Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stěhování se do cizí země

Od: lojza odpovědí: 12 změna:

Hezké odpoledne všem! :D mám zájem se odstěhovat do jiné země, chci se osamostatnit a s tím co mám vystudované, tak bych měl v té zemi nádherné peníze! Je mi 19 let, mám výuční list a dálkově chci udělat maturitu. Co všechno si mám v česku odhlásit, zařídit atd.? Angličtina mi jde perfektně a taktéž se učím úřednímu jazyku země. Děkuju za případné rady. Hlavně se mi to nesnažte rozmluvit, prosím, jen chci vědět co a jak :D. Hezký zbytek dne hodným duším :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Pokud je to v EU,stačí se odhlásit na zdr. pojišťovně a to je zde vše.V nové zemi vás zaměstnavatel zaměstná,tam přihlásí na úřady,zdr.pojišťovnu a můžete pracovat a vydělávat ty nádherné peníze.Možná vám nabídne i ubytování.Pobyt si zde prozatím nechte,pro zadní vrátka.

lojza
hodnocení

No a co nějaké dokumenty? Cestovní pas a občanka jsou samozřejmostí , ale co třeba výpis z trestního rejstříku? Odpady bych měl asi taky odhlásit, že? Hádám že tam se budu muset přihlásit na nějaký úřad. V EU to, znamená to, že si nemusím vyřizovat nějaké povolení k pobytu/k vykonání práce? Děkuji za odpověď, přeji hezký den
id
Odpady su nemůžete odhlásit pokud si nezrušíte trvalý pobyt v Čechách.
mate59

Váš nový zaměstnavatel to udělá přesně jak tady všechno,je to jeho povinnost,pokud nechcete makat někde na černo.Tam budete zdravotně i sociálně pojištěný.Bydlení máte vyřešeno?Jestli bude požadovat výpis z trestů,dodáte.Než tam odjedete,měl byste si tam všechno ohledně práce a ubytka ošéfovat.

lmgify

> Cestovní pas a občanka jsou samozřejmostí

Pro pohyb po EU/EEA/CH stačí občanka.

> co třeba výpis z trestního rejstříku

Nikoho nezajímá. Jako občan EU máš právo žít a pracovat, kde chceš v rámci EU/EEA/CH.

> V EU to znamená, že si nemusím vyřizovat nějaké povolení k pobytu/k vykonání práce?

Ještě jednou: Jako občan EU máš právo žít a pracovat, kde chceš v rámci EU/EEA/CH. Žádné povolení nepotřebuješ. Prostě jen tamějším úřadům oznámíš (způsob se liší v každé zemi), že tam teď žiješ a nebo pracuješ a to je vše. Žádné imigrační šaškoviny jako pro přestěhování do jiných zemí světa.

Více informací: europa.eu

paveldvorak
hodnocení

1x

nezapomeň na buchty

vernon
Je to Lojza. Ne Honza. Buchty netřeba... :)

hb44
hodnocení

0x
"s tím co mám vystudované, tak bych měl v té zemi nádherné peníze!" - Ach ta mládež a jejich růžové brýle... Uvidíte že realita nebude tak pěkná jak si představujete :)
lojza
hodnocení

Třeba jo třeba ne, mám v té zemi pár kontaktů a známých, takže ze začátku mám kde být a kdyby cokoliv, tak mi pomůžou...uvidíme

lmgify
hodnocení

0x

> s tím co mám vystudované, tak bych měl v té zemi nádherné peníze! Je mi 19 let, mám výuční list

Docela by mě zajímalo, co za obor a zemi to může být, že tam platí nádherně lidem se žádnou nebo minimální pracovní zkušeností ve zřejmě nějakém řemesle?

lojza
hodnocení

Mám dvouletou zkušenost na pozici CNC obráběče, pracoval jsem v jedné firmě
lmgify

Tak jsem to trefil. Tipoval jsem něco z oblasti CNC, PLC a Německo.

Nějak jsem předtím špatně počítal a nevyšlo mi, že 19-letý už může mít odpracované 2 roky. *poctar*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]