Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanalizace a popelnice

Od: tomas001 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,
mám otázku ohledně kanalizace a popelnic.
Mám trvalé bydiště na vesnici u rodičů (resp. u matky), ale už několik let žiji ve městě a rád bych měl poplatky za kanalizaci i popelnice na sebe a nemusel to každý cca 3-6 měsíců platit skrz matku.
Chci se vás zeptat, kam s tímhle mám zamířit?
Chápu to tak, že do teď kvůli tomu, že mám trvalé bydliště právě u matky automaticky jsem platil tam. Co teď ale, když to chci platit sám?
Mám zajít na městský úřad? Nebo jak to funguje?
Omlouvám se za možná hloupé dotazy. Tohle je pro mě nové holt.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

To bohužel nelze. Tyhle poplatky jsou vázané na místo trvalého pobytu. Akorát, když máte třeba rekreační chatu, musíte platit platit nejen v místě trvalého pobytu, ale i tam (přes to, že tam třeba vůbec nejezdíte). Je to trochu na hlavu *zed*, ale nic s tím nenaděláte.

hodnocení

7x

V místě kde máte trvalé bydliště si zajdete na oddělení místních poplatků a tam si vyřídíte za sebe poplatky za odpad (popelnice).

Za kanalizaci se žádný zvláštní a samostatný poplatek neplatí, to je placeno dle skutečné spotřeby v poplatku za odebranou vodu naměřenou vodoměrem na patě domu. To je vodné/stočné (kanalizace je ono "stočné").

tomas001
hodnocení

Děkuji za odpověď, pane Martine.
S těmi popelnicemi chápu tedy. Zajdu na to oddělení.
A co se týče kanalizace, dochází mi tedy, že jsem vlastně platil a stále platím 2x xd. Protože já bydlím v podnájmu, kde samozřejmě platím stočné. No a navíc teda platím stočné na místě, kde mám trvalé bydliště xd.
Abych neplatil tam, kde mám trvalé bydliště, co musím udělat nebo kam zajít, nevíte? Musím si přímo zrušit trvalé bydliště? Nebo stačí jen třeba smlouva kterou mám s pronajímatelem jako dokument o tom, kde v současnosti bydlím?

Tomáši - nechápete to.

Stočné platíte podle spotřeby, současně s tou spotřebou. Když spotřebujete u rodičů 2 m3 vody,platíte vodné za 2 m3 a stočné za ty 2 m3. A když jste "ve svém" a spotřebujete 7 m3 vody, platíte 7 m3 vodné a též za 7 m3 stočné.

Trošku výjimka by byla, kdyby třeba u rodičů neměli přípojku na kanalizaci, ale vyváželi by žumpu. Tam se platilo za odvoz zvlášť.

tomas001
hodnocení

Já ale žádnou vodu u matky nespotřebuji. Jak říkám, nebydlím tam už řadu let... Tak asi nechápete vy - Aknelko.
A ne, žumpu už asi jako většina lidí na vesnici nevyváží. Mají přípojku.

Tak platíte stočné tam kde bydlíte, v nájmu nebo snad neplatíte energie a vodu? to máte zadarmo?!

Na odpadky stačí jak Vám bylo psáno-v místě skutečného bydliště si na matrice - úřadu přihlásit k trvalému pobytu , tedy pokud nejste na ubytovně či podobném zařízení...

Tomáši: vodné a stočné na vaší trvalé adrese platí vaše matka. Pokud tam nebydlíte (předpokládám, že povás nechce příspěvek, když jste u ní na návštěvě), vodu nespotřebováváte a tedy za vámi "nejde" u matky ani stočné.

Vodné a stočné je na jednom vyúčtování (složence,faktuře) a počet kubíkůza stočné = počet kubíků za vodné.

Píšete, že chcete na sebe poplatky za kanalizaci a popelnice.

Popelnice se platí za osobu tam, kde máte trvalé bydliště. Platí se 1x ročně. ***

Kanalizace se platí tam, kde spotřebováváte vodu současně s platbou za vodu. To jest tam,kde tu vodu spotřebováváte. Jste-li v nájmu, platíte pronajímateli a měl by vám dát vyúčtování. Platí se cca každého 1/4 roku (odečty na vodoměru se dělají každé 3 měsíce).

*** Popelnici můžete platit i na více místech. Např. pokud máte chatu/chalupu,platíte i tam. Nebo pokud máte nemovitost a nikdo v ní nebydlí, platíte za 1 osobu stejně, jako kdyby tam někdo bydlel (možná se z tohoto dá nějak vyvázat, ale u nás v obci to nelze).

Ano, nechápu to. U matky nebydlíte již řadu let a teprve se začínáte zajímat o základní poplatky, které za vámi jdou.

mate59
hodnocení

2x

Musíš si zřídit trvalý pobyt tam, kde reálně bydlíš a tam platíš pak poplatky.Starý trv.pobyt se automaticky zruší.

U popelnic je to jednoduché ale u vody je důležité kdo má podepsanou smlouvu u OVAKu a to bývá majitel nemovitosti.

hodnocení

2x

Nepochopím,jak takovou věc nejste schopen sám vyřídit.*smich* Popelnice se platí za celý rok.Tak zajedu na obecní úřad a zaplatím to i za matku.Co se týče vody,tak pokud nejste aspoň spolumajitelem nemovitosti,není možné přepsat odběr vody na Vás a platí ji sama,pokud ji nedáte peníze.!

Sám jste uznal,že máte hloupé dotazy.Jinak ,tady jsou (některé) odpovědi bez záruky,takže ne vždy je tazatel spokojený.

Chudáčku, přes 2 města a půl hodiny autem :-D tohle mě fakt udivuje. Hrozná dálka. Snad máš papéry na lenost.

Ještě dodám,přečtěte sico jste mě napsal a co píšete v dotazu.Vy si prostě protiřečíte a nevíte co chcete.*zed*

tomas001
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 27. 08. 2023 18:57:19
Prosím, neurážejte poradce. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]