Nejste přihlášen/a.
Náročněji jak píše Krtek. jednodušeji jak nás to učili v seddesátých začistovat-smotat pytel od cementu do porovazce narvat do spáry přes to jádrová a pak štuk. dnešní modernější a rychlé řešení-nízkoexpanzní PURpěna (nejlépe pistolová skrze dávkování) přebytek po vytvrzení seříznout, zamáznout stav. lepidlem a štuk, složitějí-přes pěnu pruh perlinky do lepidla a pak zase štuk (nebo jiná finální stěrka. )
I tak se dá...já moc fanoušek montážní pěny nejsem, protože se to přeceňuje a zneužívá jak to stavební lepidlo...ale tady ty "ofiko" postupy žeru...to je jak u našich na bytě...kde je přechod mezi stropem a stěnou udělanej do oblouku a dělalo se to flaškou od piva...prostě pravý úhel bylo zakázaný slovo
Jj ale to je z praxe, ty postupy co jsem psal. ale fabion, to je věc, a jak umí skrýt nerovnosti stropů a stěn, na rozdíl od koutu do pravého úhlu
Dofám, že se vyjádří a poradí nějaký stavař.
Já bych to asi řešil vyplněním mezery montážní pěnou.
Ale mnohem větší otázka je, proč se ty panely hýbou tak, že na styčných plochách / rozích vypadává omítka?
Po vytvrdnutí montážní pěny ořezat přesahující pěnu a pak to zamáznout omítkou.
Pokud by to mělo stále praskat a vypadávat, tak bych asi koupil vhodnou plastovou rohovou lištu a tu přilepil nebo přišrouboval na jednu stěnu. S druhou stěnou bych to nespojoval, aby se to mohlo "hýbat".
ono to celé nevypadlo tak úplně samo, ty uvolněné kousky jsem vyndala.. třeba ty panely nebyly už při stavbě správně sesazené, nebo tam ta mezera je normálně a něčím se vyplňuje, jen se na to tady vyprdli.. a nebo to za těch 40 let odskočilo.. netuším. Jediné, co jsem zatím našla k takovým škvírám, je tohle:
"Pokud se jedná o otvor větší než několik centimetrů, který je výrazně hluboký nebo široký, nebude stačit jen klasické lepení. V tomto případě dejte do otvoru pevný materiál větší zrnitosti. Může to být drsnější štěrk nebo křemíkové oblázky, které vyplní většinu prostoru.
Na samotné tmelení vyberte vhodný a kvalitní tmel. Doporučujeme používat tmel na bázi polyuretanu. Ten totiž i po kompletním vytvrdnutí drží pružnost. Díky tomu se v panelu roztáhne a nevydrolí se tak, jako by to udělalo lepidlo na vodní bázi."
Jen nevím, jestli to je opravdu použitelné Pěna mě taky napadla, jen právě nevím, jestli není lepší variantou něco "pohyb umožňujícího"..
Spáry mezi panely se vyplňovaly tzv. medvědím hovnem. Teda aspoň zvenku, v interiéru nevím. Když jsme to někdy sháněli na nějakou izolaci, v domácích potřebách nám prozradili to tajemství, že se to jmenuje panelářský tmel a pod tím názvem nám to prodali. Dneska v době silikonů, akrylů a polyuretanů to asi už nemá takový smysl, ale dřív se tím těsnilo kde co.
Včera jsem dodělával to samé (tedy asi jedu ve větším rozsahu). Zvolený postup: Jádrová, lepidlo + perlinka (jen někde, menší díry jsem nechal bez lepidla). Jestli jsem to udělal dobře? Nejsem zedník, učím se za pochodu, uvidíme, doufám neuvidíme za 20 let (ne dřív ). Navrch přijde štuk, ale to až dodělám ostatní práce. Co se týká vlastní závady, není tak úplně jisté, jak vzniká. V mém případě to nevypadalo na nějaký velký pohyb panelů, spíš na odfláknutou práci. U stropu vypadlo jen asi 20-30 cm, zbytek drží. Zato svislá spára vypadla komplet. Je přesně v místě, kde se mi připojuje siporexová příčka, kterou evidentně postavili dřív, než spárovali panely, takže v ní (ve spáře) moc malty nebylo. Ovšem mám ve stejné místnosti ještě jednu spáru mezi stropními panely. Ta drží bez problému, ale je celá popraskaná nitkovými prasklinami, naštěstí jsou většinou diagonální, takže malta spolehlivě drží na obou panelech. Tyhle praskliny evidentně vznikly v době zrání malty. Je tedy možné, že prvopočátek všech trhlin není ani tak pohyb panelů, ale praskání při zrání. Beton se při zrání musí vlhčit, aby nepraskal a tohle, soudě dle barvy a tvrdosti, je taky jen směs cementu a písku, ovšem s vlhčením si evidentně nikdo hlavu nedělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.