Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkop na zahradě

Od: el odpovědí: 18 změna:
Chci si na dvorku a zahradě vykopat výkop pro vedení (voda, odpad, EL) do zahrady…
Která legislativa se k tomu vztahuje?Co přesně by jsi měl přečíst?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jako vedení od baráku někam do zahrady, třeba k pergole?
el
hodnocení

Jo přesně tak, nebo třeba ke “vcelinu”.
V tom případě bych se vůbec nikoho na nic neptal a vesele kopal.
Velice snadno bys mohl narazit na moc aktivního úředníka a z obyčejnýho výkopu by mohla být obrovská záležitost.
Neptej a kopej.

hodnocení

2x
Jako že drobný výkop na své zahradě budete řešit přes veškerou legislativu a ČSN?
To bych ani já nedělal.
Vykopejte, položte vedení, zaházejte.
Číst si můžete potom, třeba nějakou hezkou knihu.
el
hodnocení

Takže tam mám v plánu hodit:
2 PE32 pro pitnou a užitkovou, 2 KG100 (pro šedou a howna), PE32 žlutá “co kdyby”, cyky 4x4, cyky 3x2.5, 2 UTP asi v chrániče nebo staré hadici…
Bude to tak 30m cca.
Trubky za mne OK.
Elektrika není můj obor.
el
hodnocení

Ok a jakým způsobem byste to zakončil v tej zahradě? Nějaká mini šachta, zejména kvůli vodě, v 0,8 m nezamrz. hloubky?
Tip na šachtu?
Betonové skruže vnitr. 600 mm asi nebudou zrovna vhodne, nebo ano?
Taky asi hrozí podzemní voda (0,4) při zatopach bývá i nad povrchem…
Nemam jasno v tom kak udělat “konektory” k připojení :)
Nevím jak vám jde terén, kam je spádovaný.
Samozřejmě že voda buď v nezámrzné hloubce, nebo v šachtě a vypouštět.
Můžete použít typovou vodoměrnou šachtu, ve stavebninách nějakou mít jistě budou.

el
hodnocení

Myslím legislativu nejen výkopu, ale i k těm sítím.
Položit to plánuju své pomocí technicky nemám problém, otázka zní na tu legislativu

el
hodnocení

Jde o to, že (na jiné zahradě) jsme řešili studnu, a úřad požaduje mmj. revize kabelu v zemi i tlakovou zkoušku potrubí… to je podle nějakého předpisu?
Takže asi budu muset koupit ten Instalatérský tlakoměr v Polsku (stojí pár kaček - taková krabice s pákou), a to ještě nevím, jestli mi to uznají? Určitě vyjde levnějc než shánět instalatéra …
Anebo se z toho jde nějak vykecat?

Na tlakovku ani revize si stejně sám razítko nedáte.Pokud byla studna oficiální zdroj vody,pak můžou požadovat

U kanalizačního potrubí je důleřitá hloubka uložení a spád, ostatní rozvody bych ukončil ( zaslepil) v betonové skruži průměr 1 m . U vody pokud nebude v nezámrzné hloubce musí být možnost vypuštění - takže ideálně taky ve spádu

el
hodnocení

Co je to oficiální zdroj vody? Ona lze dneska udělat neoficiální studna?;)
Voda není VTZ, a tedy nevím proč mluvíte o revizi. pakliže provedu tu zkoušku, natočím to na video, zapíšu to do té tabulky tak bych chtěl vědět, co by po mě mohli více chtít.
Prosím máte někdo odkaz na tlakovou zkoušku a ty tabulky?

Studna jako oficiální - hlavní - jediný zdroj vody bez možnosti na napojení na veřejný vodovod. Tlakovka vody a revize plynovodu

hodnocení

0x
Proč 2x kabel, proc ne cyky 5x4?
Ve výkopu by měl byt ještě zemnič stačí kulatina desítka.

el
hodnocení

No správně by tam měl být 5 krát 4 ale přijde mi to zbytečné, já vím že když je pan menší než 10, tak to není podle normy,ale když to na místě přízemním, Bord rozdělení bude až na místě, no tak by se daly zavřít oči ne?
A dva kabely, jeden může být na nízké napětí, soláry, ovládání, kdo ví… dávali byste ty kabely do chráničky, je to nutný?
Případně něco ještě do toho výkopu hodit, když už to bude vykopaný
Spíše mě zajímá, jak píšete ten zemnič, to mám jako napojit na hromosvod nebo k čemu?
A co souběh napětí a UTP? A jak ve výkopu oddělit ty jednotlivé věci třeba elektro kabely od plynové trubky?
v záměru to zaházet přes katr prosátou zeminou
V výsledku pak chci v zahradě k tomu místu přistávat marynkotku…
—-
Problém lehce je, že v té zahradě už bůhví co vede, ještě po první světový válce drenáže meliorační, potom nějaký rozvody vody, elektrický kabel, nic z toho není značený, A já citlivost na virguli nemám, jako někdo, kdo údajně pozná i elektrický kabely podle virgule , takže docela problém bagrem…
jirib
Když né bagrem,tak ručně...
Pokuď tam něco vede a není to značení,tak vás to nemusí zajímat...tedy pokuď na to nejedete...
Každý samostatný objekt musí mít hlavní ochranné pospojení, mimo jiné i zemnič. Nejjednodušší je položit zemnič do výkopu s přívodnim kabelem. Nový zemnič můžete připojit k zemniči domu a tím vylepšit zemní přechodový odpor. Kabel 4x4 můžete použít, a ani nikdo nemusí přivírat oči když uděláte síť TT po staru zemnění, to jest žádný prasácký PEN ale jen N a Pe vlastní ze zemniče, proudový chránič tam tak či onak stejně musí být.

vibe2*
hodnocení

0x

Přiměřeně použijte ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání vedení technického vybavení - najdete tam minimální krytí a vzdálenosti při křížení.

Problém je s hloubkou výkopu - měl by být odstupňovaný: ve volném terénu voda 100 až 160 cm, elektro stačí 35 až 70 cm.

NN kabel použijte s plným počtem žil (5x), každé šetření se vám později prodraží.

Pro NN a sdělovací kabely použijte samostatné chráničky.

Nad trubky a kabely dejte výstražnou fólii (20 cm nad vnější okraj chráničky) - abyste trasu později nemusel hledat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]