěnou, když lepili na buchty. Ale koloval jen jeden obrázek na mnoha školeních od různých výrobců lepidel a polyše.

Vždy jsem se ptal, zdali za poslední tři roky byl podobný požár. Nikdy...

Proto na buchy nikoliv.

hodnocení

0x
Celý system STRHNOUT A UDĚLAT ZJOVA Z GRUNTU. Nelepí bych na stávající polystyren, protože nevíme jaká je kvalita kotvení,kvalita uzityho lepidla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]