Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daně z prodeje po darování bytu?

Od: kalimbo odpovědí: 1 změna:

Dobrý den

Potřebovali bychom poradit a nevím na koho se obrátit. Jestli na právníka, nebo na daňového poradce.

Mé dva dotazy nejsou nikterak složité, zjistil jsem si zhruba odpovědi na internetu. Ale nejsem si 100 % jistý, proto se na vás obracím.

Dotaz č.1)

Naše maminka přepsala před cca rokem byt v OV na mého bratra. U notáře byla sepsána smlouva o převodu, ve které figuruji i já samotný. S tím, že bratr bez mého souhlasu nemůže byt prodat a ani s ním nikterak jinak nakládat (pronajímat apod.) Stále s mamkou bydlí ve společné domácnosti onoho bytu, cca 50 let.

Proč se ale ptám je: Po dohodě s celou rodinou, jsme se dohodli, že bratr byt prodá (s mým souhlasem)

1) Musí platit bratr z prodeje bytu daň?

2) Musí v daňovém přiznání onu skutečnost uvádět? Oznámit to FÚ?

Dotaz č. 2)

Po prodeji bytu, bratrovi přijde částka na jeho bankovní účet. Ale následně, chce celou částku vzápětí zaslat na můj bankovní účet.

1) Musím já částku ve výši cca 3 500 000 Kč zdaňovat?

2) Budu muset příchozí částku vykazovat v daňovém přiznání (jako dar)? nebo něco oznamovat bance? FÚ?

Moc krát děkuji za odpověď

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Osvobození od daně je popsáno v §4 zákona 586/1992 Sb. Protože bratr splňuje podmínku bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem, je od daně osvobozený. Přečtěte si raději v originále. Z vkladu na účet také nebudete platit daň.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]