Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nakup nemovitosti od vlastnika vs od realitky

Od: pumprdlik® odpovědí: 13 změna:

Shanim byt ke koupi , a chtel bych poradit, zda je lepsi pro me preferovat nakup pres zprostredkovatele - realitni kancelar, nebo kupovat byt primo od vlastnika toho bytu. Berte to jako hypoteticke srovani v pripade ze oba nabizeji naprosto srovnatelny byt za srovnatelnou cenu.

Má nákup pres realitku nebo ma nakup primo od vlastnika (jen pres notare) nejake vyhody nebo rizika nebo specifika na ktere si musim dat pozor?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Kazdopadne bych nevybiral nemovitost podle toho, kdo ji nabizi k prodeji, ale podle toho, o jakou nemovitost stojim.

Zda je to pres realitku nebo primo je naprosto podruzne.

Nebo snad radeji misto nemovitosti, ktera se vam libi a je ve vhodne lokalite sahnete po jine, treba horsi a v horsi lokalite jen proto, ze se prodava vami preferovanym zpusobem?

To asi ne, ze?

hodnocení

3x
Realitka má navíc marži snad 5%, přímo od vlastníka může být cena výhodnější... ale vše si v tomto případě vyřídíte sám..
hodnocení

Prepokladejte pripad ze se cena pro me vubec nelisi. Stejne musim sam kontrolovat uplne sechno (co a jak doopravdy realitka zaridila/nezaridila) protoze za vse odpovidam nakonec ja, ne ta realitka...

hodnocení

3x

Pokud je to srovnatelný byt za srovnatelnou cenu, tak bych volila realitku.. Nic vlastně nemusíte vyřizovat, vše zařídí realitka.

Navíc Vám z prodeje nikdo nevycouvá, protože pokud prodávající podepíše zprostředkovatelskou smlouvu s realitkou a potom by neprodal, ty smluvní pokuty jsou mastné, to si nikdo nedovolí.

Nic Vám nebrání v tom, oběhnout sousedy a přeptat se, jak se jim v domě žije, jak dům hospodaří...samozřejmě můžete oslovit i SVJ/družstvo...zjistit si sám co nejvíce informací

Na druhou stranu... pokud jako vážný zájemce o byt složíte rezervační poplatek a náhodou byste si to rozmyslel, přišel byste pravděpodobně o něj, ty smlouvy bývají dost neprůstřelné.

Pokud byste se realitce přihlásil jako zájemce a potom přemýšlel o tom, že počkáte, až prodejci skončí zprostředkovatelská smlouva a koupíte potom byt levněji-bez provize, tak na to také pozor! Já měla ve smlouvě jako prodávající klauzuli, že pokud bych do roka po skončení smlouvy prodala stejnému zájemci, který předtím kontaktoval realitku, jsem povinna zaplatit realitce provizi. A údajně si tohle realitky fakt hlídají...

krtek6
hodnocení

2x

realiťáka pltatíte (přehršel) jen za to, že nachystatá všechny papíry...a řekne vám co kde kdy jak udělat

hodnocení

To by udeal i specializovany advokat, ne?

PS: stejne ja zodpovidam za to zda mi to realitka rika a predklada vsechno a spravne...

krtek6

dneska to udělá kde kdo...i advokát

hodnocení

1x

Berte to jako hypoteticke srovani****

stejný byt, stejná cena, jdu po realitce, ta vše zařídí, udělá. Vy jen položíte peníze.

Skutečnost, nemůže to být srovnatelné, když si to zařídíte sam(a), ušetříte .

hodnocení

Ano toto realitky rikaji ve svych reklamach, ale dle me zkusenosti si myslim: "vy jen polozite penize" ... a pak se nedivte...

Uz jsem jednou pres realitku byt kupoval a vim ze musim stejne uplne vsechno pohlidat sam (relevantnost a uplnost vsech detailu ve smlouve - relevantni k nemovitosti, vlastnictvi, zpusobu placeni atd., dale i zarizovani uveru, prevodu sluzeb - v tom vsem jsem mnohokrat opravoval praci te relitky - nastesti vcas ), s prostrednikem-realitkou pak musim navic jeste hlidat co na moji zodpovednost vlastne relitka doopravdy udelala nebo neudelala...

Napriklad ten co mi ten byt prodaval, realitce plne veril ze se o vse postara sama ze on nic delat nemusi, a za rok mi volal cely rozhozeny, jak je mozne ze mu napr. chodi predzalobni vyzvy jako neplatici energii- u pripojek k bytu ktery uz rok nevlastni...

Jak jednoduché, když nevcěříte reailtkám, tak proč porovnáváte teoreticky jejich služby?

Vše si zařiďte sama, jako mnozí.

hodnocení

OK soucasti uzavirani smluv pri nakupu od vlastnika by mel byt i oboustranny rezervacni poplatek/vratna kauce ulozna u notare/advokata (pro pripad nedorzeni podminek dohodnutcyh napr. dle smluvy o budouci kupni smlouve) .

hodnocení

rozdil ohledne dohodute kauce-sankce pro pripad ze prodavajici nedodrzi dohodnuty podminky prevodu, je v tom ze v pripade nakupu od vlastnika tu kauci dotanu ja, a v pripade nakupu pres realitku tu kauci dostane realitka , a ja nic...

Při přímém převodu žádný rezervační poplatek, kauci, notáře ani advokáta nepotřevujete. Prostě a jednoduše na poště ověříte podpisy, zajdete do banky založit jistotní účet a smlouvu s formulářem žádosti o vklad hodíte do podatelny KN. Vše se dá vyřídit do dvou hodin i s přátelským posezením u kávy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]