Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak má smysl pojistit bytovou jednotku?

Od: silva odpovědí: 11 změna:
Hezký den,
vlastním asi 4 roky byt a za tu dobu jsem ještě nebyla pojištěna. Jednak jsem chvíli čekala na realizaci pořádných bezpečnostních dveří, bez kterých pojistka neměla smysl, a dále váham, zda v případě bytu má smysl pojistka i na stavbu. Domácnost je bez debat (i když jsem původně měla obavy např. z vloupání, což už není na prvním místě skrz ty dveře). Ale u stavby si nejsem jistá. Co reálně hrozí bytu...? Tornádo, výbuch plynu nebo pád letadla...? Vše mi přijde nejvýš nepravděpodobné, ale jiný důvod pro pojištění bytu nespatřuji. A právě proto se obracím na vás, zda máte tipy, co reálné má smysl pojistit. Netrpím paranoidními představami, ale jistá rizika bych ráda měla podchycena. Byt je to v panelovém domě po kompletní revitalizaci, ve čtvrtém patře ze sedmi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

Je potřeba rozlišovat pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti...u bytu je to jednodušší, ale stejně se najdou tací, většinou banky při poskytování hypotéky, které nechápou rozdíl...Pojištění nemovitosti řeší všechno co si nemůžete z bytu odnést. Tzn. stěny, podlahy, všechno co je zabudované ve zdech, střechu, základy. Řeší právě tornáda, bouřky a živly nebo prasklé stupačky. Naopak domácnost řeší všechno co se dá přemisťovat nebo tím poškodit. Televize poškozená zásahem blesku do soustavy, vytopení souseda pračkou, vykradení, vypáčení vstupních dveří atd... Jak jsem psal, bankám a pojišťovákům se však někdy těžko vysvětluje, že byty v osobním vlastniství, které jsou součástí SVJ mají nemovitost pojištěnou jako SVJ a není třeba ji pojišťovat jako soukromík zvlášť..protože to všechno obsahuje pojistka SVJ

dede
hodnocení

2x
Je pojisteni nemovitosti (stavba), domacnosti (vybaveni) a odpovednosti (kdyz jineho poskodite).
Pro hypoteku potrebujete vylucne to prvni. SVJ ma taky to prvni, akze u hypoteky to vlastne platite dvakrat, protoze SVJ skoro nikdy neda vinkulaci bance.
Zalezi co presne chcete pokryt, jaka rizika.

hodnocení

1x
Třeba na vytopení bytů vodou pod vámi...voda poškodí minimálně dvě patra pod vámi...mohou to být byty dva nebo několik...Jedna z možností...
doplněno 30.08.23 11:48: Nebo poškození podhledů a podlah je v bytové pojistce?
Panelák, jako stavba, pojištěn je? Jste družstvo, SVJ nebo něco podobného?
julie1234*
hodnocení

Položku "pojištění" ve vyúčtování máme, ale úplně smybolickou částku, dejme tomu 20 Kč na měsíc, tak to se mi nezdá. Domnívám se, že to je např. něco se společnými prostory... Máme bytové družstvo, ale byty jsou asi všechny v soukr. vlastnictví.
Být vámi, tak zjistím, jak je to s pojištěním stavby jako takové a podle toho se zařídím... Kolik bytů je ve vašem paneláku?
silva
hodnocení

Máte pravdu, že to by se šiklo vědět. Bytů odhadem tak 100+-, je to větší panelák.
Pro zajímavost... násobte tu symbolickou částku 100 byty a 12 měsíci a máte roční pojistné.. tedy, pokud ta symbolická částka je jen za jednu pojistku..

nerentier
hodnocení

0x

Také důvod nespatřuji. Byt (stavbu) jsem měl kdysi pojištěn pouze v rámci skrytých úroků hypotéky, ale jinak to smysl (podle mě) skutečně nemá. *nevi*

vibe2*
hodnocení

0x

Teď budu vystupovat jako pojišťovací agent:

Oddělení pojištění Svazu čekých a moravských bytových družstev ve spolupráci s RENOMIA, a. s. nabízí exkluzivní pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě v souvislosti s užíváním bytové jednotky – "pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem domácnosti."u pojišťovny Kooperativa.

Pojistná smlouva umožňuje BD a SVJ pojištění ve prospěch domácností (uživatelů bytových jednotek). Každý uživatel bytu ze zákona odpovídá za škodu vzniklou v souvislosti s užíváním bytové jednotky. Pokud svým chováním, opomenutím, nedbalostí apod. zapříčiní událost, která způsobí újmu třetím osobám, je povinen takto vzniklou škodu nahradit případně uvést věci do původního stavu.

Uzavřít nabízené pojištění mohou výlučně Bytová družstva (BD) nebo Společenství vlastníků jednotek (SVJ), kteří se připojili k Rámcové pojistné smlouvě (RPS) tím, že uzavřeli minimálně povinné druhy pojištění.

viz

scmbd.cz/...

---

Takže - ptejte se na družstvu nebo SVJ.

matys
hodnocení

0x

A co požár?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]