Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na ztuhlé kleště

Od: g68® odpovědí: 10 změna:

Zdravím. Jednoduchá otázka - jak rozhýbat pár let staré kombinačky, které jdou špatně rozevírat, možná nějaká nečistota? Stačí nějaký obyčejný olej nebo jsou na to nějaké speciální přípravky/postupy? Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

11.09.23 07:25
hodnocení

10x
Wd40

hodnocení

5x

konkor, petrolej, nafta, červený syntol (starší brzdová kapalina)... ...a hýbat, hýbat a hýbat, až do úplného rozhýbání ;).

hodnocení

3x
Jsou to kvalitní kleště?
Mnoho čínských kleští je špatně vyrobených a jdou ztuha i po promazani
Jinými slovy jdou ztuha od vyroby.

hodnocení

1x

Já bych volila cestu nejmenšího odporu. Já bych je namočila na noc do Coca-Coly, pak opláchla, usušila a nastříkala olejem na šicí stroj. Oboje mám doma. :-D

Mno - cesta nejmenšího odporu - jak pro koho. Petrolej, naftu i WD40 mám doma (možná bych našel i ten syntol), pro Coca-Colu bych musel do krámu a vzhledem k tomu že ten předražený sajrajt nepiju bych musel zbytek vylít do kanálu. *smich*

hodnocení

0x
Moje zkušenost je, že jednou zatuhlé kleště už mi ani po vyčištění (konkor, odtezovać. wd40..) nikdy nechodily dlouhodobě tak komfortně, aby mi stálo za to se s nimi trápit. Jestli jsou to obyč. kombinačky, tak za tuším 59 bývají v Lidlu nové.
doplněno 11.09.23 10:59: No já právě měl zatuhlé "staré kvalitní" kleště po otci a líp mi fungují ty z toho Lidlu. Ale třeba nebyly tak kvalitní. Navíc já je mám jen na hobby použití, takže mi v pohodě stačí. Necítím potřebu kombinačkama přecvakávat velké hřebíky, ta doba už je pryč, kdy člověk jiný nástroj neměl.

Pokud kupujete kleště v Lídlu, tak se nedivte. Ty skutečně asi nestojí za opravu. Mám kleště, nalezené po desetiletích ve vlhkém sklepě, rezavé a naprosto nepohyblivé, které po vyčištění, rozhýbání a namazání fungují perfektně už řadu let.

hodnocení

0x

Záleží taky na tom, jak moc je chceš rozhýbat.

První krok je aplikace několika kapek velmi řídkého oleje do míst, kde součásti vzájemně pohynují. Pak musíš kleštěma pohybovat tak, aby se olej dostal na všechny pohyblivé plochy. Tím půjde kleštěmi pohybovat snadněji.

Když pak vezmeš technický benzín nebo čistič vrzd a vymyješ ten mazací olej včetně nečistot a tím se vytvoří vůle mezi součástmi. Můžeš to po vymytí taky vyfoukat vzduchem. Tento postup opakuješ tak dlouho, až jdou kleště lehce.

Nakonec namažeš kluzné plochy mazivem a to už tam necháš (nevymýváš je).

111®
hodnocení

0x
Kleště otevreme, dame na otevřený svěrák a poklepeme v místě nytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]