Nejste přihlášen/a.
Prosím, mám už postavenou samonosnou pergolu se stojkami u domu. Nechal jsem si nakecat, že nemusí být nijak přichycena k domu, což mi teď nepříjde moc dobré. Pergola mi nepříjde moc stabilní. Raději bych to k domu přichytil. Mám zateplenou fasádu z porothermu 16 cm eps. Věnec mám zateplený ještě navíc 6 cm eps a je tam věncovka 8 cm. Takže, kdybych to chtěl kotvit do věnce, tak bych musel překonat stojky cca 15 cm + eps 16 cm + věncovka 8 cm + eps 6 cm, tj nějakých 45 cm abych se vůbec dostal k betonu. To znamená vyvrtat díru aspoň 60 cm a tam nějak dopravit chemickou kotvu. Navíc pozednici nemám v úrovni věnce, takže bych tam musel ukotvit jen stojky, ty jsou co 2,6 m. celkem 4. Jinak pozdenici jen do porothermu. Dálší věc je, že když už to musím vrtat přes hranol, tak díra v hranolu bude větší než závitovka, tam mě napadlo dát nějaký distanční váleček s vnitřním závitem. Příapdně nechat udělat nějaké třmeny z pásové ocely a těmi obepnout stojky a přichytit do stěny. Děkuji za rady
Dělal jsem to téměř tak, jak popisujete. Dlouhý vrták skrz vše až do zdiva, do toho závitovku na kotvu. Tu závitovku jsem řízl dva centimetry od fasádydal velkou podložku a našrouboval spojovací matici. Přes trám další závitovka a to tak, že matka, velká podložka, trám,velká podložka, matka a do té spojovací matice. Tak mohu trochu korigovat rovinu trámu.
> samonosnou pergolu se stojkami [...] Pergola mi nepříjde moc stabilní.
Máš tam dobře udělané ty diagonální prvky v horních rozích proti klížení? Nebo to tam je jen přibité "na oko" a nemá to žádnou strukturální sílu?
Myslíte závětrování? Ale pergola je cca 6x9 m a závětrovýky jsou jen v rozích. Mi to dělal "tesař". Myslel jsem, že když má někdo na něco živnost, že se nemusím starat no...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.