Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odbourání části domu - zbytek jako nová stavba?

Od: panet® odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

řeším se stavebním úřadem odbourání poloviny (dvě bytové jednotky, jedna zůstane nedotčená) starého momentálně neobydleného domu a oni po mně chtějí náležitosti, jako bych stavěl nový dům. Druhá půlka se možná zboří později, možná bude někdy v budoucnu rekonstruovat.

Oni řeší, kde budou parkovací místa, energetický štítek budovy, čím se bude topit... a je toho víc, ale to neumím ani z hlavy napsat. Je to normální? Kdyby se to nebouralo, nikoho nezajímá, kdo kde parkuje a já půlku "ukrojím" a takový neštěstí...

Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, je to normální. Pro novou stavbu potřebujete stavební povolení a pro (byť částečnou) demolici staré stavby také. Vy nyní měníte původní rozvržení stavby a vzniká jiné, které podléhá novému schválení (vznikne jiný dům). Měl jste si vše zjistit předem a nemusel jste se nyní rozčilovat. Zdravím!

krtek6
hodnocení

3x

Ano, je to normální...a proč?...protože měníš vnější vzhled domu a to podléhá min. ohlášení stavby v horším přpadě stavebnímu povolení. Stejně tak potřebuješ povolení ať už na částečnou nebo celou demolici domu

hodnocení

Já se nedivím, že potřebuju povolení obecně - to chápu (zase takový idiot nejsem), ale že u 100 let starého baráku, kterého zůstane půlka, musím dokládat, kde budou lidi, kteří tam nebydlí, a doteď to bylo jedno, parkovat a čím budou topit, když doteĎ to bylo jedno. Povolení je jedna věc, náležitosti pro "novostavbu" dle mne druhá...

jirib
Tak si to ujasněte...
Chcete bourat,rekonstruovat nebo stavět po novu?
Tohle jsou zcela rozdílné pojmy na stavebním úřadě.
kenny*

Parkovat budu na letišti.Topit budu táborákem v pokoji.Co tam je dál k vyřízení?

Jestli to ještě platí,tak na stavbu nad 25m² musí být stav.povolení,stejně jako na bourání nosných zdí.Projekt je? V něktrých bodech je ta žádost na píp ale nic se s tím dělat nedá,bohužel.

hodnocení

Tak chci samozřejmě bourat, bylo to podáno projektantem včetně bouracího projektu. NIC stavět nechci, akorát se bude bourat jen polovina...

tim
Pokud chceš JEN zbourat půlku domu, tak se mi nějak nezdá, že po tobě chtějí parkovací místa, když nic stavět nebudeš A hlavně nebudeš vytvářet nové bytové jednotky!
Vyfoť přípis, co ti poslali!
hodnocení

Kvalita nevalná, mastil jsem to narychlo mobilem.

Odbourání části domu - zbytek jako nová stavba?
Odbourání části domu - zbytek jako nová stavba? #2
hodnocení

Ještě bych doplnil, že projektant jim napsal, že se to v budoucnu asi prodá (ale já to nevím, možná ano, možná ne - to jim ale může být ukradený) a oni už teď řeší, že tam nebudou parkovaví místa (což je nesmysl).

tim

Parkování: Bod C Je asi to nejmenší, to můžeš ji ty, vytiskneš si katastrální plánek, a třeba červenou fixou tam uděláš dva obdélníčky cca odpovídající 2,5 x 5 metrů, hotovo to by jim mělo stačit. však píšeš že parkovat je kde, tak to stačí jenom zakreslit do situačního plánku, nevidím v tom problém. to můžeš klidně udělat i mimo svého projektanta.

To ostatní, tak to asi bude spíše záležet, o jakou obec se jedná, a o co přesně v projektu jde, logicky musí být nějak vyřešeno ukončení střechy, aj. taky záleží, když se odstraní obálka budovy, jak se budou dívat na tu energetickou náročnost, my nevíme, v které části se to řízne... dneska z důvodů přijedu jakých dotací, zejména příspěvku na bydlení, který je nafouknutý právě kvůli vytápění, asi to budou dost hlídat, Ale tohle měl vědět ten projektant, měl jste s ním udělat smlouvu, že to zařídí komplet.

Zkrátka bylo by vhodné se nějakým způsobem vypořádat s jejich požadavky, nejlépe tam zajít osobně, a zeptat se, jak to přesně chtějí vypořádat. Prostě aby se vlk nažral a koza zůstala celá. ne písemně a ne po telefonu, tohle bych řešil osobně, tedy pokud umíš vyjednávat :-D

Psát něco o prodeji mi přijde nadbytečný, proč? to má velký vliv na věc? Oni si, že nějakého důvodu, který mi neznáme, budou trvat na svém.

hodnocení

No o prodeji to napsal projektant. Já jsem se s ním jenom bavil, že se to možná v budoucnu prodá a on si asi myslel, že to tím usnadní. Nevím. On mi nebere telefony a vybodl se na to a ženská, se kterou to domlouval na úřadě odešla...

Takže ano, řešit budu i osobně, ale mám 9 dní na to to do dodat, což já sám u těch vysloveně stavebních věcí nedodám...

Po deviti měsících, co to tam leželo, mi přišlo vyrozumění s lhůtou 10 dní s tím, že jsem jim nedodal, co chtěli a že je to podle zákona a jinak ať žádám znova.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]