Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž zásuvek nad sebe

Od: ted odpovědí: 13 změna:
Ahoj, jak se spojují krabice při montáži nad sebe? Standardně se dávají téma dirkama pro montáž strojku vodorovně, pak je ale nespojim nad sebou, ale pouze vedle sebe..
Montáž zásuvek nad sebe

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

4x

Ano standardně ano. Nestandardně to nevadí. Pokud budeš mít strojky typu Tango apod..., nebo si kup jiné krabičky . Pozor dej na rozteč!

olinl

Přesně jak píše sasa-záleží co tam do krabiček použiješ za typ výrobku(vypínač, zásuvka,..), to musíš vědět už než začneš sádrovat krabičky. Jsou v základu dva druhy-jedny výrobky se dávají do rámečků až pětirámečků(výrobce ABB-typ strojku řada/série Tango, Element, Time, ..) a druhé se vyrábí "už s rámečkem"(např. ABB výrobek série/řada Classic). Prodávají se krabičky KP67/2 Elektroinstalační/... , ty můžeš použít jak svisle tak vodorovně pro oba typy přístrojů, jsou univerzální, ale hůř se pod nimi svorkují vodiče nebo "dělá rezerva vodičů", mají nepatrně menší vnitřní objem.

hodnocení

4x

Já mám asi těžký den. Absolutně nechápu. Otázku nechápu - je problém s káblama anebo strojkama? Podle mě ani s jedním, krabičky nacvaknu do sebe a zasádruji, jak potřebuji. Káble potom protáhnu, kudy to jde. A slušným strojkům je jedno, jestli drží na šroubcích svisle anebo vodorovně. A odpovědi - s první od Jano 123 nemám problém, ty další mi přijdou trochu - no, prostě nerozumím...

hodnocení

3x
Dneska jde naprostá většina zásuvek i vypínačů uchytit šroubky i nahoře a dole. Potom je úplně jedno, jestli jsou krabičky vodorovně, nebo svisle.

jano123
hodnocení

0x

Treba sas tým trochu pohrať pri sekaní drážky:

Horný vývod ide trochu šikmo, dolný bez problému.

Počtom zásuviek nepredimenzovať ich istič...*palec2*

sasa*

Co to tady motáš dohromady? Ptá se dle mne na něco úplně jinýho. Co znamená nepredimenzovat ich istič? Vysvětli to prosím logicky!

olinl

sasa-jano chtěl zřejmě upozornit na to, že na jištěný okruh zásuvek je povoleno deset zásuvek(mimochodem dvojzásuvka se počítá jako jedna zásuvka), tak pokud dá tazatel dva pětirámečky se zásuvkama, tak mu hned kvůli dalším zásuvkám v rozvodech elektro naskočí další zás. okruh..

sasa*

Ano v souladu s : Viz ČSN332130 čl.5.3.6. : Jednof. zásuvky. Na jeden zás. obvod lze připojit

nejvýše 10 zás. vývodů (vícenásobná zásuvka se považuje za jeden zásuvkový vývod), přičemž celkový instalovaný příkon nesmí překročit 3680 VA při jištění 16A (2300VA při jištění 10A). Atd... třeba 5,38, Vícenásobná zásuvka je určena pro jeden obvod a nesmí se připojit na dva různé obvody atd... ČSN 2332130 ed.3 v pl. znění Vnitřní el. rozvody!

sasa*

Ještě bych dodal, že montáž zásuvek nad sebe , není moc dobrá volba, kvůli připojování spotřebičů...

vibe2*
hodnocení

0x

Elektroinstalační krabice pod omítku

kopos.cz/...

krtek6
hodnocení

0x

existují krabice, které mají ty montážní díry na šroubky ve všech směrech...a nebo se to prostě otočí, aby ty díry na šroubky byly svisle...ale pozor! Pokud tam někdo bude chtít nainstalovat dvojzásuvku do jedné nespojené krabice, tak ta jako jediná nejde takto nainstalovat...všechny ostatní koncové prvky mají otvory po celém obvodu. aby to šlo chytnout jak vodorovně tak i svisle vůči krabici

hodnocení

0x
Řada sérií má otvory na šroubky na všech stranách...
encrypted-tbn0.gstatic.co/...
krtek6

jj má...ale jak jsem psal..i kdyby měl ty krabičky nespojený k sobě do více rámečku...tak pro dvojzásuvku musí být otvory na šroubky vodorovně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]