Nejste přihlášen/a.
SVJ nereagovalo na reklamaci vyúčtování. Jak postupovat dál? Bohužel výboru SVJ nevěřím ani ohledně financí, které má mít dům na účtu, udělali si z toho rodinnou firmu.
Vy to tu píšete už po několikáté, že? poradte.cz/...
Tady už Vám radili, mohla jste si najít už dávno právníka a řešit s ním...
Nějak postrádám info, co ostatní vlastníci v domě...ti nemají podezření, že se v domě děje s financemi něco nekalého?
Co kontrolní komise, jak ta v domě funguje?
Vše, co podáváte, byste měla představenstvu Vy, respektive otec, pokud to řešíte za něj a Vy nejste vlastníkem ( příp. s plnou mocí), předat osobně a s kopií, kterou by Vám/otci představenstvo mělo potvrdit, abyste měla něco "v ruce".
Chce to ale komunikovat s ostatními vlastníky, i představenstvo se dá přece odvolat, pokud se s vlastníky domluvíte, lze udělat např.audit hospodaření, je ovšem otázka, kolik lidí je v domě ochotných v představenstvu vůbec dělat... portalsvj.cz/...
Jinak tady taky info mesec.cz/...
Bohužel je to tak jak píšete. Právník bude drahý. Jedině kdo ho má v rodině nebo mezi přáteli, tak by byl ochotný pomoci levněji, ale to není náš případ. Víte, mě fascinuje, že na účtu a v pokladně je dohromady milion. Dům vlastnil pozemek, který prodal, nikde jsem se v žádných papírech a že otec nic nevyhazuje, nedozvěděla kolik za prodej SVJ dostalo. Dívala jsem se jaká byla cena pozemků v této lokalitě v té době. Pak si to propočítala podle plochy pozemku. Vyšlo mi, že by se mohlo jednat o částku i přes 3 000 000 korun. Můžete namítat, že mohli prodat za méně, ale upřímně, když prodávám nemovitost (a vlastně cokoliv), pokud se nejedná o vyloučenou lokalitu, tak s cenou nijak výrazně nízko nepůjdu. Takže si říkám, kam se peníze poděly. Samozřejmě by se hodily členům výboru SVJ, když jsou to manželé a pořizují si jednu nemovitost za druhou, přitom nepracují v oborech, kde by měli velké platy.
andy 123
Děkuji, ale právník je bohužel drahá záležitost.
Kontrolní výbor? To v domě nejspíš vůbec není. Nikde jsem se o něm nedočetla ani neslyšela.
Představenstvo je problém - dva členové v domě nebydlí, objevují se sporadicky. Třetí je starý člověk, který se jim podle mě hodí do krámu, protože je mu k 90 letům a když se otec na cokoliv zeptá, tak neví. Možná už ani neví pomalu jak se jmenuje (tím se nechci dotknout starého člověka, ale už to tomu člověku tolik nepálí a kdo ví jestli v tom nejede s nimi...).
Ostatní vlastníci netuším, ze dvou bytů se s předsedkyní kamarádí a lezou jí do pozadí a další? Jsou to spíš starší lidé a také je hodně bytů pronajatých a majitelé přijedou jen výjimečně...
Spíš by bylo lepší, kdyby v tom představenstvu byli lidé cizí, nebo alespoň někdo, takhle jak je to rodinka a senior, tak mi to připadá dost zavánějící.
Děkuji
Tohle chování je dnes velmi častý problém, který je způsoben specifickou mentalitou Čechů ( jak z pozice "řadového" voliče, který se nezajímá o nic, stanovy nikdy nečetl, číst nebude a podepíše cokoli - tak i člena výboru, jehož hlavní starostí je nedělat nic, a když už něco "pro sdružení" udělá, tak spíš podle svého, než podle stanov a nejlépe u toho ještě něco "odklonit" ).
Druhý, možná ještě horší, problém je pasivita státní správy a obtížná, až nemožná, vymahatelnost práva, kdy se tisíce malých i větších lumpáren neustále kryjí, odkládají, zametají. Snad proto, že zločinci u vlády za to očekávají vděčnost a voličskou podporu těch statisíců "malých", nikdy nepotrestaných zlodějů a podvodníků. Což se, jak novodobá historie ukazuje, v praxi potvrzuje.
Ale k věci. Chcete-li formálně správnou odpověď, pak pošlete ( i kdyby jste bydlela na stejné adrese ) výboru doporučený dopis, který můžete třeba nadepsat jako předžalobní výzva a popište, v čem spatřujete nesoulad. A že pokud výbor věc nenapraví obrátíte se na soud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.