Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klimatizace scop / seer

Od: petr2 odpovědí: 9 změna:

Dobrý chci koupit klimatizaci opravdu jen na občasné přitápění v přechodném období.Jinač topení klasika plyn.

Rozhoduji se mezi Daikin Sensira 3,3 kw scop 4,1 seer 6,5. Nebo Daikin Comfora 3,5 kw scop 4,6 seer 6.6 .Rozdíl v cenně cca 6,5 tisíce.

Nevím zda koupit tu levnější na občasné přitopení nebo dražší (o 6.5 tis více) Přiznám se bez mučení že nedokážu spočítat ani nevím jak se počítají a používají hodnoty scop a seer k finační uspoře.Zda konkrétně v mém případě a výběru má cenu 6.5 tis připlácet.Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Chlazdní nebudeme počítat, tam je rozdíl mezi SEER 0,1 a to zanedbejme.

U topení je rozdíl SCOP 0,5.

Při vytápění místnosti maximálním výkonem 3,3kW bude příkon levnější klimatizace 0,8048kW a příkon dražší klimatizace pak 0,7174kW. Za hodinu provozu bude tedy teoretický rozdíl 0,0874kWh x 6Kč/kWh = 0,524Kč.

Návratnost si spočítáte snadno sám.

petr2
hodnocení

Pane Cakl děkuji pěkně za odpoved.Super díky.Moc jste mi pomohl.Ještě se Vás zeptám jako odborníka.Ten obývací pokoj kde plánuji klimu má cca 19,2 m2.Nic velkého plus k tomu navazuje ložnice dveře,pokojíček dveře,kuchyně dveře.Něco z tepla se tam trochu dostane a ale je mi jasné že v okolních místnostech nebude "sauna".

Ještě mi napadá nestačila by nakonec koupit jen 2,5 kw klima na těch asi 20m2? Prý je to na hraně 2,5 a 3,5 kw.Nebo je lepší trochu naddimenzovat?Nebo je to zbytečné a 2.5kw bude i lacinější.Jedná se opravdu o přitápění v přechodech.

Jinač děkuju moc

Rádo se stalo.

Na 20m2 v novém či novějším domě (rozumějte cca od roku 1970 a výše, který nemá kamenné zdi) by na přitápění a temperování opravdu 2,5kW stačit mělo. Pokud je to dům starý, kamenný, pak raději těch 3,5kW (a ještě pokud máte úmysl teplo zčásti pouštět do dalších místností).

petr2
hodnocení

Děkuji znovu...Je to rodiný dům nezateplen jak říkáte rok 1970.Jedná se o spodní byt. Tvárnice Samo/domo míchané z cihlou.Okna trojskla nová půda zateplena.Ta místnost kde plánuji klimu má ještě dveře do kuchyně,ložnice a pokojíčku ale vše malé místnosti.

Tak jen potřebuji "postrčit" zda 2,5 nebo 3,5 ale o život určitě nejde..

A moc Vám děkuju

V tom případě si troufám odhadovat, že při temperování místností (všech co píšete) do venkovních teplot cca +5°C (ne níže) by stačil i výkon 2,5kW. Pro jednu místnost by stačil ten menší výkon i pro nižší teploty. Pak už bych šel do toho výkonnějšího typu.

petr2
hodnocení

Moc děkuju za všechny odpovědi ! Pomohl jste mi.

honzinek
hodnocení

0x

Pokud není primární účel chlazení, tak rozumná rozvaha se dělá opravdu špatně. Proto sám již 2 roky váhám, zda jít do klimy pro přitápění/vytápění, nebo ne. Potřebobal bych 2 vnitřní jednotky, aby to bylo rozumné. Potíž je hlavně v tom, že čím méně budete topit, tím méně se to vyplatí. A druhý "zásek" pro mě je ten, že významnou část úspory v topném období mi může sežrat zvýšená spotřeba v létě, kdy se to použije na chlazení. I když mám na střeše FVE, ale bohužel bez baterek. Takže by to stejně dopadlo tak, že klima by na chlazení jela hlavně večer, tedy za draho ze sítě.

Mě prostě ta návratnost nijak rozumně nevychází. Vzhledem k pořizovacím nákladům, požadavkům na provoz (čistění, servis) a nic nevydrží věčně...

petr2
hodnocení

Jasně rozumím Vám.Já o tom taky uvažuji dlouho ted už se skoro rozhoupávám...Chlazení u nás není vubec v plánu.Jen opravdu přitopení v přechodném období ve spodním bytě.Ve spodním bytě je dcera na mateřské takže obýván celo denně.Horní byt náš kde jsme ale skoro celý den pryč takže topit není do večera třeba, proto celá takce s klimou pro spodní byt..Samozřejmě návratnost takové investice je diskutabilní.

Tak ono je vůbec "diskutabilní" mluvit v případě systému vytápění o nějaké návratnosti. Jednak je potřeba k nějakému výpočtu návratnosti vědět, co mezi sebou porovnáváte (jaké jsou další možnosti) a jednak prostě teplo mít musíte. A například o možnosti (či nutnosti) zapnutí topení na dálku ani nemluvím.

Když si koupíte auto, také se těžko dopočítáte návratnosti, ale dopravovat "někam" se prostě je potřeba.

Kolega (inženýr to je) tvrdil, že svůj dům vytápí zadarmo dřevem z lesa a TČ se mu vůbec nevyplatí. Na krátkém "výpočtu" jsem mu dokázal, že to jeho "zadarmo" je ročně cca 100tis Kč.

Nedávno byl v novinách článek o dalším, co topí "zadarmo" v kachlových kamnech s výměníkem a velkou akumulačnéí nádrží. Jen pořizovací cenu těch potřebných komponent odhaduji na stejnou částku, jaká je cena stejně výkonného TČ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]