Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posunutí zásuvky v paneláku

Od: mirek2® odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

uvažuji posunout zásuvku v paneláku asi o 1/2 metru, protože je skoro v rohu pokoje (je tam skříň), ale vrtat do panelu se mi nechce. Jak by to šlo udělat - jestli to není vyloženě špatný nápad. Lišta by se příp. musela vést vodorovně (na podlaze je lišta k PVC).

Díky

p.s.: o prodlužkách vím :), samozřejmě bych na to pozval elektrikáře

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jsou i držáky na zásuvky na zeď obi.cz/... které si připevníte sami a prodlužku třeba obi.cz/... do ní normálně zaklapnete i bez elektrikáře.

Koncovku (zástrčku) prodlužovačky normálně strčíte do zásuvky, tělo prodlužky zacvaknete do držáku a jestli to chcete mít hezké, tak na zeď dáte lištu, ve které se ten kabel schová.

Všechno je to jednoduché a nevyžaduje to elektrikáře, protože připevňujete jen kusy plastu na zeď. A zapojit si prodlužku není odborná záležitost :)

hodnocení

3x

Většina soklových lišt má dutiny na kabely. Instalační krabice k soklové liště s příslušnou zásuvkou..Berte jako možnost...

doplněno 31.08.23 21:28:

Váš případ, názorně... zde

hodnocení

To vypadá i pěkně, díky za tip.

hodnocení

0x

No tak buď tou lištou nebo zasekat do panelu (je-li to opravdu panel). Třetí možnost je zmiňovaná prodlužka. Veškeré možnosti jste uvedl. Co chcete slyšet jiného?

doplněno 31.08.23 20:09:

Kompromis je vést kabel k zásuvce právě tou podlahovou lištou, hodně typů má v sobě prostor pro kabel, ale tady to postrádá smysl. Stejně by se zřejmě muselo sekat kus svisle nebo vést lištu z původní zásuvky dolů...

hodnocení

Povedu-li lištu, musí se nová zásuvka sekat do zdi (panel), nebo jde přidělat jinak?

Nemusí se sekat do zdi. Jsou zásuvky na zeď. Elektrikář ji přišroubuje a pak zapojí, žádnej strach.

dede
Horizontálně, vodorovně sekat do panelu, dělat Drážky do panelu, šlice, se přece nesmí!

Nojo, nesmí. Ale nejde o 2 metry, ale jen o půl. Porušení (panelu) je minimální. Když jsem měl tahat 2,5 metru vodorovně, řešil jsem to taky lištou. Navíc pořád nevíme, jestli je to fakt panel a jakou má funkci. Už jsem taky viděl příčky z panelu v systému VVÚ-ETA mimo rozteč nosnejch panelů.

ml1
hodnocení

0x

Opravdu máte holý panel. Starší paneláky měly centimetr omítky, to je dost na zasekání plochého kabelu (CYKYLo).

Do lišty to není problém, na trhu je dost široký sortiment. A elektrikáři by měli vědět.

hodnocení

0x

Asi se blbě zeptám. Nešlo by to vyřešit prodlužovačkou s několika, jak se to správně řekne?, a s vypínačem? Cesta nejmenšího odporu.

doplněno 02.09.23 17:19:

Také mám v obýváku jen dvě zásuvky. A v nich všechny ty capary, které jsou potřeba na wi-fi, počítač, na televizi, všechno je na kábel a ještě digi hodiny. Druhou zásuvku mám na lampičku u pc a na vysavač a žehličku. Funguje to několi desetiletí bezvadně.

doplněno 03.09.23 09:25:

Já jsem si hodně rozuměla s paní majitelkou v malém krámku elektro. Dost dobře jsem u ní několikrát nakoupila a tak jsem jí věřila. Když jsem chtěla prodlužku, vyptala se mě, na co ji mám, co na ní bude napojeno. Když jsem řekla, že sušička, dala mi jinou. Když jsem vyjmenovala co všechno je v obýváku, dala mi zase něco jiného. Když jsem chtěla rozdvojku, zase chtěla vědět, co na ní bude. Chtěla jsem s vypínačem, častěji bývám několik dní z domova a těm "krabičkám" prospívá, když jsou bez proudu, mimo provoz. Totéž platí o bouřce. Je snadnější vypnout, než všechno vytáhat. *hej* Není prodlužka jako prodlužka a není rozdvojka jako rozdvojka.

hodnocení

No - v té zásuvce v rohu za skříní mám rozdvojku a z ní vedu dvě prodlužky. V místnosti jsou totiž jen dvě zásuvky na zdi a ta druhá u dveří je vhodná jen pro vysavač. To je pokoj v panelákovém bytě :)

" Funguje to několi desetiletí bezvadně." - Babko z Ovy, správně je, že to nějak funguje, nemusí to být bezvadně. Nesnáším prodlužky, jsou zdroj problémů. Poslední vtípek - jedna z prodlužek používaných v konkrétním baukrámu, pětipes s vypínačem. Vypl jsem ji, vypínač zhasl, spotřebič také a já od toho dostal šlehu (mea culpa). Ta svině vypínala nulu, ne fázi. *smich*. Nenávidím prodlužky.

@berger

vícenásobný prodlužky v běžný kvalitě co se tu prodává je svinstvo

musíš kupovat něco takovýho, nebo jiný kvalitní výrobvce

Prémiové multifun/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]