Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojí platba za odvoz odpadu

Od: maty odpovědí: 16 změna:

Bydlím v nájmu, kde mám i trvalé bydliště. Poplatek za odpad platím v nájmu (uvedeno v nájemní smlouvě). Vše jsem doložil Magistrátu a přesto po mně město poplatek vymáhá. Je normální, že mám v jednom městě, jednom domě platit poplatek dvakrát? S pronajímatelem se těžko mohu dohadovat a město to nezajímá. Je možné se proti tomuto postupu úřadu a této dvojí platbě bránit?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Úřad je v právu. Chyba je, že máte platbu odpadů v nájemní smlouvě. A když už ji tam máte, tak má majitel bytu odevzdávat poplatek magistrátu. Evidentně ty peníze končí v kapse majitele bytu.

Majitel bytu to stejně musí zacvakat.

maty
hodnocení

Ano, evidentně končí. Nevím. Nemělo by to tedy město vymáhat po něm a ne po mně? Ze smlouvy mi to neodstraní. Argument je, že když se mi to nelíbí, tak se mohu odstěhovat.

Pane Maty, pročtěte si vyhlášku o odpadech příslušného města. Ty vyhlášky mohou být v každém městě jiné, záleží na zastupitelích, co schválí. Ve vyhlášce našeho města je (zjednodušeně z ní vybírám), že poplatníkem je osoba s trvalým bydlištěm ve městě. Město tedy jedná s Vámi a v této věci úředníka nezajímá, kdo je majitelem bytu či domu. Mám dojem (opravdu dojem, protože se mě to osobně netýká), že v některých městech se platí za číslo popisné a je celkem jedno, kolik osob nemovitost obývá.

Vaše město zřejmě má vyhlášku, ve které je poplatníkem každá fyzicky přihlášená osoba (pomíjím studenty, vězně, osoby v zahraničí...). Chápu, že jste nespokojený, ale jiná cesta než jednání s majitelem bytu zřejmě není.

maty
hodnocení

Jj, to jsem zkoušel, ale nepochodil, ale děkuji.

hodnocení

4x

Pokud je v bytě trvale hlášena fyzická osoba, právnická osoba v Brně za nemovitost poplatek neplatí. Platí jen fyzická osoba.
brno.cz/...

maty
hodnocení

Aha, takže to evidentně účtuje, ale městu neplatí. Hm, to budu muset tedy platit i městu. :( Takže mě popelnice ročně přijdou na 2,5 tis. Chjo, ale díky.

hodnocení

1x

Praha to tak má i když máš trv. bydliště mimo Prahu.

doplněno 13.09.23 23:09:

Od 1. ledna 2022 musí totiž obec využívat pro placení komunálního odpadu jeden ze dvou systémů, a to: poplatek za obecní systém odpadového hospodářství (např.: Brno, Ostrava, Olomouc, Liberec...) nebo poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci (Praha, Plzeň...).

Při výběru poplatků za obecní systém odpadového hospodářství se nezohledňuje, zda poplatník produkuje nějaký odpad, nebo ne, automaticky se počítá s tím, že jej využívá. Naopak v systému poplatků za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci platí jen ti, kteří skutečně odpad v dané obci produkují.

Takže pokud jsi Ostravák, tak platíš i když tam nežiješ (jsi tam jen hlášen třeba u rodičů) a žiješ třeba v Plzni, kde odpad produkuješ, takže platíš 2x

Z toho lze ven jen tak, že v nájmu si přehlásíš trvalé bydliště a tím odpadnou 2 platby dvou systémů.

maty
hodnocení

Já mám trvalé bydliště v domě, kde bydlím a platím za odpad. Nemám ho právě v jiném městě.

hodnocení

1x

O jaké město se jedná?

pronajímatelem se těžko mohu dohadovat****Proč? S někým se musíte dohodnout, město to má dle zákona, tak s kým se dohodnete?

maty
hodnocení

Jedná se o Brno. Zkoušel jsem se domluvit na obou stranách. Majitel řekl, že musí platit odvoz, proto mi to z nájmu neodstraní. Město řeklo, že se s právnickou osobou domlouvat nebude a platbu vymáhá po mně.

Má to majitel čím podložit? Komu jde ten poplatek od majitele, který mu dáváte? Majitel snad platí za svoz? Koukal jste do vyhlášky obce Brna?

maty
hodnocení

Ano, tvrdí, že platí, ale žádné potvrzení jsem neviděl. Dohadovat se s ním nemá smysl, ptz jediný argument, který slyším, že když se mi to nelíbí, tak se mohu odstěhovat. Což je pravda. NIc s tím zřejmě nenadělám. Je to tedy bída, ale moc děkuji za Váš čas.

Maty, tak se zkuste opět zeptat na "Vašem oboru hospodářství" jak je to s placením u Vašeho domu. Jak to mají sousedé?

Času mám dost...

maty
hodnocení

To jste hodný, děkuji. Podle majitele domu tam mám trvalé bydliště jen já. Celkem se i divil, že tam chci zřídit trvalé bydliště. Poplatek v nájmu mají všichni.

Ten odbor hospodářství je dobrý nápad, zkusím se tam zeptat, zda evidují platby na náš dům. Řešil jsem to zatím jen s odborem životního prostředí na odd. správy poplatků. Tam mi řekli, že jim mám říct majitele a že ho správce bude kontaktovat. Ve chvíli, kdy zjistili, že to je právnická osoba, tak vycouvali a řekli, že to musím zaplatit. Důvod mi již nesdělili. Přitom si myslím, že úřad má větší páky než já. S majitelem nehnu, má prý s odvozem výdaje. To chápu a nevadí mi to platit v nájmu, ale přijde mi dost zvláštní, že to úřad neuzná a chce další poplatek ještě po mně. Navíc v dobré víře, že odpad platím v nájmu, jsem ho městu neplatil a ten mi teď vyměřil k poplatkům ještě pokutu. Nikdo to se mnou již neřeší a ani mi nevysvětlil, proč to tak je a co mohu udělat, abych do budoucna neplatil 2x.

Z vlastní zkušenosti, měl jsem hodně nájemníků v domě, žádný neměl v nájmu poplatek za popelnice, ať měl, či neměl trvalý pobyt v domě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]