Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace na vybírací dvířka komínu

Od: jann45 odpovědí: 8 změna:

Ahoj, rekonstruuji chalupu a v jednom pokoji v přízemí jsou plechová vybírací dvířka komínu (rozměry jednoho křídla cca 70x35 cm) a zvenku byly omazané sádrou. Po jejím seškrábaní jsem zjistil, že jsou dvířka uprostřed černá od ohně. Původně jsem je chtěl jenom natřít a vrátit, ale teď si říkám, že ta sádra tam byla asi z tohoto důvodu (jakoby izolant).

Napadlo mě přilepit zevnitř dvířek (nebo zvenku) nějakou izolační nehořlavou folii nebo něco podobného. Dvířka jsou za skříní, tak o vzhled ani zas tak nejde. Máte nějaké tipy, co by šlo použít? Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Spíš by to chtělo nový komín ve kterém se nebude tvořit dehet vlivem velkého podchlazovaní spalin. Pokud znova vám komín zahoří tak žádná fólie vám nepomůže.
jann45
hodnocení

Nový komín v plánu není. Jde o velký komín (v dobrém stavu), do kterého vede několik spalinových cest např. z kachlových kamen, spodní část komínu je obrovská - bývala využívána i jako udírna a tam jsou právě ty dvířka.

O tom pochybuji že je v dobrém stavu natož aby prošel kontrolou od kominíka. Vapená malta bude strávená a dehet prosáklý dovi kam. Ten vás komín je časovaný průser a až znova lapne tak v té šířce nepůjde žhavý dehet strnout a uhasit tak jak u dnešních komínů a vy se jen můžete modlit ať tam není zazděný trám. Ty původní dvířka vybourejte a otvor zazděte nebo osaďte nové dvířka které musí být přístupné nikoliv za skříňí!

hodnocení

0x

Vezměte dvířka, řádně očištěná, dojděte do prodejny krbů a kamen, tam Vám nabídnou různé tmely a těsnění.

jann45
hodnocení

Kamarád mi poradil, že bych mohl použít žáruvzdornou rohož a přiklopit jí z vnitřní strany dvířek plechem a spojit nýty. Myslíte, že by to šlo?

hodnocení

0x
Asi by to chtělo foto, jestli jsou opravdu opálená po zahoření, nebo jen zadehtovaná. Jinak dvířka mají být dvojitá, jsou?
jann45
hodnocení

Fotku už mám jen po natření základovkou... Dvojitá nejsou, jsou asi původní. Kdybych tam dal tu rohož + přikryl plechem, tak bych z nich v podstatě dvojitá udělal.

Izolace na vybírací dvířka komínu
Dvojitá ale uvnitř těsní - dosedají na druhý vnitřní rámeček. Aby se u vás nestalo třeba to, že dehet bude zatíkat za tu novou přepážku, a pak to může hořet ještě nebezpečněji. Zvlášť, když víte, že už u vás k zahoření komína došlo.
Asi bych na vašem místě raději koupil kvalitní dvojitá dvířka a také řešil, která kamna způsobují to dehtování. Třeba pomůže jen změna stylu topení. Nedusíte nějaká předimenzovaná kamna? Ono to asi uvidíte i v těch kamnech, která dehtují. Potenciálně je zahoření komína hodně nebezpečná věc.
Ta vnitřní dvířka nemusí být spojena s vnějšími, mohou být jen vložená, zevnitř těsně zapřená o vnitřní rám a vnějšími jen dotlačována přes výstupek/trn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]