Nejste přihlášen/a.
Mám zkusenost. Nekde probíjí fáze do zdiva. U nás to byla stará televize která probíjela do antény přidělané na balkoně. Ona totiž netluče sprcha, ale zeď nebo vana a podobně a sprcha vás jen kvalitně uzemní. Chce to fázovkou prověřit podlahu nebo zeď.
Probíjí fáze. Ve starém domě stačí, aby někde navlhla zeď a je to. Jak je již napsáno, fázovka je nespolehlivý způsob měření. Můžete vzít multimetr, nastavit na nejvyšší rosah měření střídavého napětí a uvidíte... Měřit mezi baterií a kolíkem nejbližší zásuvky.
Já takhle napravoval tchánovi jeho zprasenou elektroinstalaci ve studni, chytil se trubky a začal vibrovat v rytmu 50Hz. Těch zprasenejch krabic bylo víc a jedna i mimo opravovaný (a odpojený) okruh. Vlhkost ve sklepě udělala svoje.
A při měření se chovat, jako by na obou bodech byla fá ze - ničeho se nedotýkat.
@boban: Nojo, to je ta věčná otázka, jestli ve věcech týkajících se elektriky vůbec radit. Správně by mělo být: Nejedná se o bezpečné napětí, obraťte se na elektrikáře. Mimochodem: Na podlaháře čekám od začátku srpna, je to první řemeslník, který u nás bude v bytě něco dělat, instalatér už 14 dní zatvrzele nebere telefon a tak je to se vším. Samozřejmě, u podlahy nejde o život...
Fascinuje mě salámismus manžela. Vás to brní při sprchování a on s fázovkou řekne - pohůdka... To máte před rozvodem? Já se trošku v elektrikařině vyznám, ale tady bych evakuoval a volal revizáka...
Boban, trefa! Já zvedal auto, měnil zadní nápravu. Relativně slušným heverem, podloženo špalkama. Poté jsem hever přifoukl a strčil tam ruku, abych špalky vytáhl. V ten moment hever povolil, na chiru jsem jel s palcem v kapse. Od té doby mám na rukou devětapůl prstů...
Chybí ochrané pospojení.
Většinou kolem bojleru či ve stupačce v bytě paneláku musí být všechny trubky připojené na zelenožlutý vodič a ten je šechny vodivě propojuje a vyrovná potenciál.
Rozdílný potenciál je právě ono brnění. Propojení to vyzkratuje a nic nebrní.
Buď chybí, nebo je někde uhnilé a upadlé.
Vážná závada!
I starý dům se musí vybavit ekvipotencionální svorkou a připojit sem do ní všechny kovové části rozvodů (trubka plynu, vody, radiátory, vanu, zárubeň dveří koupelny, bojler, atd...
Taky je vhodné zkontrolovat bojler a vyměnit spirálu. Pokud je těsně před smrtí, tak i probíjí do vody. Obal spirály z měděné trubičky napraskne a uvnitř je jen písek a topný drát, který pak pouští proud i do vody.
Zvláště pokud při natápění bojler šumí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.