Nejste přihlášen/a.
Vážení, v podkrovní kuchyni mám pod linkou volně stojící pračku a vedle volně stojící lednici. Dotaz - lze umístit dvojzásuvku pro napájení pračky a lednice přímo za pračku?
Děkuji Havran
Asi takto...když to uděláš...nikdo tě linčovat nebude...ale správně bys neměl..
1) zásuvka pro daný spotřebič by neměla být přímo za spotřebičem. Důvod je jednoduchý. Snadná manipulace když bys to chtěl někdy odpojovat
2) každý z výše uvedených spotřebičů musí mít dle legaslativy svůj vlastní jistič, což dvojzásuvka pro dva spotřebiče určitě nemá.
Lwegislativa ČSN 332130 ČL.7.7.7 řeší minimální požadavky na průřezy, kde je pračka a lednice rozlišena. Nenařizuje však samostatné přívody a ve starých stavbách, pokud nedělám rekonstrukci, tak i nerealizovatelné. Je to pouze doporučeno při návrhu nové elektroinstalace. Když se odvolávám na legislativu, tak uvést i její odkaz.
OK, zde nebudu dělat machra, že vím přesně co je to za normu, ale tuto informaci mám od x nezávislých elektrikářů, kteří to děljí. Ani jeden z nich se mezi sebou nezná a každý to říká stejně, tak jak jsem to napsal. Obecně vzato kažadý řekl, že každý takový spotřebič v kuchyni (vč.pračky) má mít vlastní jistíč
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.