Nejste přihlášen/a.
Dobrá zpráva je, že je jsou tam měděný drátky, takže by to neměl být problém. Shodit jistič, ověřit beznapetí, zapojit horní vodič do IN a koresponďáky do OUTů, pak všechny vypínače od toho světla pocvakat dolu, nahodit jistič, když bude světlo nesvítit je to OK, pokud bude nesvítit až v poloze jeden vypínač nahoru, shodit jistič, prohodit koresponďáky.
kmet-Tazatel neví kam co připojit, natož co je to korespoňďák. To cvakání "vypínačů" dolů je info k ničemu, pokud je tam víc přepínačů, nikdy ty přepínačové klapky nedá do stejné polohy tak, aby bylo světlo zhasnuté když jsou všechny "stlačeny dole", to jde pouze u vypínače/ů. Poslední větu jsem napsal z toho důvodu, co jsi vlastně myslel tím "pocvakáním vypínačů dolů". Ty "vypínačové" strojky na přidaných fotech nejsou vypínače, ale přepínače. Vypínač-vypnout z jednoho místa, přepínač-přepínat z více míst.. Upřesnění pro tazatele-ten horní černý musíš dát do IN, zbylé dva vodiče jednotlivě na kontakty označené OUT. Toto popsané zapojení platí v případě, že to "světlo" můžeš přepínat ze dvou a více míst.
Nehodlám zpochybňovat rady od Kmet a Olinl, jen má zkušenost před pár lety - podobné staré přepínače 6-7-6 nahrazené tangy, viděl jsem domácího, jak pobíhá mezi nima a namačkává kombinaci, aby svítilo světlo. Prý to dělá od doby, co to měnili. Dost jsem s tím bojoval, než jsem zjistil, že ty staré šestky měly "in" vlevo dole, na fotkách by to byl ten hnědý...
Tohle může být pěkná legrace. Na učňáku jsme takto se spolužákem strávili celý den. Pětipodlažní budova internátu, tam na každém patře dva vypínače. Poslali tam jednoho vola vyměnit jeden křížovej vypínač. On to zblbnul, tak tam poslali jiné dva voly, aby to opravili. Ale oni ne, aby opravili to v místě toho vypínače (kde se dá špatné zapojení předpokládat). Oni to rozvrtali všude. Tehdy nám to dalo dost zabrat, pamatuju si hlavně lítání po patrech a marné hledání. Dneska nebo i posledních dost let bych to vyřešil celkem snadno, ale tehdy jsem se teprve učil, takže to byla zábava na celý den. Pamatuju si, že jsme to nakonec nějak dali dohromady, ale už si nepamatuju jak, jestli jsme na to přišli sami, nebo nám někdo ještě radil.
Přesně jak to držíte na první fotce.
Na to starém vypínači je taky napsáno in, teda je tam piktogram - ta šipka s kolečkem znamená in.
Samozřejmě za předpokladu, že starý vypínač byl zapojený správně. On hnědý dole je podezřelý, obvykle se dělá jako in a dva černé pak jako out.
Osobně tento typ vypínače, a jim podobné, nedoporučuju, rád zůstává v mezipoloze a světlo vám potom nepůjde druhým vypínačem zapnout. Uživatelé musí hlídat, aby vypínač domáčkli. Zůstal bych u ABB klasik. Oni sice tu řadu už tak odrbali, že je to to nejhorší, co se dá koupit (jistě se dá pochopit, že se chtějí této zděděné řady zbavit), ale přepínací kontakt nikdy v mezipoloze nezůstane (snad jen s výjimkou smrti toho mechanizmu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.