Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem bytu

Od: kiki odpovědí: 25 změna:
Dobrý den,
chystám se pronajímat svůj byt, a chtěla bych se optat, na co vše si dát pozor a co vše uvést ve smlouvě?
Mám chtít vratnou kauci?
Mám nechat v bytě nějaké vybavení, nebo je lepší nechat bez?
Mám zrušit odběr elektřiny a nechat nájemce si najít svého poskytovatele?
Podle čeho vybírat nájemníka?
Mohu po něm chtít vidět smlouvu z práce či trestní rekstřík?
Děkuji všem za rady! Trapné poznámky si nechte pro někoho jiného.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x
Dobrý den, škoda té poslední věty - bojím se poradit, abych nebyl trapný a neradil někomu, kdo je již předem asertivní. On Vám poradí někdo, kdo se ztrapnění nebojí . Zdravím!
doplněno 20.09.23 10:32: kiki - hlavně si nastudujte v NOZ pasáž o pronájmu/nájmu. To je určující zákon k této problematice a píše se tam o tom, co si kdo může či nesmí dovolit v naj. vztahu (vztah pronajímatel vs. nájemce).
kiki
hodnocení

Tady nejde o ztrapneni, ale jsou tu lidé, kteří si zde řeší svoje poškozené ego, nebo svoji zakomplexovanost a odpovídají na otázky stylem: když to neumim, nedelam to…

hodnocení

5x
Především bych smlouvu nesmolil sám. Máti si ji nechala udělat u advokáta a on jí v ceně ochotně proklepl několik zájemců na registr dlužníků. Kauce je samozřejmost, energie jsou na zvážení.

hodnocení

4x

Odpovím jen částečně - odběr elektřiny musíte převést na nového odběratele. Když ho odhlásíte, zruší Vám odběrné místo a k jeho opětnému přihlášení budete muset zažádat o zřízení nového. To vyžaduje novou revizi a stojí to docela dost peněz.

(Teď ale nevím, jestli moje poznámka nebyla příliš trapná *zmateny*. V tom případě jí ignorujte, případně jí přepošlete někomu jinému.)

kiki
hodnocení

Není trapná. Ale zažila jsem zde rypali, kteří narazeli ze když neumim pronajímat, at nepronajimam, nebo kolik je mi let,ze pokládám tak stupidní otázky…

Ale takovým lidem ani sdělení o trapnosti nic nedělá, musíte to překousnout, že ne všichni lidé jsou hodní a milý.

leger
Magdone v uzemi CEZu do 6 mesicu od odpojeni revizi ani kontrolu delat NEMUSITE :)
U gasnetu take ne, staci jim kontrola, ted nevim do jake doby.
Co se tyka tazatelky, na veci si prijde sama. Rada s advokatem nevim nevim, advokat veme 7000 za smlouvu ktera je vam casto k nicemu, spravne vyladena smlouva se shani jinde, tak kde maji realne zkusenosti. A stoji podobne penize.
kiki
hodnocení

Elektřinu máme u Čezu, takže bych řešila s čezem. Smlouvu určitě nějakou vzorovou najdu někde na webu, popřípadně upravim.
Nevíte někdo jak je to s drobnými opravami v byte?
Mužů dat do smlouvy ze drobné opravy do 5.000 hradí nájemce?

Můžete do smlouvy dát co chcete, ale když to bude někdo, kdo tomu rozumí, tak vám to nepomůže.

zakonyprolidi.cz/...

leger
Drobne opravy plati dle OZ najemce. Priklad: byt 50m3 a bydli 3 roky, tak 100 x 50 x 3 = 15 tisic limit za 3 roky.
Neboli, je úplně zbytečné tohle do smlouvy psát, protože to je od roku 2015 vymezeny zákonem, vcetne vsech polozek
besty
Byt 50m3 je jedna místnost s podlahou např. 4,15 na 4,16m a se stropem ve výšce 2,9m. Kdo vydrží v takové špeluňce 3 roky, to je otázka...
kiki
hodnocení

No myslim si, ze jakmile je člověk sam určitě mu něco takového stačí. V naši lokalitě není kde bydlet, takže lidi jsou radi ze najdou alespoň něco. Uvidíme jak to dopadne. Děkuji Vám za radu!
Hezky zbytek dne:)

leger, s tou elektrikou a revizí, máte naprostou pravdu, u ČEZu nechtějí revizi, při vrácení eletroměru, pokud...

besty, ohyzdná těsná místnost, to být nemusí, páč já jsem pronajímal byty o velikosti 4,8x3,1 i s koupelnou. Nájemníci spokojeni, jsou tam již více jak 5 let...

ben®
Zde jde o to, že plocha/velikost bytu se uvádí v m2 a nikoliv v m3 (objem), jak je zde v jednom komentáři omylem uvedeno.
kiki
hodnocení

Souhlasím. I v malém byte dokáže byt člověk spokojený;) menší najem, menší energie a pro jednoho/ dva to úplně stačí.
Ne každý potřebuje byt o 100m2. Každý má jiný preference.

hodnocení

4x

Smlouvu můžete vzít jakoukoli vzorovou a napsat do ní cokoli, protože praktická vymahatelnost je téměř nulová.
Kauci ano.
Vybavení co možná nejjednodušší podle dohody. Podrobný seznam a fotky jsou nutností.
Odběr alespoň z počátku raději na sebe. Práce s vyúčtováním je jednodušší než vrácení případně odpojeného měřidla.
Výběr je problém. Dojem z osobního pohovoru. Mohu doporučit Vietnamce. Ne samoživitelky s dětmi a chovatele zvířat.
Pracovní smlouvu nebo výsledek podnikání ano, trestní rejstřík je zbytečný. Raději výpis exekucí a průběžně sledovat insolvenční rejstřík.
Lze doporučit sledování stavu bytu a měřidel.

kiki
hodnocení

Moc Vám děkuji. Přínosná informace, dám si na vše pozor. V bytě bych rada nechala podnajemci rozkládací pohovku, skrin v chodbě s kterou už nelze hnout, jídelní stůl, komodu a po domluvě poličky pokud budou nájemci vyhovovat. Nejsem na pronajemce náročná. Jde mi o to sehnat někoho slušného kdo bude platit a byt udržovat. Pokud se nepletu, mohu s ohlášením byt jednou za 3 měsíce kontrolovat?
Děkuji!

To uvidíte po prvním měsíci. Když se vám něco nebude zdát, můžete si chodit jako paní domácí pro činži každý měsíc osobně. Mně se to tak osvědčilo s prodejnou. Dáme kafe, popovídáme a různé drobnosti mohu hned opravit.

hodnocení

4x

na co vše si dát pozor ****abyste vybrala dobrého nájemníka, ale to se dopředu často nepozná.

Mám chtít vratnou kauci?***Jasně, alespoň 1x nájem, lepší je 2x nájem,

Mám nechat v bytě nějaké vybavení****Ano, je to lepší, nemusíte to stěhovat. Vše je o domluvě a penězích.

Mám zrušit odběr elektřiny a nechat nájemce si najít svého poskytovatele?***Převést energie na nájemníka je vhodné řešení.

Mohu po něm chtít vidět smlouvu****můžete po něm chtít cokoliv, ale nemusí Vám vyhovět. Dneska pracuje, zítra je jinde,...
I sebelepší smlouva Vás neochrání před vyčůraným nájemníkem, který se v problematice vyzná.

Já dával smlouvu na 3 měsíce, pak půl rok , pak na rok.

kiki
hodnocení

Moc Vám dekuji.
Mate pravdu, vše je vždy o domluve.
Elektřinu převedu, budu chtít kauci jednoho najmu, smlouvu dam pouze na 3 měsíce a dle toho se rozhodnu zda prodlouzim nebo ne.
leger
Cim vice vybaveni v byte necha, tim snadneji najemce frnkne… to je pak spis ubytovani nez najem.
Za me nenechavat (nevybavovat) nic nez kuchyn at si najemce sezene sam.
Uplne nejhorsi je nechat tam kramy po babicce, to oceni fakt jen nejvetsi socka, ktera za 3 mesice prestane platit a dalsich 6 mesicu ji budete vyndavat. Samozrejme vyjimky potvrzuji pravidlo, ale tohle je celkem znama vec.

besty
hodnocení

3x
Pak dejte vědět, jestli jste sehnala někoho natolik zoufalého, že si u Vás pronajme na tři měsíce téměř prázdný byt, ukáže Vám pracovní smlouvu, výpis z rejstříku trestů, ještě Vám zaplatí kauci a na čtvrt roku si na sebe přepíše energie. Vy ho za čtvrt roku kopnete do pozadí a jen za stěhování svých věcí k Vám a pak jinam dá víc, než kolik by Vám dal na nájmu. Za vašich podmínek se k Vám nikdo nepohrne. Na tři měsíce do prázdného bytu a s bambilionem podmínek, no, mnoho zdaru. Asi jsem neprošel Vaší poslední větou, smůla, s tím ale dokážu žít.
kiki
hodnocení

3 měsíce než smlouvu prodlouzim;)
Přece bych nedala smlouvu na rok někomu, koho neznam. Poté je problém s vystěhováním kdyby dělal problém.
Jelikož jsme v lokalitě kde byty nejsou, a já ho nabízím za více než krásnou cenu, ano lidi jsou zoufali a do bytu půjdou.
Během 10 minut jsem měla snad 15 zájemců o byt;)

kiki
hodnocení

V bytě bych nechávala satni skrin se kterou nelze hnout(2 roky stará), sporák a rozkládací malou pohovku 2 roky také stará. Jinak více ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]