Nejste přihlášen/a.
Dvě věci . Kamna na uhlí a na dřevo chtějí každá něco jiného . Kamna na dřevo jsou dobrá bezroštová . Třeba tyto
Na uhlí jsou dobrá šachtová kamna viz. krbova-kamna.heureka.cz/...
V takovýchto kamnech se pak topí odhoříváním
Jinak upozornění . Tyto kamna hoří stáložárně a pak dají i při menším výkonu dlouhodobou pohodu . Nepotřebujete pak takové výkony . Uvědomte si , že radiátor pod oknem dá cca 1kw. Větší dvířka také nechtějte . Pak jsou velké problémy se zakuřováním a bude vám vše smrdět kouřem.
Začnu tou cenou. Za tuto cenu už v dnešní době těžko nějaká seženete.
Jinak je důležité, zda budete preferovat spíše uhlí, u kterého je možné mít systém jak prohořívací (palivo hoří na roštu a musí se přikládat) nebo odhořívací (palivo se sype shora do šachty, tou sedá na rošt a tam odhořívá). Odhořívací systém je výhodná zejména proto, že po naložení mohou kamna poměrně dlouho hořet a nemusí se přikládat. Z těchto jmenuji zejména kamna Club, se kterými jsme měli v minulosti docela dobré zkušenosti (ale nevím, zda se ještě vyrábí.
U kamen na uhlí s prohoříváním, je možné spalovat většinou jak dřevo, tak i uhlí. Ovšem pokud jsou specifikována pouze na dřavo, tak se v nich uhlí spalovat nedá, zničí se.
Dále jsou v současnosti, zejména na dřevo, používána kamna krbová, nebo krbové vložky do stavěných krbů. Jsou tedy prohořívací, ale dvířka jsou vybavena prosklením a viditelný hořící oheň působí velmi dobře esteticky a mnohdy i na psychiku.
Pokud bych se vrátil ještě k té ceně, tak se dají, za poměrně levnější ceny, sehnat kamna (i ty Club-ky) na různých bazarech.
Přesně . Uvědomte si jaký je dnes plat a kolik stojí a kolik to bylo dříve v poměru ke mzdě. To je ten vliv inflace , kdy nemá cenu strkat peníze pod polštář .
Pánové, přečtěte si ještě jednou otázku. Mi je to šumafuk, za kolik jsou, já mám plynová. Ale tazatel chce kamna za 4.000kč. Proč mě upozorňujete na dřívější platy, když tazatel chce pec za 4?
Za tu levnější cenu se dají koupit spíše na bazarech. Bazoš, S-Bazar, nebo třeba na FB -marketplatz.
Zde jsem koupil už více věcí, které jsem potřeboval, dobré a za podstaně výhodnější ceny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.