Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
často objednávám jednotlivé knihy. Kniha většinou přijde v bublinkové obálce a nevejde se mi do primitivní schránky typu uříznutá novodurová trubka. Po dlouhém hledání jsem si pořídil další plastovou schránku, která má štěrbinu dostatečně velikou, aby jí kniha prošla. Protože do schránky není vidět, je od domu cca 20 m a je na klíč, chtěl bych si udělat nějakou indikakci, že je v ní zásilka. První, co mě napadlo - vyříznout okénko a zalepit ho nějakým průhledným plastem, takže bude vidět dovnitř. Nebo třeba na dno připevnit nějaký pružný pásek, který by výřezem zasahoval ven a jeho poloha by indikovala přítomnost zásilky. Obojí ale zanemná narušit nevratně schránku a je to jen pasivní detekce. Ale co třeba nějaké elektronické čidlo z Alibaby nebo Conradu, nejlépe připojené k WiFi, které by mi tu zásilku oznámilo na mobil? Neexistuje něco? Díky za tipy.
Já a několik dalších sousedů z ulice máme poštovní schránky od šikovného souseda truhláře. Jedna stěna schránky směrem k domu je sklo (plexisklo). Listonoška nadzvedne malou stříšku a vhodí dopis, časopis, leták... Já kouknu a vidím. Dalekohledem (ten mám u okna předevím kvůli ptactvu) zjistím, jestli mě zásilka zajímá hodně, průměrně, vůbec. Velikost celé bedničky a velikost otvoru na vhazování - libovolná, po domluvě, na přání.
Kdysi jsem viděl v nějaké knize (Elektronika v domácnosti a na rekreaci nebo něco z této generace) aparát s fotobuňkou. Dnes samozřejmě máme k dispozici jinou techniku (hlavně máme hotové moduly, neni potřeba to bastlit), ale optické čidlo je dobrá možnost (a teď jaké, jestli reflexní nebo optickou závoru, to bude záviset na tom, jak ta schránka vypadá a co se do ní dí namontovat).
A potom ho k něčemu připojit (a to "něco" naprogramovat). A něčím komunikovat s okolím. Co třeba GSM karta, v případě detekování předmětu by poslala SMS. Nebo wifi modul (nebo pokud je to možné tak radši ethernet kde by se využilo i napájení přes ethernet (poe) a nebylo by potřeba řešit baterky; jsem přecejenom zásady, že ke stacionárním zařízením má vést kabel a ne wifi). Jestli wifi nebo kabel je programově celkem jedno, u kabelu akorát odpadne připojování k hotspotu. Tam bude otázka, kdo by měl být aktivní, jestli by mělo to udělátko posílat nějaký ten alert, nebo naopak by počítač (mobil) měl občas zjišťovat stav čidel. Osobně bych preferoval druhou možnost, prostě by byla nějaká jednoduchá stránka, která by stav čidla ukazovala a nebo by se použil nějaký z TCP protokolů (na arduino existuje třeba knihovna i na SCPI (Standard Command for Programmable Instruments); vůbec je výhodné využít nějaký existující protokol, než vymýšlet vlastní).
Nakonec jsem se rozhodl pro mechanické řešení. Bude stačit hřídelka z drátu, 2 díry těsně u zadní stěny, případně tu hřídelku něčím trochu překrýt, aby se zásilka o ni nezarazila. Jinak zásilka propadne dolů a na svojí cestě překlopí hřídelku (praporek) o 90°. Viz obrázek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.