Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teče radiátorové šroubení – jak opravit?

Od: ladis* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám problém s kapajícím radiátorovým šroubením, je to (s největší pravděpodobností) Heimeier Vekolux (rohové), cca 20 let staré (v tu dobu se dělalo nové topení), částečně si za to mohu sám, jelikož jsem kousek hnul s mosaznou matkou (klíč 20mm), co je pod krytem (kalíškem). I když jsem to pak dotáhnul (přiměřeně), tak to kape dál. Nechá se to nějak přetěsnit, tedy to celé vyšroubovat, rozebrat, dát nové těsnění...? Nevím jestli to teče na venkovním závitu té "vnitřní matky" nebo u té plastové "šťopky" (jak se pomocí speciálního nástroje šroubení třeba uzavírá). Je to v rodinném domě (v patře), topení jsem trochu vypustil, aby to (nyní) nekapalo.

Děkuji za rady.

Teče radiátorové šroubení – jak opravit?
Teče radiátorové šroubení – jak opravit? #2
Teče radiátorové šroubení – jak opravit? #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nejsem si jisty, jestli to pujde komplet rozebrat. Proto bych se podival po novem koplet ventilu. Ale jestli mate vypustenou vodu z radiatoru, tak vysroubujte vnitrek armatury. Vnejsi zavit nebude problem vymenit okrouzek, otazka je, jak to vypada s tesnenim osy.

hodnocení

0x
Po dvaceti letech uz ma odslouzeno, vymente cele sroubeni.

ladis*
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi.

Vyšrouboval jsem celý "vnitřek" najednou (mosazná matice), označil jsem si pro jistotu polohu "šťopky / dříku", ale to se vůbec "neprotočilo" (dával jsem na to pozor – starý /a zřejmě zpuchřelý/ O kroužek(y), který to těsní), celé se to hezky vyšroubovalo najednou. Vnitřní závit i závit na mosazné matici jsem očistil a přetěsnil to těsnícím vláknem Loctite. Zatím se zdá, že to drží (ani kapka), topení jsem napustil, ale netopil (o něco se zvedne tlak). Tak to (zdá se naštěstí) unikalo pouze přes ten závit, výrobce tam dle mě použil nějaké tekuté těsnění, které ztuhlo a těsnilo, ale když se "pohnulo" s matkou, tak se to "utrhlo"...

Jinak kdybych potřeboval vyměnit celé šroubení, tak lze to udělat svépomocí (bez nějakých speciálních nástrojů)? Jde mi o napojení na přívodní měděné trubky (vnější průměr 15mm), je tam použito svěrné šroubení(?), pouze to povolím, sundám (stáhnu), dám nové, dotáhnu?

Teče radiátorové šroubení – jak opravit? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]