Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
bydlíme v paneláku a máme klasické staré vchodové dveře do bytu.
Zámek je tam nějaký nejjednodušší bezpečnostní.
My dospělí nemáme s odemykáním problém, ale je nutné, aby dcera už chodila ze školy sama, jenže ta to odemknout nedokáže.
Je to na heslo "přitáhnout dveře za kouli a zabrat klíčem, než to cvakne" a dveře povolí.
Někdy se jí to podaří, jindy ne.
Má někdo tip, co je se zámkem/vložkou za problém? Dá se s tím něco dělat? Jak to opravit?
Vím, že potřebujeme nové dveře i se zárubní, v plánu jsou dlouho, ale peníze nejsou. Tak aspoň nějaké jednoduché provizorní řešení.
Děkuji.
Zamykací střelka to nebude. Odekmout jde dobře. Ale problém je s vrchním "jazýčkem", tam se musí zabrat, aby vyjel.
Vypilovat díru aby jazýček kliky byl opřený menší silou, ovšem pak může např. rofukovat těsnění dveří..
Nebo jí to opravdu naučit aby to zvládla sama, příp. to udělátko aby kouli přitáhla větší silou (klacek a smyčka z kusu provázku)
Natažená ruka a zatáhnout natočením zad (ramenem trhne dozadu) - tak zatáhne mnohem větší silou než jen rukou...
@stir: To já nevím jistě, to si jen myslím - v případě, že by něco drhlo, nebude to zamykání, ale vršek.
Na dálku těžko říst, dveře nemusí držet na západce kliky ale na závoře = drhne závora zámku, přitažením za kouli se závora uvolní. Často je zámek uvnitř suchý drhne a jde ztuha (zámek ne vložka), stačí vyčistit, promazat a jde lehce..
Vyžadovat opravu po SVJ
Dceru naučit odemykat, jsou různý grify aby to zvládlo i děcko (kouli chytnout nataženou rukou a cuknout ramenem, kouli chytnout smyčkou a přitáhnout klackem jako pákou - jeden konec opřenej o futro druhej do ruky)
Dveře do bytu nepatří do společných částí, takže SVJ opravovat nebude. Asi jste myslel správce nemovitosti, ten by opravu mohl zařídit, ale zaplatit si to musí sami. Já bych také zkusila oběhnout sousedy s podobnými dveřmi, jestli neřešili podobný problém, třeba by někdo poradil či pomohl. Jedině, pokud bydlí v nájmu, tak by to měl zařídit pronajímatel.
Zkusil bych zámek rozebrat pročistit, promazat a znova složit. Případně pokud se ukáže značné opotřebení, tak koupit nový. A samozřejmě i ostatní rady, kde co dře bych vzal v úvahu.
Je to už pár let, co jsem to dělal. Tehdy už dost zlobila vložka, tak jsem kupoval novou (a rovnou jsem dal i nový zámek, to moc nestálo). Ani nechtějte slyšet, co jsem si všechno vyslechnul ve specializovaných obchodech. Ale na to jsem zvyklý, cokoliv měním, je naprosto jedinečné (má to asi jen několik milionů paneláků v celém východním bloku), atypické, 20 let se to už nedělá. Ať jde o záchodovou mísu nebo vodovodní baterii, zámek samozřejmě nebyl výjimkou. To se ví, že nové dveře i s futrama by jim vydělali víc než vložka za 3 stovky a zámek za stovku. Jo a taky musí vypadat důležitě, přecejenom jsou to odborníci a já jen laik.
Než budete mít nové dveře nahradte kouli klikou,dveře odemkne a tu sílu co potřebuje na otevření horní střelky klíčem nahradí zmáčknutím kliky.Můžete to otestovat na zkoušku vnitřní kliku dát ven a zkusit jak to dceři půjde.
A ty seš ta umělá inteligence nebo to někde učej i lidi z masa a kostí? Tím "to" myslím poskládat náhodně písmenka tak, že to zdánlivě tvoří větu, ale nedává smysl. Stejným způsobem pak poskládat věty dohromady tak, aby jich bylo hodně, ale s nulovým přínosem pro čtenáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.