Nejste přihlášen/a.
2x
Mám zkusenost. Nekde probíjí fáze do zdiva. U nás to byla stará televize která probíjela do antény přidělané na balkoně. Ona totiž netluče sprcha, ale zeď nebo vana a podobně a sprcha vás jen kvalitně uzemní. Chce to fázovkou prověřit podlahu nebo zeď.
2x
Probíjí fáze. Ve starém domě stačí, aby někde navlhla zeď a je to. Jak je již napsáno, fázovka je nespolehlivý způsob měření. Můžete vzít multimetr, nastavit na nejvyšší rosah měření střídavého napětí a uvidíte... Měřit mezi baterií a kolíkem nejbližší zásuvky.
Já takhle napravoval tchánovi jeho zprasenou elektroinstalaci ve studni, chytil se trubky a začal vibrovat v rytmu 50Hz. Těch zprasenejch krabic bylo víc a jedna i mimo opravovaný (a odpojený) okruh. Vlhkost ve sklepě udělala svoje.
doplněno 17.09.23 18:53:
A při měření se chovat, jako by na obou bodech byla fá ze - ničeho se nedotýkat.
Určitě máš pravdu, jsi hodnej, že chceš poradit.
Otazka je jestli je dobrý, aby někdo kdo tomu nerozumí dělal něco na porouchane instalaci. Navíc ještě takhle bez chrániče
@boban: Nojo, to je ta věčná otázka, jestli ve věcech týkajících se elektriky vůbec radit. Správně by mělo být: Nejedná se o bezpečné napětí, obraťte se na elektrikáře. Mimochodem: Na podlaháře čekám od začátku srpna, je to první řemeslník, který u nás bude v bytě něco dělat, instalatér už 14 dní zatvrzele nebere telefon a tak je to se vším. Samozřejmě, u podlahy nejde o život...
1x
Fascinuje mě salámismus manžela. Vás to brní při sprchování a on s fázovkou řekne - pohůdka...
To máte před rozvodem? Já se trošku v elektrikařině vyznám, ale tady bych evakuoval a volal revizáka...
doplněno 17.09.23 21:53:
Boban, trefa! Já zvedal auto, měnil zadní nápravu. Relativně slušným heverem, podloženo špalkama. Poté jsem hever přifoukl a strčil tam ruku, abych špalky vytáhl. V ten moment hever povolil, na chiru jsem jel s palcem v kapse. Od té doby mám na rukou devětapůl prstů...![]()
Kamarádi a známí mé známé radili, ať si zvedne(ta má známá) na zahradě na trávě auto(japonské staré) VLEZE POD NĚJ (BEZ ZKUŠENOSTÍ!) a zkusí rozhýbat zadní zatuhle brzdy.
Chápeš to? Ať to zvedne obyčejným zvedakem co je součástí výbavy a ať leze pod staré auto.
Ona má malé děti. Stačí aby byla tráva vlhká a ten zvedak se klidně 4cm postupně zaboří a děti budou běhat kolem mámy co se jim bude dusit primackla pod autem. To bych se jí na to radši kouknu třeba za benzin a oběd. Kdybych to věděl dřív.
To bys měl chuť je nakopat do pr...
Takových příběhů znám víc, včetně Rusky z Petrohradu, co si koupila golu, nářadí a opravuje skoro všechno sama, krásná ženská.
To je smůla s tím palcem, mohlo být horší ale.
I v ČR pár kluků tohle odneslo, i životem. Práce pod autem je nebezpečná, nejen na trávě.
Kámošovi lupnul stojan pod auto, pod obyčejnou fabií. Mělo to unyst daleko víc. Nějaký sitovsky odlitek. Lepší je celokovový, i ta vidlice ta horní část stojanu.
Nesnáším zmetky...
U tý mý známý bych to viděl tak 1:1 že by to zvládla. Spíš ale by ji to auto nějak spadlo...Si představ, že bys radil ženský takovou kokotinu aby si zvedla starej krám a lezla pod to bez zkušeností.
0x
Chybí ochrané pospojení.
Většinou kolem bojleru či ve stupačce v bytě paneláku musí být všechny trubky připojené na zelenožlutý vodič a ten je šechny vodivě propojuje a vyrovná potenciál.
Rozdílný potenciál je právě ono brnění. Propojení to vyzkratuje a nic nebrní.
Buď chybí, nebo je někde uhnilé a upadlé.
Vážná závada!
I starý dům se musí vybavit ekvipotencionální svorkou a připojit sem do ní všechny kovové části rozvodů (trubka plynu, vody, radiátory, vanu, zárubeň dveří koupelny, bojler, atd...
doplněno 18.09.23 07:26:
Taky je vhodné zkontrolovat bojler a vyměnit spirálu. Pokud je těsně před smrtí, tak i probíjí do vody. Obal spirály z měděné trubičky napraskne a uvnitř je jen písek a topný drát, který pak pouští proud i do vody.
Zvláště pokud při natápění bojler šumí.
0x
Na základě vládního nařízení které ne pro všechny závazné je povinnosti majitele vyhrazeného technického zařízení udržovat v dobrém stavu a pravidelně nechat revidovat jestli je zařízeni bezpečné.
Pozvěte revizního technika který sepíše závady a doporučí postup oprav.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.