Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slepé vodovodní rameno v bytě

Od: adel odpovědí: 30 změna:
Prosím o radu, jako ženská sama v bytě tápu - máme byt 7.rokem po rekonstrukci kdy se z 2+1 udělalo maličké 3+1 přesunutím kuchyňského koutu do obýváku aby měl malý v bývalé kuchyni pokojik. Bohužel se cca před 2 lety totálně ucpal odpad z kuchyně a vede přes půl bytu - jediné řešení je ho v chodbě vykopat a dát nové trubky. Neodtéká ani po mnoha pokusech manuálního a chemického čištění. Na to ale teď prostě nejsou finance. Proto došlo z bezpečnostních důvodů k uzavření vody v kuchyni. Uzavřen přívod pod baterii. Tím ale v bytě vzniklo slepé rameno. Vede od koupelny stropem chodbou do kuchyně, cca 4 metry, možná trochu víc. Voda tam už ty cca 2 roky neproudí, stojí. Už delší dobu straší s legionellou a já mám strach. Může být existence tohoto slepého ramena problém? Vodu v místě neodpouštím, není tam odtok. Jediné řešení je tak čas od času vodu nechat odtéct např do kýble a odnosit vylít do záchodu. Ale nevím jestli se mi do toho chce pouštět. Mám v bytě malé dítě, nechci nás ohrozit. Je existence slepého ramene v bytě problém? Odpouštět vodu, neodpouštět vodu?
Diky

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Takovych slepych ramen v bytech je hodne. Neresil bych to.

adel
hodnocení

Takže to není nic nestandardního? Já se v tom úplně nevyznam, jen mě to delsi dobu znepokojuje. Tak jsem se zeptala...
Ale dát pryč trubku je rozkopat celou koupelnu a podhledovky v chodbě. Nepoužívat to je aktuálně asi jediné možné reseni... Jen prostě asi není ideální, ale nic nám není, vodu v bytě filtrujeme, nic nám nikdy nebylo...

aaa
hodnocení

4x

Nechci strašit. Jen napíši své. Měl jsem v bytě udělaný odbočku( slepé rameno chcete-li, ) na odkalení vody a nečistot. Asi tak 35 cm dlouhou. Občas jsem to odpouštěl. Doma jsem se nemohl napít vody, pokud jsem se napil, dostal jsem průjem a nemohl jsem přijít na to, proč. Na návštěvách jsem se bál napít také vody z vodovodu. Ale nakonec jsem také musel se tam napít. Světe div se - průjem se nedostavil. Dokud jsem pil převařenou vodu doma, nic se nestalo. Nepřevařenou jsem nemohl pít. Na netu jsem se dočetl, také o slepém potrubí a co může způsobovat. Nakonec jsem tu trubku dal pryč a zrušil ji. Dnes mohu pít vodu doma bez převaření taky a nic se mi neděje. Vemte si z toho co chcete, nikomu nic nevnucuji. *houpy*

adel
hodnocení

Vodu z bytu užíváme v tomto stavu bezne a nikomu nic není. Syn si ji čepuje na tréninky, je bez potíží. Já teda běžné piju balenou, vadí mi chlor nebo tu z vodovodu filtruji. Vše ok... Otázka je co by se stalo při podtlaku třeba při rekonstrukci. Ale přes dovcu byla voda v bytě vypla takže teoreticky stav nastal a vše bylo ok také...

strasi
hodnocení

2x
Kdo straší?

hodnocení

2x

Máte pravdu, musí se udělat nový odpad už z chodby

Slepé rameno je problém, můžete zavařit někomu, kdo o tom nebude vědět.

Takže jste si udělali "pseudorekonstrukci", nějak jste to SPATLALI.

Jak jsme vždycky slýcháváli od takových lidí zákazníků

1. Udělejte to co je jen nutné, nemáme peníze

2. Udělejte to jen aby to fungovalo, sekat koupelnu se nám moc nechce, kdo to má všechno pak uklízet a ten prach

Takže pak si sehnali tyhle typy lidí nějaké ukrajince, co jim to udělali "za dobré peníze a bez zbytečnýho bourání"

A nakonec po nějaký době zase volali nás, že jim to nějak nefunguje, neodtýká, nesvítí, zásuvky nefungují,padají jističe, "smrdí" zásuvky...a kopou kovové kryty spotřebičů. Takže nakonec šlo stejně všechno pryč ze zdí a zákazníci platili dvakrát jak práci, tak materiál.

adel
hodnocení

To nebyla pseudorekonstrukce. Ten byt byl srovnaný se zemí. Stavěl se včetně jádra komplet znovu. Tohle tady bylo vymyšleno nově, evidentně zcela nefunkčně :( pak chlap odešel, všechno se posralo a já se snažím nějak to postupně dávat dohromady. Ale tohle už je na mě nějak moc :(
Takže tu teď mám kus trubek ve kterých stojí voda, mohou být potenciálně nebezpečné a akorát z toho už kolikatpu noc nespím. Protože pustit tu vodu se bojím, nechat to stát taky není řešení. Zaslepit to rameno by znamenalo rozkopat koupelnu, sundat obklady, vysekat trubku a pak to dostat ze stropu a zdi v kuchyni... Šílený :(

Sice jste neporadil, co s tím (vlastně kromě opakované rekonstrukce), ale máte pravdu.

adel
hodnocení

Já jen nerozumím komu jinému tím mohu zavařit. Jde mi o naší bezpečnost...
A případně jak to tedy řešit vyjma celkové rekonstrukce. Odpouštět vodu? Cca 1x týdne prostě kýbl vody odtocit a vylit? Nebo to radši nechat být? Co napáchá méně "škod" a rizik?

@berger

ale ono se nedá ani poradit co s tím rozumnýho, jedině rozebrání toho odpadu, který je už totálně zacpaný krtkem

Jsou i frézy na ucpané potrubí, ale bůh ví, jak jsou tam ta kolena, navíc když už cpát do něčeho peníze, tak místo frézování už je lepší vyhotovit nový odpad.

Pro tazatelku:

čím můžete někomu zavařit? Třeba tomu, kdo se bude chtít u vás napít a vy mu zapomenete říct, že pít vodu u vás nemá. I když je to slepý rameno, tak ta voda v potrubí vlivem změň tlaku cirukuluje.

Někoho najdete na hlídání dítěte a ten někdo se napije, nebo dá vodu dítěti. Můžete byt pak prodat, nebo dát jiným nájemcům.

To budete mít v bytě cedulky s nápisy ZÁVADNÁ VODA?

Možná by ten odpad, ten špunt prorazil instalatér s pořádnou pružinou-průměr 10mm, jestli to někdo šmrdlá s pérem průměru 6 mm(je jednodušší s tím dělat), tak se nedivím, že to nejde prorazit.

My jsme zvládli i dvě kolena 90 stupňů(přímo 90 není nikdy, vždy je to o něco málo míň) s tlustou pružinou, byla to dřina, ale zákazník to měl v pohodě-došťouchali jsme to do "hlavního" odpadního potrubí.

Tahle doba je o tom, že je to všude samej kokot...dobrý řemeslníky zase nechce moc lidí zaplatit.

hodnocení

1x
Může to být problém, nemá to tak být..
Ale..
adel
hodnocení

Ale? Můžete dokoncit myšlenku?
To sice mohu, ale je to na dlouhou diskuzi.
Technicky vzato a dle ČSN je to jednoznačně špatně. Ano, pochopitelně se ve slepých ramenech vodovodů může množit Legionella. Ano, pro některé jedince to může být velký problém (starší osoby a osoby s oslabenou imunitou), pro jiné to takový problém nebude.
Objektivně je potřeba říct, že takových slepých ramen vodovodu jsou v ČR miliony.
Tak si vyberte..a posuďte sama co s tím.
adel
hodnocení

Díky. Takže vlastně ta moje úvaha nebyla tak úplně mimo, může (ale taky nemusí) to být zdroj průšvihu. Nicméně sedmileté dite bez většího handicapu a dospělou normálně zdravou osobu by to ohrozit nemělo. I kdyby...
Ovšem nejsme v tom rozhodně sami jak tak koukam... Klid na duši jste mi ovšem nedodal
koko
Berete nějaké pilulky na nervy? V roce 2015 zaznamenáno 120 případů legionelly a pilule bere každý 3tí.
Legionela se ve vodě =< 20°C nemnoží…
opravte si odpad a nevymýšlejte koko….
koko: V podstatě máte pravdu. Ale jinak je to trochu složitější a i těch případů v ČR bude ve skutečnosti více než se uvádí. V jiných zemích (např.USA) diagnostikují v přepočtu na počet obyvatel i 5x více případů Legionelly než v ČR. Ale po přepočtu by to v ČR nebylo žádné extra drama.

asd1
hodnocení

0x
Když se toho bojíš,tak vodu na mytí podlahy napoustej do kýble v kuchyni a slepý rameno to nebude,pokud teda nevytiras jednou za rok :D v 5m trubky budou max.3L vody.. nebo do rychlovarná,to se pouští denně...
Odpad by vyčistit jít měl,jen to umět...
adel
hodnocení

Zkoušeli jsme vše, už tam teklo několik lahví krtku a jejich variant, instalaterske pero, vyschnout, vylit vařící... Nic nepomáhá. Je to v blbem sklonu, prakticky nulovem, napříč podlahou... Blbě vymyšlený a hlavně blbe přístupny.
Já bych to nechala odzect ale po tom roce už to celý bude podle mě zralý na kompletku. Usazený trubky, baterie v háji... Nevím no
Vodu z toho používat k čemukoliv nechci

ten krtek, pokud se s tím neumí dobře, je svinstvo a tím jste to totálně zašpuntovali.

Od začátku tam neměl jít žádnej zasranej krtek, ale měli jste tam nacapt pořádný instalatérský péro a horkou vodu se saponátem. Jak tohle může řešit ženská? Zaúkolujte otce dítěte, ať se stará, nebo někoho jinýho z pánskýho druhu, bratr, bratranec, váš otec, kamarád. Napíšu to narovinu. Máte kolem sebe debily co nedokážou ženský pomoct...

S instalatérským pérem se musí umět, pokud jsou kolena v odpadu, musí se hodně točit, ale lze to i přes 2 kolena skoro 90 stupňů

adel
hodnocení

Nemám kolem sebe debily, jen nedostatek šikovných chlapů. A to jsem si zaplatila i instalatéra a taky nevěděl co s tím.
Můj otec je fachman, ale vážně nemocný a nikoho jiného nemám. Bohužel...
Přes odpad cesta nevede. Musím vymyslet co s tou vodou. Evidentně to dobrý není, ale co s tím aniž bych rozkopala byt což je teď totálně nereálné fakt nevím :(
koko
Nesikovna zenska nema sikovne chlapy, to je prirozene :) A kdyz je soucasne nesikovna i na karieru, tak si ani ty ruce neumi zaplatiť.

hodnocení

0x

Zkuste zprovoznit ten odpad. Asi poslední šance - sežeňte Stura Facille (už si připadám jako jejich dealer). Píši sežeňte, ne kupte, protože se změnila receptura. Teď se běžně prodává nový model, na bázi hydroxidu sodného, je na nic. Musíte sehnat starý typ, je to koncentrovaná kyselina sírová, prodej je vázaný na licenci. Mohlo by to zprovoznit ty trubky... Sežere to všechno krom HTtrubek a těsnění. Pokud to seženete, postupujte striktně podle návodu, na experimenty není prostor. Pokud tedy z dřezu nechcete mít kapesní sopku a z bytu plynovou komoru.

doplněno 26.08.23 22:37:

Něco jsem nepochopil? Pokud zprovozníte odpad, tak zrušíte uzávěrku vody, ne? A slepé rameno nebude slepé... K reakci na jinou odpověď - pokud (teoreticky) tam vybují legionella, kontaminujete vodu i jiným lidem, sousedům. Teoreticky.

doplněno 26.08.23 22:40:

Aha, teď to čtu znovu, nepochopil...*hi*. To se propláchne... Po zprovoznění to vypusťte do kýblu, pro klid duše a ten zbytek už bude v pohodě.

adel
hodnocení

Ty jo, to už je na mě asi hodně vysokej level. Už z krtka jsem měla strach, přeci jen je to ziravina...
Ale dobre, dejme tomu ze by se nějak čistě teoreticky ten odpad povedlo vyřešit. Co ale s tou vodou - přeci jen v těch trubkách přes rok stojí voda. Ty už přece nemohou být nezávadné ne? I když je protáhne několik litru vody... Nebo to fakt stačí proplachnout jen samotným odpuštěním vody?
adel
hodnocení

To se to z toho může dostat až k sousedům? Tak to je pecka. Asi toho nevím víc, než jsem si myslela. Takže pokud nad sebou mám v paneláku byt, kde už po úmrtí majitele cca dva roky nikdo nebydlí, tak je to podobná písnička jako u nás a potenciálně stejné riziko? Supr...
Pokusím se pořěšit ten odpad, ještě sehnat někoho zkusenejsiho s tím perem jestli by to ještě nezkusil dle rad výše. Ale teda prakticky - pokud teď vezmu kýbl a několik litru odpustim a zase zavřu a zopakuju to takto třeba co 14 dní nez se problém finálně vyřeší sprovozněním odpadu, snizim tím riziko množení bakterií v té stojící trubce a tedy potenciální ohrožení i dalších lidí?

hodnocení

0x

Jisté potenciální riziko to je, na druhou stranu, každý např. nevyužívaný byt na cestě před vámi je také takovým slepým ramenem. také lidé běžně mívají přípravu na pračku, kterou poku zapojilio jinam, j etaké běžným lsepým ramenem.

Ta legionela a další bakterie jsou všude, ale jde o jejich koncentraci ve vodě. Takovéto slepé rameno není nejhorší případ, objem vody v něm je poměrně malý, při každém puštění vody proud sebere vodu jen z prvních pár cm trubky a hlavně, ta voda v rameni ve zdi je relativně studená, kolem 21 °C. Mnohem větším rizikem jsou bojlery nastavené kolem.40 °C, to je teplota srovnatelná s teplotou těla, ve které se bakterie množí velmi rychle a navíc přímo všechny odcházejí do vodovodního kohoutku.

Na druhou stranu, kdybyste se mohla nacpat do průhledné miniponorky a plout celou mnohakilometrovou trasu od vašeho kohoutku až ke zdroji vody, myslím, že byste se z kohoutku už nikdy nenapila. :-D

adel
hodnocení

Děkuji za rozumný komentar. Ráno jsem vodu pustila, odročila asi 30 litru teplé a cca půlku toho studené a vylila. Když to tak udělám co 14 dní, tak to teoreticky nebude slepé rameno? Jen teda se tím vida v trubce asi ohřála... Ale přišlo furt lepší to ve výsledku alespoň jednou za čas protáhnout než to tam nechat stát po tom co jsem se tu dočetla.
To s těmi byty kolem mě právě taky napadlo. Bydlíme v nejstarsim paneláku ve městě, 10 pater o 5bytech, některé z nich dlouhodobě prázdné. Pokud voda cirkuluje, tak pak asi budou větším rizikem než našich pár metrů trubky (po přemereni je to cca 8 metrů co vede od hlavního uzávěru stropem skrze koupelnu, chodbu do kuchyně)... Když to občas odpustím, teoreticky už nebude slepé a mělo by to být bezpečnější ne?
Vodu z bytu nepijeme, je hodně chlorovana, tahám balenou. Jen se v ní tedy myjeme, zuby a tak, malý koupe...
Nicméně moc děkuju za Vás rozumný přístup. Asi je třeba se spíš uklidnit a výhledově řešit ten odpad, az budou finance a prostor. Do te doby snad tohle řešení postačí.
Dekuju!

To je právě ono, paní Adéla nechce něco udělat, ona chce jen ujištění od někoho, že je to zatím v cajku...

A když ji někdo to ujištění poskytnul, tak napíše tak dlouhý sloh a hromady výmluv kolem, že stejně je v baráku spousta nevyžívaných bytů. A velmi ráda poděkuje za ono jí očekávané UJIŠTĚNÍ.

Pokud je to panelák, tak v čem je problém předělat ten odpad? Já myslel, že je o nwějaká zděná bytovka, kde je všecko zasekaný ve zdivu hromady metrů.

Proč si nezavoláte kamarády, příbuzné, co vám pomůžou s DEMONTÁŽÍ potrubí, to nejsou schopni pro osamocenou ženskou příbuznou ,kamarádku udělat aspoň tu demontáž? jestli jste dělali příčky z ytongu a tak...

Montáž potrubí už může uděla instalatér.

adel
hodnocení

Možná by stačila trocha empatie...
Ano, chtěla jsem se ujistit ze to není přímé ohrožení, akutně jsem to vyřešila pravidelným odtokem a jak bude moznost a lidé tak se udělá ten odpad. Je to panelák, ale atypicky udělaný. Odpadni trubka v místě ucpani je zalitá do betonu v podlaze, na ni plovoucka která když se v místě sundá tak je to na výměnu v půlce bytu... Není to tak jednoduché když jste samoživitelka a aktuálně bez peněz a navíc i bez kontaktu... Ne každý má mraky schopných kamarádů ale to se blbě chápe.
Tak se omlouvám ze jsem jen hledala UJIŠTĚNÍ od někoho, kdo tomu rozumí. Protože ve svém okolí nikoho takového nemám. Pardon!

Já bych to prozatím vyřešil tak,že bych 2x týdně odpustil vodu do kýble,tím bych zajistil že se potrubí pročistí a vodou z kýble bych zalíval WC,ne vylil.:-D

vibe2*
hodnocení

0x

Nedá se nějakým způsobem udělat cirkulace / dezinfekce?

Tady je případ Kampusu MU Brno, kde bylo potrubí z pozinku a mělo se vyměnit za nerez a pak se ještě doplňovaly dezinfekční přístroje ...

V kampusu za pět miliard korun už rok a půl neteče pitná voda (2012)
ceskatelevize.cz/...

Problémy s pitnou vodou v kampusu v Brně vyřeší výměna rozvodů (2013)
ovodarenstvi.cz/...

Bezpečná voda pro Kampus MU Brno (2017)
asio.cz/...

--- obecně o cirkulaci TUV ---

Rozvody teplé vody - I (2009)
voda.tzb-info.cz/...

Cirkulace teplé vody (2021)
chytrydumsvepomoci.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]