Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna tlakového spínače u vodárny

Od: groves odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

máme u tlakové nádoby ještě starý typ tlakového spínače viz foto, který začal poslední dobu zapínat až kolem 0,5 baru. Zkusil jsem tedy otočit maticí na obě strany a výsledkem je, že už to nezapíná vůbec.

Tedy bych potřeboval poradit, zda to mohu pouze vyměnit za nový spínač Pumpa PTS a jak zapojit kabely.

Ve starém vedou 3 kabely a to modrý na uzemnění, černý na C1 a hnědý na C2 svorku. Dá se to jen přehodit, nebo musím zavolat našeho elektrikáře?

Nový spínač má zemák a pak motor a line

doplněno 10.09.23 18:07:

Případně kdo zná tento starý spínač, tak poradit jak se to tedy šteluje a proč asi přestal spínat. Jediné co, tak jsem otočil tou velkou maticí uprostřed, jinak jsem s tím nic nedělal.

Výměna tlakového spínače u vodárny
Výměna tlakového spínače u vodárny #2
Výměna tlakového spínače u vodárny #3

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Máte upchatú tu trubku,čo ide z tlakovej nádoby do tlakového spínača. Potrebujete novú trubku alebo starú vyčitiť. Vyčistite ju tak,že ju budete nahrievať na plynovým horákom na šporáku a postupne vyklepávať vypálenú špinu.

hodnocení

5x

U toho původního zkotrolujte průchodnost připojovací trubky (viz slavco). Jinak je ale spíše často ucpán rzí přímo ten malý otvůrek do tlakového spínače, vstup k membráně. Ten se dá pročistit opatrně ručně malým vrtáčkem. Ale pozor, konec toho otvůrku je před gumovou tlakovou membránou, tak aby jste ji nepoškodil vsunutím vrtáčku moc hluboko.

Jinak ten náhradní zapojíte stejně jako původní. Jde o čerpadlo jednofázové a vodiče hnědý a černý jsou přívodní fáze sítě na konrtakt a vývodní fáze pro zapínání motoru čerpadla. Který je který, je na těch kontaktech jedno (jeden je pod napětím z přívodu, druhý, pokud není sepnut spínač (natlakováno), je bez napětí. Pokud spínač poklesem tlaku sepne, kontakt spojí napětí na motor čerpadla). Ovšem pokud budete provádět přepojení, vypnout hlavní přívod k vodárně! Ten modrý je ochranný vodič PE a měl by být žlutozelený.

A u toho nového se nastavuje vypínací tlak (vyšší) tou střední maticí a zapínací (nižší) tou boční. A nastavování je v souvislosti na obou, takže to vyžaduje určité "laborování". Jinak ale každý tento spínač má základní parametr možnosti nastavení, takže nejde nastavovat libovolně, ale pouze v určité toleranci.

groves
hodnocení

Děkuji za radu oběma. Přívodní trubička byla opravdu ucpaná a nejenom ta. I samotný vývod z tlakové nádrže pro tuto trubičku byl kompletně zanesený rzí, že ani nebylo vidět do nádrže. Prošťouchnul jsem tu trubičku drátem a vyfouknul kompresorem, takže to pěkně vylítlo a už je průchodná.

Každopádně jsem definitivně rozhodnutý pro nákup nové tlakové nádoby, protože tato už bude pořádně stará. Na tom spínači byl ze spodu štítek a říká série 12/78, typ VR2D. Jestli je to tedy rok 1978, tak to vydrželo pořádně dlouho a ta tlaková nádrž nebude o moc novější.

Teď budu muset vyřešit otázku, zda znovu vzít tlakovou nádrž bez vaku (ale nerezovou) a nebo raději zvolit modernější membránovou. Ty máme v práci a drží přes 10 let. Cena je poloviční.

Po pravdě jsem po 3 hodinách googlení ani nebyl schopný najít návod, jak se ta nádrž bez vaku správně dofukuje vzduchem. Někdo říká, že vypuštěná, jiný nevypuštěná a třetí pro jistotu napíše, že se nedofukují vůbec. Což není pravda, máme na ní ventilek a musí se dofukovat pravidelně.

zahrada
Může dofukovat rovnou čerpadlo. Na co asi mají sigmy na sání nahoře ten závit? Buď je tam záslepka nebo přisávací ventilek. Ta bez vaku má nějakou trubici abys viděl, kolik je v ní vzduchu?
Jestli to mas na zahradu, kasli na to a kup s8 v Tescu za 1500 v akci celou vodarnu, potrebuje jenom saci kos a hotove :)
Pokud to mas do baraku, tak si kup freq menic, k tomu staci vzdusnik 3-8 litru.
Ale ty si koupis spinac a nadobu - to bude pravdepodobne stat vic nez vyse popsany reseni :) Pokud si vycistil spinac a funguje, tak to nech byt dokud to funguje. Navod na ty stare spinace najdes na netu a myslim ze to ani prestavovat nemusis…
groves
hodnocení

Ano to jsem se dočetl googlením, že se prodávají přisávací ventily a dají se přímo do vrtu nad hladinu vody. Ale zase pár lidí psalo, že tam je kulička, která se jim časem ošoupala a spadla až k čerpadlu a někomu to čerpadlo i zničila. Tedy zase další věc v systému, co se může porouchat a zlobit. Proto asi vezmu nádobu s membránou od Global Water Solutions a na 15 let je klid. 6 tisíc co stojí prokouří a propije kolega v práci za měsíc, tedy vše je o prioritách.Je to normálně do baráku a čerpadlo ve vrtu ponorné. Sice to nyní opět funguje, ale pokud má ta nádoba kolem 50 let, tak je dalece za životností a uvnitř bude a je silně vyrezlá. Sice pokud to běží zrovna dobře a pořád je voda, tak to teče krásně čisté, ale jak se to rozvíří, třeba když je málo nebo moc vzduchu, tak to prskalo pořádnou rezatou kejdu. Taky ač je ta voda na pohled normálně krásně čistá, tak pořád se dělají usazeniny ze rzi na rychlovarné konvici a spotřebičích, kterým to zcela jistě neprospívá. Trubky od vrtu k nádobě jsou již v plastu, rozvody po domě chci dělat do AL-PEX trubek příští rok a tedy by stejnak nemělo smysl mít komplet plastové trubky a u toho orezlou 50 let starou tlakovou nádobu, která by dál zanášela systém bordelem.

"Pokud to mas do baraku, tak si kup freq menic, k tomu staci vzdusnik 3-8 litru."

Zkusím to nastudovat, děkuji za tip.

"Navod na ty stare spinace najdes na netu a myslim ze to ani prestavovat nemusis..."

Jo teď když mám typ spínače ze štítku, tak návod asi dohledám. Přestavovat to bohužel musím, protože zapínací tlak je nyní na 1 bar a to v kombinaci s patrovým rodiným domem a 40 let starými trubkami bohužel znamená, že v patře to už skoro neteče.

jirib
Takže tě čeká i kompletní rozvod vody v baráku do plastu...
groves
hodnocení

"Ta bez vaku má nějakou trubici abys viděl, kolik je v ní vzduchu?"Nemá trubici. Podle orosení tam je tak 70% vody a 30% vzduchu. Asi 20cm pod ventilkem a manometrem je další ventilek a otočený dolů. Třeba má být voda po ten ventilek, ale nevím.

Dle reakcí v dotazu asi máš vrt a čerpadlo ve vrtu. Tak tam dej běžnou tlakovou nádrž s vakem (viz třeba odkaz) s obsahem kolem 50 l. Já mám v RD (vodárna) i na chatě (vrt + ponorka) 25 l a úplně v pohodě. Pro běžný RD úplně stačí. Voda je ve vaku, takže pokud není okolní vlhkost, nebo vak nepraskne a zavčas jej nevyměníš, nerezaví a vydrží dlouho. Na přívod k tlakové nádobě tlakový spínač 1,5-2,4 baru (ten co máš na fotce dole), manometr do 5 barů a vypouštěcí kohout. Občas pouze kontrola tlaku ve vaku (při vypuštěné vodě ze systému !), případně dofoukat (-0,1 baru oproti zapínacímu tlaku spínače-tedy cca 1,4 baru). Když je nižší, čerpadlo spíná častěji. Pokud jde o jednopatrový RD toto běžně stačí. Pokud o více pater tak spínač 2-3 bary, ale nutné, aby čerpadlo "tlakově"stačilo (u vrtu výtlak aspoň 40m). Jinak k čerpadlu do vrtu dát taky sondy, pro hlídání hladiny, aby čerpadlo nejelo na sucho.

cerpadlo-cerpadla.cz/...

groves
hodnocení

Ano budu měnit i trubky v domě za PEX-AL-PEX, což je plast s hliníkovou mezivrstvou a snadno se to instaluje lisováním kleštěmi a ohýbá skoro jako zahradní hadice.

A ano je to čerpadlo ve vrtu. Nádrž do teď byla odhaduji 100L a tedy asi dám zase 100L. Přeci jen je to dvougenerační dům a k tomu 3 děti plus zahrada a zvířata, tedy odběr bývá chvílemi větší a furt by to zapínalo. Po zkušenostech z práce dám nádobu s membránou od Global Water Solutions, která má nyní 10 let a ještě se na ní nešáhlo a z venku jako nová. S vakem vydržela 5 let a pak zrezla kolem příruby. Instalatéři jí tady teď dávají všude, co jsem měl možnost vidět.

Aktuálně je ten starý spínač nastavený na zapínání při 1 bar a vypínání na 3 bar a takto to jede 10 let. Tedy nový spínač v rozmezí 2-3 bary by neměl být problém pro čerpadlo. Protože 3 bar tlačí už teď. Ale to zapínání na 1 bar je hrozně málo a v patře to je pak čůrek.

Sondy pro hlídání hladiny tam jsou. Oni to zapojovali vodáci a elektrikář, tak jak se má, co se týče čerpadla, ale kompletně odflákli vše ostatní od tlakové nádoby dále, tedy není tam žádný přetlakový ventil (krom jednoho v patře pod bojlerem tedy časová bomba na vytopení domu, nechali starou tlakovou nádobu, která je vyrezlá zevnitř, žádný filtr a tak dále.

riva
hodnocení

0x

Vykašli se na ty mechanické a pořiď si normální digitální u kterého si nastavíš bez problémů jak spínací tak vypínací tlak a kromě toho ještě funguje jako ochrana čerpadla. Vypadá to nějak takto: vi.aliexpress.com/...

uuu
Až na to, že to bere trvale zhruba 2 W, na chatu nevhodné.
Takže to používám akorát na seřízení a vyzkoumání, Ale nakonec tam mám v záměru dát zas ten mechanický…
Jo a ten mechanicky se šteluje podle návodu, úplně stejně jak starý. Snadno si na to najdeš návod, jedním kolečkem se šteluje vypínací a druhým kolečkem zapínací tlak … K tomu právě někde potřebuješ manometr, abyste mohli správně nastavit
Akorát pozor, jestli máš jednofázový nebo třífázový čerpadlo!
uuu
Jo a ještě má jednu vlastnost ten digitální, když jsme začli brát oba naplno že sousedem, tak to vyhodnotilo, že je porucha na čerpadle, tlak klesnul asi na 0,9 bar ;)
Myslím že se to nedá vůbec nějak nastavit, třeba že to má za minutu zkusit znova anebo že má testovat delší dobu, je to prostě hloupá elektronika.
To už radši za 3200 frekvenční měnič. I tenhle nejlevnější má zhruba asi 8 pokusů, rozumně odstupňovaných že může do té ci studna, než se úplně vypne…
riva

S těmi 2 W asi žertujete. Kolik myslíte, že má spotřebu jiná ochrana čerpadla proti běhu na sucho? Ty 2 W dělají roční spotřebu cca 20 kWh.

groves
hodnocení

Děkuji za tip. Narazil jsem na doporučení té digitální vícekrát. V práci máme ty nové mechanické a každou chvíli je to rozbité či ucpané a pak to nevypne a přetlakuje. A to je tam filtr před tím.

Tedy by mě docela zajímalo, zda je ta digitální taky tak náchýlná na ucpání nebo to je jinak řešené?

zahrada
Je to stejny princip. Akorat dnes se to montuje do mosazne 5cestne cerpadlove fitinky a nema se tam co ucpat, protoze ma do baraku filtr a vzdusnik s vakem tak tam se nema co ucpat
jestli mas vyrezlou FEZN nadobu (30+ let) tak to bude problem. Obcas vycistit.
Kdyz spinac veme pro kWh za rok za 3 roky svou cenu sezere ve spotrebe… nekomu to vadi nekomu ne…
A kdyz dosahnes tlaku 1 bar tak se vypne… takze zalezi jestli kdyz budes napoustet proudem bazen, tlak na vytlaku spadne na 1 bar (velky prutok), tak abys nemusel casto litat do sklepa. Ta ochrana je naprosto hloupoucka a nevim zda s tim jde neco udelat, asi ne.
Jine ochrany co mam tak nemaji displej a maji snimac tlaku a prutoku soucasne, tedy kdyz neni tlak a je prutok, tak nevypnou. Tohle jede bohuzel jen na tlak. Zalezi jakych nejnizsich tlaku realne muzes dosahnout.

riva
Ta ochrana je geniální, protože zjišťuje, jestli se po sepnutí čerpadla mění tlak (měl by stoupat). Pokud nestoupá, jedná se téměř vždy o vadu - zavzdušněné čerpadlo, stále běžící čerpadlo (je vadné, nebo je nadměrný odběr).
groves
hodnocení

Když si porovnám, kolik platí lidi za vodné ve městech, tak pár stokorun za 3 roky, co to sežere na elektřině jsou proti tomu nic.

Ano nádoba je 40+ let stará a když jsme dům kupovali před 20 lety, tak byl několik let neobydlený, tedy to tomu asi taky moc nepřidalo, že byl celý systém na suchu. Tedy nádrž dám novou, pro čistčí vodu.

Bazén nenapouštím, to přijede cisterna z práce a zadara napustí.

Filtr neznamená, že se to neucpe. V práci máme 3 filtry za sebou a i v tom třetím bývá po čase dost bordel. Taky z nějakého důvodu u nás vodáci na okrese instalují filtry až po expanzce a až po tlakovém spínači, tedy všude u nás v práci jsou tlakové spínače ucpané každých pár měsíců, protože jsou před filtrem.

groves
hodnocení

Zrovna jsem koukal, že tyto staré tlakové spínače nebízí pár lidí na netu v inzerci a dokonce nové a včetně návodu.

Když si vezmu, že to běhá 40 let a to i v silně zkorodovaném systému, tak si člověk říká, zda to není lepší (a levnější) koupit znovu tyto, než nové moderní odfláklé, které nám v práci vydrží pár let.

Taková stará poctivá kvalitka řekl bych. Pokud jsou zcela nové a jsou levnější, než ty moderní, asi bych do toho šel. S novou tlakovou nádobou bez rzi by to mělo šlapat v pohodě na hodně dlouho řekl bych.

Nový podle fotky jsem měl na vodárně 3 roky (byla venku jako pumpa z 9kubíkové dešťovky) - pro závadu spínače jsem měnil za nový - ten vydržel rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]