Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojskla do špaletových oken - kam?

Od: kryl odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, máme nově zatěsněné vnitřní křídla silikonovým těsněním... Plánujeme vyměnit jednoduchá skla za dvojskla...Na internetu se uvádí že se dávají do venkoních křídel... truhlář/firma na dvojskla/ ale tvrdí, že se dvojskla dávají do vnitřních oken. Nevím co je správně..nechci udělat chybu.

děkuji moc za radu.P.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ven.

Ovšem, dají to ty venkovní křídla?

kryl
hodnocení

ano, jsou tam tri panty na každé straně.. křídla jsou zdravá.

Tam jde spíše o profil křídla, aby se to sklo vůbec vešlo. I kdyby tam bylo sklo 4-8-4, tak to je 16 mm místo původních čtyř. Zvláště, pokud bylo sklo do kytu. To je třeba ještě místo na lištu. Diterm nemůžeš dávat na sklenářskej kyt. Tudíž se projíždí hlubší falc a občas už není kam prohlubovat.

olinl
hodnocení

0x

Dvojsklo jsem viděl vždy na těch venkovních křídlech. Osobně bych zauvažoval o plastových oknech s trojitým těsněním a trojsklem, lépe se udržují, ovládají, je u nich možnost mikroventilace, "vyklápěcí" ventilace, sítě do oken-ovšem cena je vyšší, ale trošku se tím uspoří na energiích..

Nový plastový okna rozhodně nejsou dražší, nežli nový špaletový okna.

Jenyku, já to čtu tak, že pan Olinl sděluje, že nová okna jsou dražší, jak navrhovaná oprava. Páč pan Olinl ví, že špaletová nová okna budou dražší, jak plastová...

olinl

kryl: Podle tohoto Klady a zápory rů/... se do špaletových i kastlových oken dávají dvojskla na vnitřní okna, nenašel jsem vysvětlení.. jenyk-spíš sem chtěl napsat, že je to dražší záležitost než renovace starých oken.

No, sice píší o dvojskle ve vnitřním rámu, bez jakéhokoliv zdůvodnění, ale na tom řezu skrz špaletový okno je dvojsklo ve venkovním. Tak potom si vyber.
Ale barák taky zatepluješ zvenčí, nikoliv zevnitř. U oken to je to samý.
Jen k tý renovaci. Opravdu kvalitní renovace oken je stejně drahá jako výměna za nová okna.

jenyk, 1* a *palec*

olinl

U špaletových oken bych pochopil to dvojsklo u vnitřního křídla z důvodu "bezpečnosti", tam se vnější okno otvírá ven např. do ulice a to dvojsklo něco váží(dle velikosti) a dřevěný rám nemusí být ve spojích dokonalý. U kastlových mi to dvojsklo na vnitřním křídle nedává smysl.

No, aby se křídlo při otevření rozpadlo, to jsem ještě neviděl. Tím nechci říci, že se to nikdy nemůže stát, ale ta pravděpodobnost je naprosto minimální. To spíš vyhraješ ve Sportce, než aby vypadlo sklo při otevření okna.
Jinak názvosloví v tom článku je takový, no divný. Dřevěnou špaletu i kastl mají oboje okna, jak otvíravý dovnitř - ven, tak otvíraný dovnitř - dovnitř.
Truhláři vůbec nerozlišují špaletový a kastlový, oboje jsou špaletový.

Jako šnytlik a pažitka.

Špaletová okna mají mezi jednotlivými rámy křídel špaletu, buď dřevěnou, nebo cihlovou.

Milane, zajímavý přirovnání. Ale maximálně pravdivý.
Jinak v současnosti je 99,99% oken s dřevěnou špaletou. S cihlovou se dělalo něco asi před 5 lety, protože památkáři.

Já měl na baráku jak dřevěné, tak cihlové špalety. Ale rekonstrukce byla před válkou, cihlová špaleta, pak některá v roce 1964 dřevěná špaleta.

Milane, to jsem měl na starým baráku taky. Mě to připadlo, že dědci dávali okna tak, jak kde jaký zrovna sehnali. Dřevěné špalety, u dvou byly zděný špalety, a tři byly otvíraný dovnitř - dovnitř, jinak dovnitř a ven.

hodnocení

0x

Kvalitnější tepelná izolace ven, na vnitřním okně kvalitnější těsnění.

mate59
hodnocení

0x

Mám to na chalupě,špaletové okna,dřevo výborný stav,zafrézované silikonové těsnění,dvojsklo tehdy s nejlepším odporem,nebo izolací dali na venkovní okna.V létě mám vnitřní křídla otevřené furt,v zimě vše zavřené.Nic se nepotí,nerosí.Mám to asi 20 let.Došli, vyřízli sklo,nějak utěsnili a vsadili to dvojsklo.Efekt hned lepší tepelná pohoda,odstranil se hluk zvenku.Nic se nebouralo,výměna na počkání/5 oken/.Rámy jsou zakryty tím plastem z okna z 50%.Úsporu neřeším,jen pohodu a to bylo ihned.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]