Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování služeb - doplatek za rok 2004

Od: alunas* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

potřebuji radu. Dnes jsem se dozvěděla, že dlužím do fond oprav za rok 2004 950,- Kč, od bývalé správkyně domu - jsme ve sdružení vlastníků bytových jednotek. Vždy jsem platila dle dané dohody, tak jako všichni v domě.

Za rok 2004 mi byl vrácen přeplatek za služby. Bývalá správkyně mě nařkla, že jsem platila málo do fondu opravu, což se mi zdá podivné, protože jsem od ní ( na základě jejího vyúčtování) dostala peníze zpět!

Jen pro upřesnění: platím 3000,-/měsíčně, které si správkyně každý měsíc rozúčtuje dle služeb: TUV, Teplo, SV, ele., satelit, správa a fond oprav.

Proto bych chtěla vědět váš názor jestli mám peníze vrátit. Zdá se mi to neoprávněné vzhledem k časové prodlevě a zároveň ke způsobu jakým mě nařkla z toho, že jsem platila málo do fondu oprav! Máte s tím někdo zkušnost?

Díky Alena

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

1x

alunas, nevím, zda jste v domě jediná, nebo bývalá správkyně požaduje platbu po všech vlastnících. Navíc ( nevím jakou formou jste se to od ní dozvěděla) by ji měla požadovat písemným prokazatelným způsobem a ne vám to sdělit např.nějakým náhodným hovorem.Jako členka SVJ máte právo svolat schůzi vlastníků. Tam proberte, kolik platili ostatní. Máte jistě (alespoň někteří) stejné byty a počet členů domácnosti a do fondu oprav byste tedy měli platit stejně. Něco jiného je konečná spotřeba, na kterou jste dostala vyúčtování s přeplatkem. Prověřte si, zda v tomto období nebyli v domě neplatiči, na které býv. správkyně zapoměla, dnes je třeba už nedohledá nebo vyúčtování za r. 2004 provedla chybně a teď hledá, kdo chybu napraví. Píšete, že je to bývalá správkyně. Jistě má ale veškeré doklady a podklady ,na základě kterých částku 950,-kč požaduje a za co konkrétně. Případný nedoplatek bych následně ještě prověřila přímo u zdroje.Na schůzích přeci musíte mít vždy předložený souhrnný přehled hospodaření za příslušný rok, tj, příjem a výdaje a na co to bylo. Náleží vám kopie. Navíc vy jste svoje vyúčtování obdržela, podepsala a převzala přeplatek. Tím by pro vás měla být věc skončená. Pokud bývalá správkyně přesně doloží jak tento váš nedoplatek vznikl, je otázkou, zda musíte , pokud se to stalo její chybou, akceptovat její požadavek nebo ne. Vždy platilo, že peníze lze vymáhat 3 roky zpětně, jak je to v tomto případě nevím, ale dalo by se to zjistit poptáním se u vás u jiného SVJ. Já určitě bych neplatila do vyřešení celé věci nic. Je to otázka principu, ne peněz. Hezký den , karina

doplněno 19.05.10 11:51:

ještě mě napadlo, postudujte si va Stanovy SVJ,zajděte též za předsedou. Co se týká povinnosti platit dlužné částky zpětně, lze si to zjistit i u real. kanceláří, řada z nich vykonává správu bytů v OV pro SVJ. Tam vám též poradí (třeba za bonboniérku ;)) Kari.

doplněno 19.05.10 11:52:

nedoklep - vaše Stanovy, ale to jste jistě pochopila *smich*

hodnocení

0x

Nařkla nebo konstatovala? Na podstatě platby by to nic neměnilo, ale na tónu a stylu komunikace ano. Mohlo to být nařčení ve stylu co si to dovolujete, chtít se ulejtt z placení nebo tak nějak, Ale taky se mohlo ukázat, že poplatky do fondu oprav byly stanoveny příliš nízké, fond oprav je nyní nedotatečný a tedy to oznámení mohlo znamenat něco jako platby do fondu oprav byly nízké, prosím zaplaťte (všichni) dodatečné navýšení.

marenka*
hodnocení

0x

Alenko, já bych to dala už jenom pro klid. Vždyť jde o směšných 950,-Kč. Nejsem milionář, taky teď nemůžu zaplatit 750,- korun za telefon a odložila jsem to až na příští týden, ale říkám směšných z toho důvodu, že nestojí za to si kvůli nim dělat potíže a nesváry. A 3 000,- Kč měsíčně za TUV, teplo, SV, ele., satelit a správu a opravy? To je nádhera! Vemte si, že za těch 950,- Kč spravíte hodně málo, kdybyste si to měla dělat sama a ve svém. Fakt to za ty hádky nestojí. ;)

karina*

marenko, těch 3000,-Kč není zas tak málo. Ta elektřina se myslí společná elektřina (chodby, sklepy) pro svůj byt si vlastník BJ platí svůj paušál navíc. A třeba má paní ještě plyn.Satelit je prkotina, koncesionářské poplatky platí také každý zvlášť. A správa a opravy - tím se myslí měsíční odměna správci domu a záloha na fond oprav domu. Takže měsíční částka za bydlení pak je samozřejmě daleko vyšší než 3000,-Kč. Vím, že to myslíte dobře, ale dobré životní heslo je : Důvěřuj, ale prověřuj.

Ono, vydundat třeba z 20 majitelů bytů po 950 ,-kč, protože jsem to blbě spočítala , nebo zapoměla zaplatit někomu fakturu a nesu za to odpovědnost, protože mě za to vlastníci platí ,je to nejjednodušší co každého napadne, když udělá vlastní chybu . Ale zkusit se to musí *smich*. Hezký den, karina *slunce*

marenka*

Ach tak, já myslela že prostě mají i společné hodiny v baráku. Na plyn, na vodu, na elektřinu.*hi*My takhle máme vodu v nájmu, proto. Jednou za rok přijde majitel, a buď nám dá pár korun, nebo doplatíme. Tak to se omlouvám *modla*

karina*

merenko, ježíši *modla*, neomlouvejte . Mě jen nějak napadlo, že jste asi v pronájmu, proto se vám to zdá levné *smich*. Vy to máte se vším všudy a ještě na vás majitel musí vydělat ,tak odhaduji dojdete až do nějakých 6-8 tis. Pokud nejste z Prahy, to bych musela hodně přidat *smich*.kar.

lidus*
hodnocení

0x

No sice jde pouze o 950Kč ale pokud neuvidím jasný papír kde bude rozepsané zač a proč tak já osobně bych neplatila už jen proto, že jde o r. 2004. To se u vás nedělá vyučtování každý rok?

alunas*
hodnocení

Děkuji za rady,

bydlím v malém městě proto jsou náklady s bydlením nižší. Nejedná se mi přímo o tu částku, ale jek říkáte jde o princip.

Měli jsme shromáždění výboru a tam za mé nepřítomnosti, předala bývalá správkyně dokumenty ohledně dluhu mé dceři se slovy: špatně platila do fondu oprav! A to opravdu nechápu, mohla za mnou přijít a říci mi to osobně a neosočovat mě před celým barákem ještě v mé nepřítomnosti. Proto nechci jen tak uhradit ten dluh a tím jí to všechno ulehčit.

Jen by mě zajímalo jestli náhodou není ten dluh promlčený! A v každém případě je to chyba její, ona dělala vyúčtování a nemusela mi vracet 10.500,- ale dobře si to spočítat a vrátit přeplatek správně :o)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]