Nejste přihlášen/a.
Pužívám už skoro 20 let do pískové filtrace bazénu běžný filtrovací písek. Nyní jsem zjistil, že se prodávají, do této fitrace, filtrační kuličky (Aqualon) a mají mít údajně ještě lepší filtrační vlastnosti jako ten klasický písek. Chtěl bych je ojednat a tak by mne zajímalo, zda je používáte a jaké s nimi máte zkušenosti. Dík za reakce.
Mě láká hkavně to, že výrobce udává viz (zkopírováno):
Aqualoon - filtrační kuličky
Moderní filtrační médium Aqualoon v podobě nadýchaných kuliček, vyrobených z polyethylenovýh vláken, patří mezi alternativní filtrační náplně pro bazénové filtrace domácích zahradních či interiérových bazénů. Oproti klasickému filtračnímu písku je filtrační náplň z tohoto materiálu schopna zachytit dle údajů výrobce i nerozpuštěné nečistoty o velikosti až 1 mikrometr.
Přičemž písek údajne nezachytí nečistoty menší jak 20 mikrometrů.
Ovšem v recenzích jsem se dočetl, že nejdou kuličky pročistit jeko běžný písek a je nutné je vyprat. Sice nechápu proč, ale asi to tak bude. Ovšem zase manipulace s nimi je určitě, vzhledem k jejich hmotnosti a struktuře, daleko jednodušší, než s pískem. On je rozdíl, pokud se manipuluje s filtrací a lehkými většími kuličkami o váze 70 dkg (odhad 5 kg), nebo s jemným pískem a s vahou filtrace cca 30 kg.
A pokud písek pročisťuji pouze ve filtraci při cirkulaci do bazénu a nevypouštím kal při jeho odsávání pouze ven a vodu pak nedopouštím, tak musím, pokud nechci mít stále na dně sediment kalu, tento odsávat každý den. A mnohdy i v případě, že jej ven vypustím, tak se jemný sediment, po spuštění běžné filtrace přes sluneční kolektory, stále objěvuje. Ještě prý někteří dělají dokonce to, že odsají kal do 200 l sudu a nechají usadit a pak vodu vrátí. Ale takto se s tím "prčit" už se mi opravdu nechce. Takže jsem je koupil a odzkouším je v příští sezoně. Dík za skušenosti a názory.
Ahoj, přečetl jsem se zájmem a mám dotaz, jak to děláte, že kuličky po pár týdnech vybrat a přeprat? Vybrat písek z filtrace a tedy i kuličky je totální vopruz, nebo to máte jinak?
Moc děkuji
V
Ahoj, no ta moje filtrace je celkem velká, na výšku cca 1 m a musím odpojit tu ventilovou hlavu a vyndat ji a pak tam rukou na dno ani nedosáhnu. Teď to mám napojedné na odpad, takže jednou za měsíc, přepnu ten 6-ti cestný ventil na proplach, za minutku je voda čistá, dám minutku zafiltrování a potom přepnu na filtraci, takže chvilička, ale jak bych za 5 minut vyndal ty kuličkyk nevím, jedno na konci sezony by to šlo, bych je vyhodil před zazimováním a hotovo.
A v tom režimu jak to používám já to asi nepůjde, protože někdo psal, že se to ušpiní a obbyčeným proplachem nic neudělám, pochopil jsem správně?
Děkuji
V
Ono taky dost záleží na konkrétním písku. Já už provozuji bazén a filtraci (podobná pouze o trochu menší) dvacet let. A za tu dobu jsem měnil vždy písek tak po 3-5 ti letech. A někdy filtroval dobře a pročisťoval se taky dobře a někdy filtroval hůře. Rozdělat a vyčistit filtr s pískem, kterej je těžkej a nutná pracná manipulace s filtrační hvězdicí v něm, je nutné každý rok před zimou a na jaře. Písek ukládám mimo, nebo jsem vyléval vodu a těžkej filtr přemístil do tepla. Takže jsem teď zkusil koupit ty kuličky, zatím jednu sadu a uvidím, zda se to vyplatí jak po stránce kvality filtrace, tak i po stránce pracnosti. Demontovat hlavu s ventily moc pracné není, u mne pouze dva boční svorníky na objímce (jako u Tebe). A připojení mám pružnejma hadicema na obou stranách, takže není nutné je vždy odpojovat. Každopádně nebude filtr, s obsahem kuliček místo písku, tak těžkej na případnou manipulaci a vodu z něj vyleju snadno položením a vrchem, třeba i přes ventily, což se s pískem nedalo (zasr.l ventilovou hlavu). Nádobu filtrace mám osazenu na úrovni terénu a mohu ji vylít do trávy vedle "technické" bedny, s odnímatelnou boční stěnou. Pokud se osvědčí, tak jak radí "příznivci" kuliček, koupím ještě další sadu a pak bude jednoduché vždy vyměnit a přeprat původní.
Ve Tvém případě a s touto velkou filtrační nádobou a mezi tou osazenou "technologií" (viz foto), by to byl asi větší problém (jak píšeš). Vybírání kuliček by bylo reálné spíše bez toho vylévání vody. A vybírání kuliček řešit spíše nějakým "lovítkem" -cedníkem, který by prošel horním otvorem. Ovšem tady by zase asi dělala problém trochu ta centrální svislá trubka, která by žřejmě dost zavazela a její případná demontž je pracná (vyšroubení ramen). Takže je nutné zvážit všechna pro a proti.
Ahoj, mohu mít ještě dotaz? Když bych chtěl vyměnit písek za nový, vidím, že na webu je filtrační písek s frakcí 0.6-1.2 mm a zeolit vidím 1.2-2.5 mm nebo 0.7-1.2 mm.
Jaký mám zvolit, pamatuji si, že když mi měnil Albixon písek za zeolit, tak bazén ještě dlouho "špinil", tedy na dně bylo dlouho vidět jemný kal.
Moc děkuji
V
Ten Zeolit neznám. Já kupuji, v našich stavebninách, klasický "písek do filtrace", který má tu zrnitost 0,6-1,2. Ovšem někdy je takový bílý (snad křemičitý) a ten se mi zdá lepší. Jinak pak je občas takový nahnědlý (zdá se jako plavenina z běžného říčního štěrku) a ten se mi zdá horší. Pokud filtruji a hlavně pak odsávám kal při větším čištění, tak většinou raději vodu s kalem částečně vypouštím obtokem a pak dopustím novou. Jinak se mi nepodaří bazén vyčistit dokonale. A tak tedy chci nyní vyzkoušet ty kuličky, jako další možnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.